Header Ads Widget

A halaszthatatlan Lánchíd-projekt mögül kisasszézó Karácsony rosszindulattal is tetézte tehetetlen inkompetenciáját - Videók



Karácsony Gergely szokás szerint újabb komoly ügy mögül hátrálhat ki, és sajnos szokás szerint nem vállalja a felelősséget. Ellenben szokás szerint a kormányra keni a sarat. A halaszthatatlan Lánchíd-projekt mögül kisasszézó Karácsony rosszindulattal is tetézte tehetetlen inkompetenciáját, hiszen a rettentően kínos performanszt béna és szánalmas elterelő hadjárattal tetézi, teli szájjal szidja a kormányt, hogy elveszi Budapest pénzét. Karácsony Facebookjára ez a tények nélküli vagdalkozás persze hihetetlenül profi muníció, csak úgy ömlenek a szívecskék és lájkok. A valóság azonban fájdalmas kalapácsával lecsapott az ovi legtöbbet bántott kislegényére, hiszen Tállai András pénzügyminiszter-helyettes egyből megcáfolta a Budapestért aggódó főpolgármestert, a főváros ugyanis 10 milliárd forinttal többet kap, mint tavaly, a siránkozó Karácsony megint eltévedt a számok világában. Hogy miért is van szükség erre a pánikszerű menekülésre és terelésre Karácsonytól? Nézzük végig a Lánchíd felújításával kapcsolatos legutóbbi fejleményeket, a baloldal és Karácsony Gergely hangzatos ígéreteit, melldöngetéseit, majd a fájdalmas valóságot és az igazi felelősöket. Ezeket a tényeket kellene végigolvasni a főpolgármester Facebook-seregének, lehet, hogy kevesebb szívecske repülne az éterben és több dühös fej bukkanna elő. Ám lehet, hogy értett a főpolgármseter a szóból (?) – az említett hangzatos Facebook-csinandratta után Karácsony mégis egyeztetne a kormánnyal szerdán.


Amellett, hogy a Széchenyi lánchíd felújítása Budapest és Magyarország egyik legfontosabb kötelessége, a híd természetesen többet jelent holmi projektnél. A Lánchíd a nemzeti összefogás és a polgári fejlődés egyik legszebb jelképe, ahogy az utóbbit a főpolgármester is hangoztatta. A hidat 1849-ben adták át a forgalomnak, még az I. világháború előtt átépítették, majd 1945. január 18-án a visszavonuló német csapatok felrobbantották. A Lánchid 1949-ben, építésének századik évfordulóján ismét összeköthette Buda és Pest lakosait. Az újjáépítést követően 1973-ban került sor az első nagyobb felújításra, majd 1986 és 1988 között zajlott az következő, eddig utolsó rekonstrukció. Fontos megjegyezni, hogy ezek igen fontos felújítások voltak, hiszen megerősítették a pályatartó elemeket és a meglazult szegecseket, kicserélték a függesztő-orsókat, újjáépítették a gyalogos járdákat és az útpálya burkolatát is.

TARLÓS ISTVÁN VEZETÉSE ALATT MÉG VOLT KONCEPCIÓ

2013-ban a FŐMTERV – MSc – CéH tervezői konzorcium megkezdte az aktuálissá váló újabb felújítás tervezését, 2016-ban az illetékes építésügyi hatóság kiadta az építési engedélyt a Széchenyi lánchíd és a Várhegyi alagút együttes engedélyezési terveire, majd egy évvel később, 2017 februárjában a kiviteli terveket hatóságilag is jóváhagyták. Ez év novemberében elkészültek a végleges tervek, majd 2018. február 21-én a Fővárosi Közgyűlés ütemekre bontotta a projekt megvalósítását: az első ütem a Lánchidat és a Széchenyi tér alatti villamos-közúti aluljáró felújítására biztosított fedezetet, a második ütem pedig a Várhegyi alagút és a Clark Ádám tér felújítását tartalmazta.

Az események felpörögtek, hiszen 2018 szeptemberében a Magyar Közlönyben is megjelent a kormányhatározat, amely támogatta a rekonstrukciót és 2020-ra legfeljebb 7 milliárd forint elkülönítését indítványozta. Fontos kitétel, hogy a kormányhatározat a támogatás feltételéül szabta a híd járdáinak kiszélesítését, és a közúti forgalom korlátozását legfeljebb 18 hónapra engedélyezte. Ezt azért is érdemes kiemelni, hiszen Karácsonyék jelenlegi töketlenkedése ezt a felújítási időszakot tolhatja ki bőven 18 hónap fölé.


Munkások dolgoznak 1947-ben a felrobbantott Lánchíd újjáépítésén, háttérben a pesti oldal. Reméljük sosem kell így látnunk többet egyik nemzeti büszkeségünket. MTI Fotó/Magyar Fotó: Bauer Sándor

MENEKÜLÉS A SEMMIBE

Ismert, hogy Karácsony Gergely lemondta Budapest részvételét a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) kedden esedékes ülésén, a gyáva menekülés azonban több szempontból is beleillik a képbe, hiszen a 2019 februári FKT ülés kinyilvánította, hogy a támogatásul szánt forrás, azaz a 6 milliárd forint bármikor lehívható, amikor a Főváros kéri. Ha Karácsony bemerészkedne az ülésre, akkor el kéne fogadni a támogatást, azonban nehezen tudna válaszolni azokra a kérdésekre, hogy az általa halaszthatatlannak nyilvánított projekt sehol sem áll, ahogy ő és a bohózatba illő szerencsétlenkedést bemutató Kerpel-Fronius Gábor is elismerte. Csak hát mégis lesz valami egyeztetés – egy nappal később (lásd alább).

Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány közötti egyeztető, döntéselőkészítő és koordinációs fórum. A Tanács – a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére – 2018 októberben jött létre, működését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról szóló 1509/2018. (X. 17.) Korm. határozat szabályozza. A Tanács a budapesti fejlesztéspolitika és a kiemelt budapesti fejlesztések összehangolása érdekében javaslattevő, kezdeményező, döntéselőkészítő feladatokat lát el; továbbá figyelemmel kíséri és nyomon követi a fejlesztések megvalósítását. A Tanács 10 tagból áll, akik közül 5 tag a Kormányt, 5 tag a Fővárosi Önkormányzatot képviseli. Döntéseit egyhangúlag hozza, a döntéshozatal során a Kormánynak és a Fővárosnak egy-egy szavazata van: a szavazati jogot a Kormány nevében a miniszterelnök vagy az őt helyettesítő miniszter, a Fővárosi Önkormányzat nevében a főpolgármester gyakorolja.

Nemzeti színű fényfestés a Lánchídon az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, 2020. június 4-én. MTI/Mohai Balázs

KARÁCSONYÉK LÁNCHÍD PROJEKTJE: SZÉP SZAVAK ÉS KÁOSZ

2019 májusában a műszaki tartalom módosulása miatt a korábban kiírt közbeszerzési eljárás visszavonása és az eljárás újraindítása vált szükségessé, júliusban pedig az új ajánlati felhívás már a módosított műszaki tartalom szerinti felújításra jelent meg, a tervek szerint a kivitelezés 2020-ban indult volna meg. Tarlós István, akkori főpolgármester a beérkező négy ajánlat közül egyiket sem fogadta el, árfelülvizsgálatot rendelt el, amely azonban nem okozott számottevő csúszást. Ekkor azonban közbeszólt az önkormányzati választás. Otóber 13-án Karácsony Gergelyt választották főpolgármesternek, innentől kezdve pedig hihetetlen káosz váltotta fel a tudatos építkezést és a szép szólamok mellett anarchikus állapotok alakultak ki.

Karácsony már 2019 decemberében megkezdte a cikornyás, szép mondatait, mintha a híd állapotán sokat segítene egy-két lendületes nyelvcsapás. Tettek nélkül azonban hiába jön a sok lájk a Facebookon, a Lánchíd egyre katasztrofálisabb állapotba került, azóta pedig hónapok teltek el érdemi tettek nélkül.

Még 2019. december 10-én elkészült a Tarlós István által rendelt, a Lánchíd állapotát bemutató hídszakértői jelentés, amely felsorolja azokat a hídüzemeltetői beavatkozásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy balesetmentesen üzemeltethető maradjon a híd fél éven belül. A jelentés rögzíti, hogy a felújítás fél éven túl nem halasztható, hiszen a láncszemek között megjelenő duzzadó rozsda már akadályozza a szerkezet megfelelő működését. Ez a félév azóta eltelt, eredmény pedig semmi. Közben megszűntek a szép szavak is, most már a sunnyogás és a menekülés vette át a főszerepet. Karácsony és a baloldali slepp pontosan ehhez ért: lukat beszélni az emberek hasába, nem csinálni semmit, majd az egészet ráfogni másra. Ahogy a kommunisták is tették az utóbbi bő száz évben.


Egyre nagyobb bajban a Lánchíd. A Főmterv Zrt. munkatársai mintavételhez bontották a Lánchíd vasbetonszerkezetét 2019. október 26-án. MTI/Máthé Zoltán

MÁR A SZÉP SZÓLAMOK IS ELTŰNTEK

Mit tett akkor Karácsony Gergely az utóbbi hónapokban? Írt Facebook-posztokat, amelyben a budapestieket akarta megkérdezni a híd jövőjéről, amely szerinte akár simán gyalogoshíd is lehetne. Ez vélhetően azért is jó megoldás, mert, ha valóban összedől a kártyavár, akkor a kormány mellett a budapestiekre is rá tudja fogni a katasztrofális teljesítményt, autók nélkül pedig még egy ideig az időhúzást is lehetne folytatni. 2020. január 21-én a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés döntött a Lánchíd rekonstrukciós munkáinak elvégzéséről (a Várhegyi alagút nélkül), és akár új közbeszerzés kiírását is felvetették. Szűk egy hónappal később az FKT tárgyalta a projektet, amely döntött az ütemezett megvalósításáról és javasolta, hogy a kötöttségeket jelentő, a Széchenyi lánchíd és a Várhegyi alagút egyidejű felújítási kötelezettségét és a legfeljebb 18 hónapos közúti forgalom korlátozását oldják fel, így legyen lehetőség az alternatív ajánlatok benyújtására.

A HALASZTHATATLAN FELÚJÍTÁS ELHALASZTÁSA

Ehhez képest 2020. május 19-én Karácsony Gergely bejelentette, hogy döntöttek a Lánchíd felújításának az elhalasztásáról, ezzel párhuzamosan új műszaki megoldások kereséséről, amely jelentsen bármit, egy dolgot biztos megmutat: a gyáva menekülésre mindig vannak kendőző, szép szavak. Azóta eltelt újabb bő két hét, pedig május 22-én Fürjes Balázs, a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár nyílt levélben kért tájékoztatást a főpolgármestertől a Lánchíd állapotáról és a tervezett felújításról. A választ sajnos a már korábban bemutatott és jelen cikkben is megtalálható videóból mindenki le tudja vonni.

Friss hír, hogy a teátrális felmondás után Karácsony Gergely mégis egyeztet szerdán a kormánnyal, hiszen azt a blamázst még talán ő sem magyarázza ki a Facebookon, ha a ciklusa alatt összedől a híd. A főpolgármester vélhetően pénzért kilincsel majd a fasiszta kormánynál, amelyet minden posztjában gyaláz, de ha valamire kéne egy kis suska, akkor hozzájuk fordul pofátlanul. Talán arra is választ ad majd, hogy az előző budapesti vezetés által előirányzott 24 milliárd forinttal mit kezdett ő és öt főpolgármester-helyettese, illetve a baloldali kifizetőhely egyéb potentátjai.

Cikkünket folytatjuk!


Fotók: MTI