Header Ads Widget

A világon 5 olyan „kék zóna” van, ahol nem ritkaság, ha valaki 100 évig él.

Szakértők szerint ehhez több tényező együttállása is szükséges. Ezeken a helyeken ugyanis jellemző az idősek tisztelete, a természetközeli életmód, az általánosan jóindulatú légkör, és persze a főként növényi alapú, természetes eredetű élelmiszerekre épülő étrend is. Lássuk, hol számíthatnak sokan hosszú életre, és mit esznek mindehhez.



Az úgynevezett Dán Iker Tanulmány szerint a gének csupán mintegy 10 százalékkal befolyásolják, hogy egy átlagember meddig él bizonyos biológiai határokon belül. A többi 90 százalék az életmódunktól függ.

Ikaria, Görögország

Az apró sziget 65 évnél idősebb lakóinak bevonásával készült vizsgálat szerint a helyiek átlagosan 10 évvel tovább élnek, mint az európaiak többsége, és emellett életük végén is remek egészségügyi állapotnak örvendenek. Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét. Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek.



Okinawa, Japán

A japán Okinavát a halhatatlanok szigetének is nevezik, mert sehol annyi 100 év fölötti ember nem él, mint ott. A sziget lakói gyakran esznek keserű dinnyét, tofut, fokhagymás és shiitake-gombás ételeket, barna rizst, mindezeket pedig zöld teával öblítik le. Az okinavai tradicionális ételek rengeteg gyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak, és jóval kevesebb húst, halat és tojást. A szigetlakók sokkal zsírszegényebb és szénhidrátszegényebb fogásokat fogyasztanak, mint a japánok általában.

A japán kormány által közölt demográfiai adatai szerint az ázsiai szigetország lakosságának 28,4 százaléka, 35,88 millió ember 65 éves vagy idősebb. Japán ezzel az arányszámmal a világ elöregedő társadalmai között az első helyen áll.

Japánban él több mint 70 ezer százéves és annál idősebb ember a szigetországban, már 49 egymást követő évben folyamatosan emelkedik a számuk.

A százéves és annál idősebb nők sokkal többen vannak, 88,1 százalékát teszik ki a 71 ezer 238 embernek.

A legidősebb japán a fukuokai Tanaka Kane, az asszony 1903-ban született. A Guinness Rekordok Könyve a világ legidősebb embereként tartja számon.

A legidősebb japán férfi a 112 éves Vatanabe Csitecu, aki Niigata tartományban él.

A japán nők várható élettartama 87,32, a férfiaké 81,25 év.

Szardínia, Olaszország

Szardínián az átlagéletkor 80 év. Errefelé a helyi vörös szőlőből készült bort sem vetik meg az emberek, de a bogáncstea is gyakori italuk. Sokszor kerül az asztalukra babból, csicseriborsóból és édesköményből készült étel, mandula és paradicsom is.

Loma Linda, Kalifornia, Egyesült Államok

Ez a település az Egyesült Államoknak az a városkája, ahol a legmagasabb az átlagéletkor. Míg az amerikai nők életkorának átlaga nyolcvanegy év, addig a vegetáriánus nők Loma Lindában átlagosan nyolcvanhat évet élnek. Az itteni lakosok kedvence a lazac, az avokádó, a zabkása, a bab, a diófélék és a teljes kiőrlésű kenyér. Gyakran isznak szójatejet.

Nicoya-félsziget, Costa Rica

Nicoya Peninsula lakossága szintén gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszt, tehát általában narancs, mangó, papaya, a kukorica, a bab, rizs, sütőtök, yamszgyökér kerül a tányérjukra, de az állati eredetű táplálékot sem törlik el teljesen étrendjükből, hiszen tojást is előszeretettel fogyasztanak. Mindemellett említésre méltó, hogy az általuk fogyasztott víz magas ásványi anyag tartalmú, kalciumban és magnéziumban gazdag.