Header Ads Widget

Soros Györgyhöz köthető Black Lives Matters több nagyvárosban, így már New Yorkban is meg akarja szüntetni a rendőrséget

Chicagóban 60 éve nem volt annyi gyilkosság, mint most, mert a rendőrök a radikális baloldal zavargásaival kénytelenek foglalkozni - írja a Fox News. Ennek ellenére a Soros Györgyhöz köthető Black Lives Matters több nagyvárosban, így már New Yorkban is meg akarja szüntetni a rendőrséget - erről a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be. 

Több amerikai nagyvárosban komoly gondot okoz, hogy emberek ezrei fosztogatnak boltokat, gyújtogatnak, a George Floyd halála után kitört zavargásokban.  Május végére kiderült, hogy a sorozatos rendbontások miatt drasztikusan romlott Chicago közbiztonsága, 30 éves gyilkossági és 52 éves gyújtogatási rekord dőlt meg.

Csak május utolsó napján 18 embert gyilkoltak meg, a hónap utolsó hétvégéjén, a háromnapos ünnepen 85 embert lőttek meg, 25-en haltak meg összesen. A gyilkosságok feketék által lakott negyedekben történtek, helyi bandák és bűnözők állnak mögötte, az áldozatok között diákok és munkások is vannak. 

1961-ben volt utoljára ennél több gyilkosság egyetlen nap Chicagóban, azóta 1991. augusztus 4-én jegyezték fel a legtöbb emberölést, amikor 13 embert öltek meg, vagyis nem is kicsivel dőlt meg a csúcs. Ugyanezen a május végi napon egyetlen éjszaka több, mint 80 gyújtogatáshoz kellett kivonulniuk a rendőröknek, ez több, mint az 1968-as zavargásoknál. 


65 ezer hívást fogadtak

A rendőrség nagy figyelmet fordít a zavargásokra, emiatt nem marad idő az utcák védelmére, a bűnbandák figyelésére. Május 31-én a segélyhívó vonalakra is sokkal több bejelentés érkezett, 15 ezer helyett 65 ezer hívást fogadtak a 911 helyi központjában. Az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városának gyilkossági rátája mindig is magas volt.

New Yorkban is felszámolnák a rendőrséget

Időközben kiderült, hogy New Yorkban ugyanúgy fel fogják festeni az utcára a Black Lives Matter (BLM) mozgalom nevét, mint az Washingtonban történt, a Fehér Házhoz közel. A BLM szerint a gesztus látványos, de ennél többet követelnek.Azt akarják, hogy szűnjön meg a rendőrség.

A zavargás egyik résztvevőjét veszik őrizetbe a rendőrök New Yorkban június 4-én, a kijárási tilalom alatt.FORRÁS: BRAZIL PHOTO PRESS VIA AFP/VANESSA CARVALHO/VANESSA CARVALHO

Ideje volt a városnak valamit tennie, amivel elismeri a Black Lives Matter erejét, mondta Bill de Blasio, a város demokrata polgármestere, akinek lánya maga is részt vett a zavargásokban és őrizetbe is vették rövid időre. Bejelentette, hogy New York minden kerületében elneveznek egy-egy főutcát a Black Lives Matterről és Washington DC mintájára, az utcára felfestik az erőszakos mozgalom nevét - írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Utcákra festik a mozgalom nevétFORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/ESTELLE RUIZ / HANS LUCAS/ESTELLE RUIZ

Hiába hízeleg azonban de Blasio a radikális baloldalnak, már az ő távozását is követelik.

Hétfő este sok százan vették körül de Blasio rezidenciáját, a polgármester azonnali lemondását követelve, az utcák elnevezéséről szóló nyilatkozata erre volt válasz. 

A hétfő esti akció egy hat évvel ezelőtti esemény miatt történt. Akkor egy Eric Garner nevű afro-amerikai vesztette életét. Garner cigit árult a városban és a rendőr Daniel Pantaleo ugyanolyan fojtófogással vitte a földre, mint az George Floyd esetben történt. Garner is meghalt.