Header Ads Widget

Egy egészséges felnőttek körében végzett átfogó tanulmány megállapította, hogy a napi multivitamin-fogyasztás nem segíti elő a hosszabb élettartamot.



Egy egészséges amerikai felnőttek körében végzett átfogó tanulmány megállapította, hogy a napi multivitamin-fogyasztás nem segíti elő a hosszabb élettartamot, és 4 százalékkal magasabb halálozási kockázathoz kapcsolódik.

A National Cancer Institute kutatói végezték a tanulmányt, amelyet június 26-án tettek közzé a JAMA Network Open folyóiratban. A tanulmány megkérdőjelezi azt az általános nézetet, hogy a multivitaminok javítják az egészséget és a hosszú élettartamot. Az eredmények szerint csaknem minden harmadik amerikai felnőtt rendszeresen szed multivitamint, gyakran arra számítva, hogy megelőzi a krónikus betegségeket és meghosszabbítja az életet.

A Tanulmányról

A Dr. Erikka Loftfield által vezetett tanulmány rávilágít a multivitamin (MV) használatának a hosszú élettartamra gyakorolt ​​hatására, és megkérdőjelezi e népszerű kiegészítők előnyeit. A három kiterjedt kohorszvizsgálatból származó adatok alapján a kutatás 390 124 felnőttet követett nyomon az Egyesült Államokban 27 éven keresztül, így ez az egyik legátfogóbb ilyen jellegű elemzés.

Azok a résztvevők, akiknek a kórelőzményében nem szerepeltek rák vagy krónikus betegségek, részt vettek az NIH-AARP étrend- és egészségtanulmányban, a prosztata-, tüdő-, vastag- és végbélrák- és petefészekrák-szűrési kísérletben, valamint a mezőgazdasági egészségügyi tanulmányban. Beszámoltak multivitamin használatukról a vizsgálat kezdetekor és az utánkövetési időszakokban.

Az adatok nem támasztották alá a multivitamin-használók halálozási előnyét. Ehelyett az eredmények a halálozási kockázat enyhe növekedését jelezték. A tanulmány kijelenti: „A napi MV-használat 4%-kal magasabb halálozási kockázattal járt” a nem használókhoz képest. Ez a megnövekedett kockázat, bár kicsi, azt sugallja, hogy a multivitaminok nem biztosítják a várt egészségügyi előnyöket.

A kutatók más egészségügyi szokásokat is figyelembe vettek, mint például az étrend, a testmozgás és a dohányzás. Azt találták, hogy a multivitamin-fogyasztók általában egészségtudatosabbak, gyakran egészségesebben táplálkoznak és többet mozognak. Ez az „egészséges felhasználói hatás” azonban nem eredményezett hosszabb élettartamot.

A tanulmány meghosszabbított követési időszaka lehetővé tette a hosszú távú multivitamin-használat alapos elemzését. A vizsgált időszakban 164 762 résztvevő halt meg, ami jelentős adathalmazt jelentett a halálozási tendenciák értékeléséhez. Az eredmények konzisztenciája a különböző kohorszok és követési időszakok között megerősítette azt a következtetést, hogy az MV-használat nem befolyásolja jelentősen a halálozási arányokat.

A tanulmányi eredmények mögött meghúzódó lehetséges okok

A napi multivitamin-használatot a megnövekedett halálozási kockázattal összekapcsoló tanulmány vitákat váltott ki a szakértők körében. Számos lehetséges ok magyarázhatja az eredményeket, amelyek mind a táplálkozástudomány összetettségét, mind a tanulmány korlátait tükrözik.

Multivitamin-használattal kapcsolatos táplálkozási egyensúlyhiányok

A multivitaminokat szedő egyének rossz tápanyag-egyensúlyt kaphatnak. Dr. Michael Bauerschmidt, a Deeper Healing Medical Wellness alapítója árnyalt perspektívát kínál.

„Mi határozza meg az adott kiegészítés szükségességét? Vagy megkérdezték másképp, mi a legfontosabb kiegészítő, amit szedned kell? A válasz az, amelyikből a legkevesebb van” – mondta Dr. Bauerschmidt a The Epoch Timesnak.

Hangsúlyozta, hogy az egyéni táplálkozási igények nagymértékben változhatnak és idővel változhatnak, amit a tanulmány nem vett figyelembe. Ez a változékonyság azt jelenti, hogy az egyik ember leggyengébb táplálkozási láncszeme nem biztos, hogy ugyanaz a másikban, és különböző tényezők hatására változhat.

"Fogalmunk sincs, hogy a vizsgálatban részt vevők közül mi volt az alap táplálkozási állapot, vagy egyáltalán szükségük volt-e multivitaminra" - mondta Dr. Bauerschmidt. Ez a kihagyás azért jelentős, mert a kezdeti táplálkozási hiányosságok ismerete nélkül nehéz meghatározni a multivitamin-használat valódi hatását – mondta.

Egy másik probléma az ásványi anyagok egyensúlyának felborulása számos multivitaminban. Robert Love idegtudós egy videóban megjegyezte : „A multivitaminokban hiányoznak bizonyos ásványi anyagok, amelyek a legtöbbünkben hiányoznak – különösen a magnézium és a cink”. Megjegyezte, hogy az amerikaiak 40-70 százaléka magnéziumhiányban szenved, és sok multivitaminból is hiányzik a megfelelő cink, ami döntő fontosságú az agy egészsége és immunitása szempontjából.

Ezzel szemben a multivitaminok gyakran túlzott mennyiségű ásványi anyagot, például rezet és vasat tartalmaznak. Mr. Love azt mondta, hogy a túl sok réz oxidatív stresszt és agykárosodást okozhat, különösen, ha nincs egyensúlyban cinkkel.

Hasonlóképpen, a magas vasszint , amelyre a legtöbb amerikainak nincs szüksége, hozzájárulhat az oxidatív károsodáshoz és felgyorsíthatja az öregedést . Ez az egyensúlyhiány elveszítheti a lehetséges előnyöket, és hosszú távon káros lehet. A híres tudós, David Sinclair, a Harvard Medical School professzora kerüli a multivitaminokat a túlzott vasbevitel miatti aggodalmak miatt.

A multivitaminok minősége és típusa

Dr. Bauerschmidt egy másik aggálya a résztvevők által szedett multivitaminok minősége és típusa. „Szó sincs arról, hogy milyen multivitamint szedtek. Őszintén szólva a legtöbb ócska” – jegyezte meg. 

"A nagy problémám a multivitaminokkal általában az, hogy mindenből van egy kevés, semmiből nem sok."

Arra is felhívja a figyelmet, hogy sok multivitamin tartalmaz adalékanyagokat, például magnézium-sztearátot, amely megtapad a vitaminokban és ásványi anyagokban, és megnehezíti azok felszívódását a szervezetben, csökkentve a hatékonyságukat.

Hamis biztonságérzet

A szakemberek a multivitaminok hamis biztonságérzetére is figyelmeztetnek. Dr. Surender R. Neravetla, a Springfieldi Regionális Orvosi Központ szívsebészeti igazgatója megkérdőjelezi a multivitaminok értékét, és a következőt nyilatkozta a honlapján

„Tehát miért akarna bevenni valamit, ami nem segít, és biztosításnak nevezni? Ne pazarolja a pénzét a hamis biztonságérzetért cserébe.”

Mr. Love arra figyelmeztetett, hogy a multivitaminokra támaszkodni az egészséges táplálkozás helyettesítésére téves. 

„A multivitaminok és étrend-kiegészítők általában nem helyettesítik az egészséges ételeket. Sokkal fontosabb az egészséges ételek fogyasztása, mint a táplálékkiegészítők fogyasztása” 

– mondta.

Érdemes multivitamint szedni?

A szakértők óvatosságra intenek a tanulmány eredményeinek értelmezésekor. Dr. Bauerschmidt azzal érvel, hogy a tanulmány retrospektív jellege és a potenciálisan nem validált kérdőívekre való támaszkodása bizonytalanságot okoz, és nem tud egyértelmű ok-okozati összefüggést megállapítani a multivitamin-használat és a megnövekedett halálozási kockázat között. Ezt világos példának tekinti annak, hogy „az asszociáció nem bizonyítja az okozati összefüggést”.

Hasonlóképpen, Morgan McSweeney, aki a gyógyszerészeti tudományokból doktorált, és akit „Dr. Noc” – mondta a The Epoch Times-nak, hogy a tanulmány megfigyelésen alapul, vagyis azonosítja a mintákat, de nem tudja bizonyítani az ok-okozati viszonyokat.

„Minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy ellenőrizzék az olyan dolgokat, mint például a lehetséges „beteg felhasználói hatás”, de más tényezők is lehetnek, amelyeket nem vettek teljesen figyelembe, például az orvoshoz fordulás gyakoriságának különbségei vagy más egészségügyi szokások, amelyek nem tükröződnek a rendelkezésre álló adatkészleteket, amelyek befolyásolhatják az eredményeket” 

– mondta. Bár a tanulmány azt állítja, hogy a multivitaminok nem tesznek jót a hosszú élettartamnak, azt nehezebb biztosan megmondani, hogy károsak-e – tette hozzá.

A tanulmány elsősorban a mortalitásra összpontosított, nyitva hagyva annak lehetőségét, hogy a vitaminoknak más egészségügyi előnyei vagy kockázatai is lehetnek, amelyeket ebben a kutatásban nem mértek. "Bár a tanulmány nem talált bizonyítékot a halandóság szempontjából előnyökre, ez nem zárja ki annak elméleti lehetőségét, hogy más típusú előnyök is felmerüljenek, amelyeket nem mértek" - tette hozzá McSweeney úr.

Mr. McSweeney személyes véleménye egyértelmű – ha egy egészségügyi szolgáltató kiegészítést javasol, kövesse a tanácsukat. „Azonban azokban az esetekben, amikor az emberek a közösségi médiában látott dolgok alapján új étrend-kiegészítők szedését választják, továbbra sem látok olyan erős bizonyítékot, amely indokolná, hogy sok pénzt költsenek olyan termékekre, amelyek úgy tűnik, nem kínálnak jelentős egészségügyi előnyöket. ," ő mondta.

Azt javasolja, hogy az emberek jobban járjanak, ha élelmi rostokban és fitonutriensekben gazdag egészséges ételekre költik a pénzüket. "Az ilyen élelmiszerek drágák manapság az infláció mellett, de nagyon egyértelmű előnyökkel járnak az egészségre nézve" - ​​összegezte.