Header Ads Widget

Franciaországban volt a héten olyan eset, hogy a rendőrök azért nem mertek intézkedni, mert attól féltek, hogy rasszistának nevezik majd őket, és zavargások törhetnek ki.

A franciaországi La Rochelle városában egy színes bőrű biciklis kezdte provokálni az utcán járőröző rendőröket. A férfi minősíthetetlen szavakkal illette az egyenruhásokat, akik kénytelenek voltak szótlanul tűrni a gyalázást. A francia sajtóban megjelent információk szerint a rendőrök azért nem léptek közbe, mert attól féltek, hogy rasszistáknak bélyegeznék meg őket, az ezzel járó tüntetések pedig fosztogatásokba torkollhatnának. Élénken élhetett még a rendőrök emlékezetében, hogy pár nappal korábban Párizsban zavargások törtek ki egy rasszizmus elleni tüntetésen.



A Black Lives Matter elnevezésű amerikai tüntetések több nyugat-európai nagyvárosba is átterjedtek. Párizsban nem voltak békés a demonstráció.
Fotó: Adnan Farzat / Getty Images

A tüntetést ellepő szélsőbaloldali militánsok barikádokat emeltek, és így szálltak szembe a munkájukat végző rendőrökkel.

Két közterületi munkagépet is felgyújtottak, több üzlet kirakatára csillagot festettek, a külvárosok felé haladva a Clichy rendőrkapitányság épületét is megrongálták, benzines kannákból locsolták a benzint, gyújtogattak. A tüntetők a Le Figaro szerint döntő mértékben migráns hátterű külvárosi fiatalok és szélsőbaloldali militánsok voltak.

Volt már rá példa, hogy a rendőrök inkább hagyták futni a színes bőrű gyanúsítottakat.
Fotó: Fabien Pallueau / Getty Images

A tétlen járőrök feltehetően az állásukért is aggódtak, mivel a hét elején Christophe Castaner francia belügyminiszter arról beszélt, hogy minden rendőrt fel kell függeszteni, akinél felmerül a rasszizmus gyanúja.