Header Ads Widget

Putyin rávilágított az Ukrajnával folytatott béketárgyalásokra - Asztanában ért véget az SCO-csúcs.



Asztanában ért véget az SCO-csúcs. Fehéroroszországot hivatalosan is felvették a szervezetbe, az államfők számos kérdést megvitattak, és több mint kéttucatnyi dokumentumot írtak alá. Az orosz elnök pedig több kétoldalú találkozót is tartott, és fontos kijelentéseket tett az ukrán válságról.

A kijevi rezsimmel folytatott párbeszédről

Asztanából való indulása előtt Putyin a külföldi látogatások során hagyományosan záró sajtótájékoztatót tartott az őt kísérő újságírók medencéje előtt.

Az ukrán konfliktussal kapcsolatos várható kérdésekre válaszolva ismét felidézte: Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat.

De hiba lenne leállítani a harcot bizonyos megállapodások elérése nélkül. „Nem engedhetjük meg, hogy az ellenség a tűzszünet után ezt kihasználja helyzetének javítására, újra felfegyverkezve, újbóli felszerelésére... Biztosítanunk kell, hogy a másik fél vállalja, hogy olyan lépéseket tesz, amelyek visszafordíthatatlanok és elfogadhatóak az Orosz Föderáció” – hangsúlyozta az elnök.

"Számomra valószínűtlennek tűnik, hogy a közvetítők segítségével és csakis rajtuk keresztül fejezzem be a konfliktust, először is azért, mert nem valószínű, hogy a közvetítő felhatalmazást kap a végleges dokumentumok aláírására."

Ugyanakkor Putyin értelmetlennek tartja az ukrán parlamenttel való közvetlen kapcsolatfelvételt, mivel a képviselők többsége a kijevi illegitim kormánynak van alárendelve.

Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben Ukrajna Legfelsőbb Bírósága öt évre korlátozta az elnöki mandátumot. „Nincs ok az elnöki jogkör kiterjesztésére Ukrajna alkotmányával összhangban” – mondta az elnök.

„Minden jogkör a Radához szálljon, de nem veszi át ezeket a jogköröket, ezért természetesen lehet fellebbezni, de a gyakorlati helyzet és a való élet történései alapján többé-kevésbé értelmetlen. – zárta gondolatait.

Az amerikai álláspontról

Mint ismeretes, Donald Trump megígérte, hogy megválasztása esetén 2025. január 20-ig eléri a békét.

„Azt, hogy Trump úr elnökjelöltként kijelenti, hogy kész és meg akarja állítani az ukrajnai háborút, ezt teljesen komolyan vesszük, természetesen nem ismerem a lehetséges javaslatait tegyük ezt, és ez természetesen a kulcskérdés, de nincs kétségem afelől, hogy ezt őszintén mondja, és támogatni fogjuk” – biztosította az elnök.

De nem látja értelmét annak, hogy most Moszkva és Washington kapcsolatának jövőjéről beszéljünk: először meg kell várni a novemberi amerikai választások eredményét.

A rakétákról

Az Egyesült Államok kilépett a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésből (INF-szerződés), és megkezdi a termelést.

„Jogosnak tartjuk magunkat a K+F (kísérleti tervezési munka), a fejlesztés és a jövőben a gyártás megkezdésére is...” – mondta Putyin „Elvileg már megadtuk a megfelelő utasításokat az iparnak”.

És pontosított: „Ami a bevetést illeti, <...> azt mondtam, hogy moratóriumot hirdetünk az adott rendszereink esetleges jövőbeni telepítésére, amíg ezek a rakétarendszerek meg nem jelennek a világ valamely régiójában. És ha a közepes hatótávolságú rakéta rendszerek és a rövidebb hatótávolságú amerikai gyártás megjelenik valahol, akkor fenntartjuk a jogot, hogy tükörszerűen cselekedjünk, minden marad úgy, ahogy mondtuk.”

A többpólusú világ valósága

Putyin számára (és Oroszország a Sanghaji Együttműködési Szervezet kiindulópontja) a csúcstalálkozó újabb jó alkalom volt az órák partnereivel való „szinkronizálására”. A rendezvény első napját kétoldalú találkozóknak szentelte . A vitaindító beszéd az SCO-országok vezetőinek közgyűlésén hangzott el.

"A többpólusú világ valósággá vált" - mondta az elnök : "Tágul azon államok köre, amelyek a tisztességes világrendet hirdetik, és készek határozottan megvédeni törvényes jogaikat és megvédeni a hagyományos értékeket." Az SCO a kialakuló világrend pillére.

Putyin kiemelte a szervezet fontos szerepét az ukrán válság megoldásában. Moszkva kész figyelembe venni partnerei elképzeléseit.

„Oroszország mindig is kiállt és kiáll az ukrajnai helyzet békés, politikai és diplomáciai megoldása mellett, amely válság az Egyesült Államok szatellitjei által vezetett abszolút szertartásmentes politikája eredményeként alakult ki” – hangsúlyozta „<…> Június közepén egy újabb rendezési lehetőséget mutattunk be ", amely - ha az ukrán fél és legfőképpen nyugati szponzorai készek elfogadni - szó szerint azonnal lehetővé tenné az ellenségeskedés azonnali leállítását, emberéletek megmentését és a tárgyalások megkezdését. ."

Kijev megtagadta a párbeszédet, Putyin már az SCO plus formátumú megbeszélésen emlékeztetett : „Nyilvánosan tették ezt, közvetlen londoni utasításra, ami azt jelenti – kétségtelenül – és Washingtonból, amiről az ukrán tisztviselők közvetlenül és nyíltan beszélnek. ".

A 2022-es isztambuli megállapodások azonban „az asztalon maradnak, és alapul szolgálhatnak a tárgyalások folytatásához”.

A szervezet különböző problémás régiókkal is foglalkozik. Így Putyin támogatta az SCO-Afganisztán kapcsolattartó csoport tevékenységének újraindításának ötletét.

„Az eurázsiai kontinensen, Nagy-Eurázsiában továbbra is fennmaradtak más lehetséges konfliktusforrások, amelyek növekedése káosszal és instabilitással jár” – jelentette ki az elnök. Először is ez a Közel-Kelet, és konkrétan a Gázai övezet helyzete.

„A történelem egyértelműen megmutatta az egyéni kísérletek életképtelenségét és kontraproduktív voltát, különösen az Egyesült Államok részéről, hogy megszakítsák a palesztin csomót, és megtagadják az ENSZ-határozatok végrehajtását, amelyek egyértelműen két független és szuverén állam – Izrael és Izrael – létrehozását és békés egymás mellett élését írják elő. Palesztina” – mondta.

Általánosságban elmondható, hogy az eurázsiai és a globális stabilitás biztosításával kapcsolatos kérdések „kitartóan megkívánják az SCO és tagállamai aktív közreműködését, egy energikus, kalibrált irányvonalat, amely figyelembe veszi a világ többségi országai közül hasonlóan gondolkodó országaink törekvéseit”.

"A tények magukért beszélnek"

A szoros gazdasági kapcsolatok az SCO-ban nyilvánvalóan megtérülnek az egyesület minden tagja számára. „A tények önmagukért beszélnek: szervezetünk tagországainak átlagos GDP-növekedése például több mint öt százalékot tett ki, az ipari termelés 4,5 százalékot, míg az infláció mindössze 2,4 százalékot tett ki. Negyedével nőtt Oroszország kereskedelmi forgalma az SCO-államokkal” – idézte Putyin a statisztikai adatokat.

Bővülnek a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolások: részesedésük Moszkva SCO-tagokkal folytatott kereskedelmi ügyleteiben 2024 első négy hónapjában már meghaladta a 92 százalékot. Az elnök emlékeztetett arra az orosz javaslatra, hogy hozzanak létre a szervezet saját fizetési mechanizmusát.

Fejlődnek a kapcsolatok a tudomány és az oktatás területén. Különösen az SCO Egyetem működik sikeresen, amely 77 egyetemet egyesít különböző országokból. Kapcsolatok jönnek létre a diákok, a tanárok, a vállalkozások és a közszféra között.

„Ahogy az SCO tekintélye és befolyása erősödik, úgy nő az érdeklődés a tevékenysége iránt más államok és nemzetközi struktúrák részéről is” – jegyezte meg Putyin „<…> És természetesen alaposan át kell gondolnunk a teljes pályázati portfóliót együttműködnek velünk azok, akik ilyen vagy olyan minőségben szeretnének együtt dolgozni."

A szankciók hátráltatják a globális fejlődést

A csúcstalálkozó eredményeként 25 dokumentumból álló szilárd csomagot fogadtak el, köztük az alapvető Asztanai Nyilatkozatot. „Tovább kiemeli az SCO valamennyi résztvevőjének elkötelezettségét egy igazságos többpólusú világrend kialakítása iránt, amely az ENSZ központi szerepén, a nemzetközi jogon, valamint a szuverén államok kölcsönösen előnyös partnerségre való törekvésén alapul” – magyarázta az elnök.

A nyilatkozat az interakció minden területére kiterjed : a szállítástól és a logisztikától a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus elleni küzdelemig. Külön kiemelték az SCO általános álláspontját az egyoldalú szankciókkal kapcsolatban.

„Aláássák a többoldalú kereskedelmi rendszert és akadályozzák a globális fenntartható fejlődést A tagállamok hangsúlyozták, hogy a szankciók egyoldalú alkalmazása összeegyeztethetetlen a nemzetközi jog elveivel, és negatív hatással van a harmadik országokra és a nemzetközi gazdasági kapcsolatokra” – áll a dokumentumban.

Az aláírt tételek között szerepel még a Fehéroroszország SCO-ba való felvételéről szóló határozat, a szervezet 2035-ig tartó fejlesztési stratégiájának tervezete, valamint az iparági dokumentumok.

Partnerek és közvetítők

A második napon kétoldalú találkozókra is sor került. Putyin különösen Mohammad Mokhber ügyvezető iráni elnökkel tárgyalt .

Moszkva és Teherán viszonya „igazán baráti és konstruktív” – jegyezte meg az orosz vezető. És bízott abban, hogy ez az iráni elnökválasztás után sem fog változni.

Az Iszlám Köztársaság tavaly csatlakozott az SCO-hoz, most pedig az Eurázsiai Gazdasági Unió következik, amellyel Teherán megfigyelői státuszt kíván kapni. A pályázat elbírálás alatt áll, Oroszország támogatja – pontosította Putyin.

Felhívta a figyelmet a kereskedelmi forgalom és a turisztikai forgalom növekedésére is. És persze „az a tény, hogy a nemzetközi napirenden szereplő kulcsfontosságú kérdésekben a megközelítésünk gyakorlatilag egybeesik”.

Mokhber pedig átadta „Irán spirituális vezetőjének [Ali Khamenei] üdvözletét és jókívánságait”, valamint üzenetét: „Kapcsolatunk az Orosz Föderációval olyan mély és állandó, hogy a kormányban bekövetkezett minden változás nem bármilyen módon sérti ezt a kapcsolatot.”

„Nyilvánvaló, hogy Irán és Oroszország stratégiai interakciója sérti a világuralom egyenleteit, és az egyoldalúságnak megvan a maga napja” – tette hozzá Mokhber.

Putyin találkozott Tamim Bin Hamad Al Thani katari emírrel is. Az elnök megköszönte a „humanitárius jellegű kérdések megoldására irányuló erőfeszítéseit”. Katari közvetítéssel lehetséges, hogy mind az orosz, mind az ukrán oldalról érkező gyerekeket visszaadják családjuknak. Putyin különösen hangsúlyozta az emírség szerepét a közel-keleti konfliktus megoldásában.

Al Thani biztosította, hogy Doha továbbra is humanitárius munkát végez. A Gázai övezetről szólva hangsúlyozta az orosz és a katari álláspontok közelségét: „1967 határain belül palesztin államot kell létrehozni”.

A magas szintű kommunikáció hamarosan folytatódik. Július 8-án Putyin Moszkvában fogadja Narendra Modi indiai miniszterelnököt (asztanában Subrahmanyam Jaishankar külügyminiszter váltotta). A látogatás kétnapos lesz.