Header Ads Widget

A mikroműanyagok potenciális káros hatásai a szív- és érrendszerre és az agy egészségére.



A mikroműanyagok évtizedek óta megszállják környezetünket, és veszélyeztetik a bolygó összes élő szervezetének egészségét, beleértve az embereket is.

A mikroműanyag szennyezés széles körben elterjedt, és jelentős egészségügyi kockázatokat jelent. Egy márciusban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a mikroműanyagok több mint négyszeresére növelik a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát. Hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a mikroműanyagok okozta egészségügyi veszélyeket?

Mikroműanyagok – mindenütt jelen lévő szennyező anyag

Az öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyag részecskéket mikroműanyagoknak nevezzük. A Science of The Total Environment folyóiratban megjelent márciusi tanulmány egy történelmi helyszínről az 1980-as években végzett ásatásokra összpontosított, hét méteres mélységben a föld alatt talált talaj üledékét elemezve. Az eredmények 16 típusú mikroműanyag polimert tártak fel, ami azt jelzi, hogy a mikroműanyag szennyezés már az 1980-as években jelen volt.

A mikroműanyagok különféle műanyag termékekből származnak, beleértve a testápolási cikkeket, például a bőrradírozó termékeket és a műanyag mikrogyöngyöket tartalmazó fogkrémeket. Ezenkívül a ruházatban lévő szintetikus szálak szintén hozzájárulnak a mikroműanyag szennyezéséhez. A mikroműanyagok mindenütt jelen vannak a levegőben, a vízben, az élelmiszerekben és a mindennapi cikkeinkben, ami lehetetlenné teszi azok elkerülését.

A mikroműanyagok egészségügyi veszélyei

A mikroműanyagok három alapvető módon befolyásolják az emberi egészséget:

  • A mikroműanyagok krónikus gyulladást válthatnak ki. A kutatások azt mutatjákkutatások azt mutatják  , hogy a mikroműanyagok elsősorban azáltal okoznak egészségkárosodást, hogy gyulladást váltanak ki, és megzavarják az immunrendszert. A krónikus gyulladás károsíthatja az erek bélését és a sejtmembránokat, hajlamosítva az egyéneket különféle krónikus betegségekre.
  • A mikroműanyagok és az általuk lebomló vegyszerek oxidatív stresszt okozhatnak szervezetünkben. Egy tanulmány  kimutatta, hogy a mikroműanyagok oxidatív stresszt váltanak ki a szövetekben, gátolják az enzimaktivitást és elősegítik a lipidperoxidációt. Az oxidatív stressz szervezetünk önvédelmi mechanizmusa. Bár általában nem okoz problémát, a túlzott oxidatív stressz a szabad gyökök túltermeléséhez vezethet, ami károsíthatja szervezetünk sejtjeit és szöveteit, ezáltal növelve a különböző betegségek kockázatát.
  • A mikroműanyagok más mérgező vegyi anyagokat , például nehézfémeket is adszorbeálhatnak, további károkat okozva a szervezetben.

A mikroműanyagok és a szív- és érrendszeri betegségek közötti kapcsolat

A The New England Journal of Medicine márciusban publikált egy tanulmányt, amelyben a kutatók 304 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknek plakk volt a nyaki verőereiben. Bár ezek a betegek nem tapasztaltak tüneteket, műtéten estek át náluk a lepedék eltávolítása érdekében, mivel ez egy időzített bombához hasonlít, amely bármikor leválhat, ami szív- és érrendszeri betegségekhez, például szívinfarktushoz és agyvérzéshez vezethet.

A carotis artériák plakkjainak elemzése után a kutatók 150 beteg plakkjaiban polietilént, 31 beteg plakkjaiban polivinil-kloridot mutattak ki. Más szavakkal, 304 beteg közül 181-nél találtak mikroműanyagot a nyaki verőér plakkjaiban.

A kutatók körülbelül 34 hónapig követték a résztvevőket. Az eredmények azt mutatták, hogy a nyaki verőér plakkjaiban mikroműanyagot tartalmazó betegeknél 4,5-szer nagyobb volt a szívinfarktus (szívroham), a stroke vagy a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint a mikroplasztikát nem tartalmazó betegeknél.

Stratégiák a mikroműanyagok elleni küzdelemhez

Ilyen aggasztó kutatási eredményekkel szembesülve mit tehetünk a mikroműanyag-szennyezés okozta károk ellen?

Először is, a különböző műanyagtermékek használatának elkerülésére és az ipari termelésben biztonságosabb alternatívák keresésére irányuló közös erőfeszítés segítene. Meg kell tiltani a műanyag mikrogyöngyök hozzáadását a mindennapi termékekhez, például a fogkrémekhez és a bőrápolókhoz. Ezenkívül gondoskodnunk kell a műanyaghulladék megfelelő kezeléséről.

Természetesen a fent vázolt intézkedések megkövetelik a kormányoktól, hogy megfelelő politikákat hozzanak létre. Egészségünk nem kizárólag a saját felelősségünk vagy az orvosoké – a kormány is döntő szerepet játszik. Míg a kórházakban az orvosok foglalkoznak az egészségügyi problémákkal, az egyének pedig saját egészségi állapotukat kezelik, a kormány szerepe felfelé halad, és magában foglalja a jólétünket jelentősen befolyásoló egészségügyi és járványmegelőzési politikák megfogalmazását.

Tápanyagok a méregtelenítéshez

Jelenleg nincs olyan gyógyszer vagy egészségügyi termék, amely teljesen eltávolítaná a mikroműanyagokat a szervezetből. Megfontolhatjuk azonban az alábbi típusú egészségügyi termékek ésszerű használatát a mikroműanyagok szervezetre gyakorolt ​​hatásának mérséklésére.

  1. Antioxidánsok: Mindegy, hogy táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel jutunk hozzájuk, az A-, C- és E-vitamin, valamint a glutation mind antioxidánsként működik, semlegesíti a szabad gyököket és védi sejtjeinket.
  2. Omega-3: Az omega-3 zsírsavak létfontosságú szerepet játszanak a sejtmembránok egészségének támogatásában azáltal, hogy fenntartják szerkezetüket és funkciójukat.
  3. Probiotikumok: A probiotikumok támogathatják gyomor-bélrendszerünk emésztési és méregtelenítő funkcióit.
  4. Gyógynövénykivonatok: Bizonyos gyógynövények kivonatai, mint például a kurkuma, a pitypang és a máriatövis hozzájárulhatnak a máj méregtelenítéséhez.
  5. Zöld alga és spirulina: Mindkettő gazdag klorofillban és antioxidánsokban, amelyek segíthetnek eltávolítani a nehézfémeket és más méreganyagokat a szervezetből, így segítik a méregtelenítést.
  6. N-acetilcisztein (NAC): A NAC a glutation prekurzoraként szolgál . A glutation érzékeny a felszívódás során a lebomlásra. A NAC kiegészítése a glutation szintjének növelésére szervezetünkben elősegítheti az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokat.
  7. Aktív szén: Bizonyos esetekben az aktív szén méregtelenítőként működhet a belekben.
  8. D-vitamin: A D-vitamin szabályozza a sejtfunkciókat, és jelentős mértékben támogatja az immunrendszert, ezáltal fokozza a szervezet védekezőképességét a különböző környezeti tényezőkkel szemben.

Összefoglalva: fel kell ismernünk a mikroműanyagok egészségügyi veszélyeit, és lépéseket kell tennünk az általuk jelentett kockázatok mérséklésére.