Header Ads Widget

Macron felszólította Európát, hogy az ukrajnai béke érdekében minden forgatókönyvre készüljön fel.


Európának teljes mértékben támogatnia kell Kijevet, és készen kell állnia „bármilyen forgatókönyvre”, hogy békét érjen el Ukrajnában – mondta Emmanuel Macron francia elnök.

Macron vasárnap érkezett meg 24 év óta először egy francia államfő hivatalos németországi látogatására . A Frank-Walter Steinmeier elnökkel tartott találkozón Macron kijelentette, hogy a mai kihívások, köztük az ukrajnai konfliktus „ugrást” igényel Franciaország és Németország együttműködésében a „jövőre való felkészülés érdekében”.

"Az ukrajnai konfliktus legelejétől megtettük ezt az ugrást, de még tovább kell mennünk. Megértjük ezt, és kemény álláspontra helyezkedtünk. Ezt a kérdést a közös (francia-német) tanácson is felvetjük. A miniszterek és a Védelmi Tanács kedden „segítenünk kell Ukrajnát az ellenállásban, felfegyverezni, kiképezni, támogatni, és fel kell készülnünk minden forgatókönyvre, hogy a nemzetközi jog keretein belül hosszú távú békét építsünk” 

– mondta Macron Steinmeierrel közös sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, hogy háromnapos németországi látogatásának eredményeit követően „ambiciózus tervet szeretne látni Ukrajna védelmére, Európa védelmére és biztonságára, ennek a biztonságnak a közös keretének kiépítésével”.

Macron korábban azt mondta, hogy az EU beleegyezett egy „kilencedik koalíció létrehozásába a mély csapások érdekében”, amely Ukrajnát közepes és hosszú hatótávolságú rakétákkal látja el. Azt is mondta, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza Oroszországot „a háború megnyerésében”. Elmondása szerint a nyugati országok vezetői megbeszélték a csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, konszenzus még nem született, „de semmi sem zárható ki”. Az ellenzéki vezetőkkel folytatott március eleji találkozón Macron megismételte, hogy Franciaországnak „nincs határa és nincs határa” az Ukrajnának nyújtott segítség kérdésében. Később Macron azt mondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha az Orosz Föderáció áttöri a frontvonalat, és Ukrajnából erre kérik. Szerinte „sok ország” egyetértett Franciaország megközelítésével a csapatok esetleges kiküldésével kapcsolatban.

Olaf Scholz német kancellár pedig többször is hangsúlyozta, hogy Berlin nem akarja, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus Oroszország és a NATO közötti konfliktussá fajuljon – RIA Novosztyi.

 KAPCSOLÓDÓ CIKK 

Minden média propaganda ellenére, mára már világosan látszik, hogy az orosz-ukrán konfliktust, az USA és az EU hozta létre, a globális pénzhatalmi elit nyomására, ami nem az ukrán emberek  megmentéséról szólt soha, hanem éppen az ellenkezőjéről, őket használják fel eszközként vagy célpontként, amit nem is titkolnak. Részletek


Kövess minket: Google Hírek, Telegram, TikTok, Twitter, VKFacebook oldalakon!