Header Ads Widget

A CDC azt javasolja, hogy minden 6 hónapos és idősebb korosztály kapjon frissített 2024-2025-ös COVID-19 vakcinát.



„A CDC azt javasolja, hogy minden 6 hónapos és idősebb korosztály kapjon frissített 2024-2025-ös COVID-19 vakcinát, hogy megvédje magát a COVID-19 potenciálisan súlyos következményeitől idén ősszel és télen, függetlenül attól, hogy korábban beoltották-e korábban COVID-19 vakcinával, vagy sem. ” – áll az ügynökség közleményében.

A most elérhető COVID-19 vakcinák, amelyek szintén széles körben ajánlottak, az XBB.1.5 törzset célozzák meg. A megfigyelési adatok azonban azt mutatják, hogy rövid távú védelmet nyújtanak a COVID-19 fertőzés és a kórházi kezelés ellen.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának tisztviselői tanácsadóik tanácsa alapján nemrégiben arra utasították a vakcinagyártókat, hogy készítsenek COVID-19 vakcinákat frissített összetétellel.

A Pfizer és a Moderna frissített vakcinái a KP.2 változatot, míg a Novavax frissített oltása a JN.1 változatot célozza meg.

A frissített készítmények várhatóan szeptemberben lesznek elérhetők.

A CDC tanácsadói csütörtökön egyhangúlag azt tanácsolták a CDC-nek, hogy gyakorlatilag minden amerikainak ajánlja a készülő oltóanyagokat, bár nem állnak rendelkezésre klinikai hatékonysági vagy biztonságossági adatok róluk.

Az állatkísérletek adatai azt sugallják, hogy a vakcinák magasabb szintű antitesteket váltanak ki, mint a jelenleg elérhető oltások – közölték a gyártók korábban.

A CDC tanácsadói olyan kockázatalapú ajánlást fontolgattak, amely csak azt mondaná, hogy bizonyos csoportok kapják meg az oltások valamelyikét, de végül az úgynevezett univerzális ajánlás mellett döntöttek.

Dr. Jamie Loehr, az egyik tag a szavazás előtt azt mondta, hogy a COVID-19 által általában csekély kockázatnak kitett fiatalok beoltásának költséghatékonysága miatt a kockázatalapú megközelítés felé hajlott. Meggondolta magát azonban, miután meghallgatta egy CDC-kutató előadását.

Dr. Denise Jamieson, egy másik tag azt mondta, hogy a tagoknak „jelenleg nem szabad túlságosan beleragadniuk a költséghatékonyságba”. Azt mondta: "Ha összehasonlítjuk más, vakcinával megelőzhető betegségekkel, nagyon jó befektetésnek tűnik."

A megbeszélésen bemutatott becslések szerint egy-egy adag új injekció akár 130 dollárba is kerülhet.

A jelenleg rendelkezésre álló, az XBB törzset megcélzó vakcinák és az utolsó, kétértékű oltású oltások összesített hatékonysági becslései szerint a COVID-19 miatti kórházi kezelés elleni hatékonyság 50 százalék alatt volt, a szabályozó hatóságok által meghatározott eredeti küszöbértéknél.

A CDC és más intézmények kutatói azt is megállapították, hogy a védelem idővel gyengül, az egyik oka annak, hogy az Egyesült Államok tisztviselői a COVID-19 vakcina modelljét az influenza elleni oltási programhoz hasonló, évente egyszeri frissítéssé alakították át.

Sok amerikai bevette az eredeti COVID-19 oltást, de a legtöbben az újabb oltások mellett döntöttek. Május 11-ig a gyermekek mindössze 14,4 százaléka és a felnőttek 22,5 százaléka kapott a jelenleg elérhető COVID-19 oltás valamelyikét a CDC felmérései szerint, amelyekből az is kiderült, hogy sok orvos abbahagyta az oltások ajánlását, mert a betegség népszerűsítésére összpontosítanak. más oltások és a COVID-19 elleni védőoltás ajánlása miatti aggodalom növelheti a betegek tétovázását a többi vakcina beadásával kapcsolatban.

A szakértők a csütörtöki értekezleten azt mondták, hogy az üzenetnek az kell lennie, hogy az embereknek még egy oltásra van szükségük.

„Újra és újra és újra ezt kell mondanunk – szükség van az idei vakcinára, hogy védve legyen a vírus idei törzse ellen” – Carol Hayes, aki az American College of Nurse-Midwives képviseletében a CDC testületének összekötője. , hangzott el az ülésen.

A CDC becslése szerint a következő évben akár 116 000 COVID-19 miatti kórházi kezelést is meg lehet majd akadályozni egyetemes oltási javaslatokkal, feltételezve, hogy a kezdeti 75 százalékos hatékonyság a kórházi kezelés ellen.

A CDC szerint a hatékonyság bizonyos forgatókönyvek szerint három hónap után 50 százalékra csökken.

A CDC adatai szerint május 25-én a KP.2 törzs a domináns törzs az Egyesült Államokban. A szorosan kapcsolódó KP.3 törzs és a JN.1 változat szintén számos esetet okoz.

A június 22-ig tartó modellezés egy új LB.1 törzs felemelkedését vetíti előre.

A CDC szóvivője a közelmúltban azt mondta a The Epoch Timesnak, hogy az LB.1 „egy tüskeprotein egyetlen deléciója alapján könnyebben megfertőzhet néhány embert”, de „jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az LB.1 súlyosabb betegséget okozna. ”