Header Ads Widget

Meglepő felvételt készített a Black Lives Matter londoni tüntetéséről a BBC stábja.



A szakma alapszabályaival ellentétes módon ugyanis egyszerűen eltüntették a fotó bizonyos részét, mire az az újságban megjelent. A photoshopnak köszönhetően így egy, a valóságot teljesen másként ábrázoló képpel sikerült sokkolni olvasóikat, bár bízunk benne, hogy legalább a szerkesztőség tagjai nyugodtan aludtak.

A BBC-nek sikerült még önmagát is túlszárnyalnia, ugyanis egy olyan fotóval lepte meg olvasóit, amit maga Houdini is megirigyelhetne. Az általuk készített felvételről ugyanis nemes egyszerűséggel eltűnt az az ominózus pillanat is, ahol az egyik békés tüntető botot – vagy legalábbis ahhoz hasonló tárgyat – lóbál a londoni rendőrök felé a Black Lives Matter londoni irgumburgum-partyján. Az pedig azért belátható, hogy a fotó némiképp abszurd, hiszen milyen indítéka is lehetne valakinek bottal fenyegetőznie egy szolidaritás melletti tüntetésen? Kétségtelen, hogy a fotós ügyelhetett volna jobban, mit is örökít meg kamerájával, mert egyébként nyilvánvalóan ő hibázott, amikor a tüntetésről felvételeket készített – ezzel pedig félelmet ébreszt(het)ett a szolidáris, gyanútlan demonstrálókkal szemben, akik valószínűleg ijedtükben ragadtak botot és támadtak a rendőrökre. Az elmúlt napokban egyébként több ilyen eset is történt; a BBC a napokban számolt be arról, hogy 27 rendőr sérült meg egy “nagyrészt békés”, “anti-rasszista” tüntetésen Londonban. Itt egy pillanatra képzeljük el azt a békés tüntetést, ahol 27 rendőr megsérülhet. Persze nyilván véletlenül, vagy pedig azért, mert kiprovokálták a náspángolást. Másként hogyan is fordulhatna elő, hogy békés, antirasszista demonstrálók rendőröket bántalmaznak…?


Az antirasszista békés tüntetők egyébként nem vitatták annak valódiságát, hogy 27 rendőr sérült meg a demonstráción; persze lehet kreálni okokat arra vonatkozóan, hogy miként is sérülhet meg egy rendőr – helyesbítek: közülük huszonheten, szolgálatteljesítés közben. A BBC erre nyilván nem tért ki, talán azt gondolták, jobb nem összezavarni ezzel az olvasót. Ez azért mégiscsak figyelmes tőlük, igaz?


A progresszív sajtóban egyelőre eléggé kiforratlannak tűnnek a hírekről szóló objektív beszámolók, amikből azért lássuk be, nincs hiány. Alig egy hete például a Euronews az “All Lives Matter” táblát szó szerint kifehérítette a Black Lives Matter – Budapest tüntetésen.




Az All Lives Matter, azaz a “Minden Élet Számít” egyébként az amerikai libertáriusok és republikánusok jelszava, ami a Euronews szándékai szerint elképzelhető, hogy tévesen az egyenlő jogok fontosságára hívja fel a figyelmet. Mitagadás, provokatív ilyet kijelenteni, sőt, Shepard Smith, a Fox News tudósítója szerint az “All Lives Matter” egyenesen méltatlan kifejezés, mivel “ezáltal a társadalom egy bizonyos része úgy gondolja, hogy az ilyen kijelentésekkel eltemetik őket”. Ezt én a Black Lives Matter tüntetésen első kézből is tapasztalhattam, amikor is önkívülettől átitva, az erőviszonyokat szemtelenül ignorálva nekem rontott egy hölgy, hogy kitépje a kezemből a “kirekesztő” táblát, majd a sikertelen próbálkozás után legalább még tíz békés demonstráló ugrott oda, nehogy a kamerák látószögébe kerülhessen a klasszikus liberalizmus méltatlan szlogenje. Ezek a félreérthető, egyenlő jogot hangoztató ALM üzenetek, a rendőrök megtámadásának látszatát keltő fotók pedig könnyen lehet, hogy rémületet keltenek másokban, és indokolatlanul feketítik be a Black Lives Mattert. Azt pedig tényleg csak zárójelben jegyezném meg, hogy mindezzel még az olvasót is arra kárhoztatják, hogy újraértelmezzék a független-objektív média fogalmát, ami jól láthatóan eléggé egyedi értelmezésben jelenik meg a nemzetközi sajtóban.

Vezetőkép: MTI/AP

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések