Header Ads Widget

Több száz fős vandál tömeg vert szét legalább negyven boltot a német nagyvárosban Stuttgartban a hétvégén. A letartóztatottak fele nem német állampolgár - Videó



A zavargások azután robbantak ki, hogy a rendőrök igazoltattak egy drogot terjesztő társaságot. Az intézkedés után szabályosan elszabadult a pokol.

A kisebb csoportokba szerveződött támadók “rendkívüli agresszivitással” rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat.

A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. “Órák múltával lett csak nyugodtabb a helyzet” – áll a közleményben.

Az indulatok éjfél körül szabadultak el, miután a rendőrök igazoltatni kezdtek egy csoportot, amelyről azt feltételezték, hogy kábítószert árul. A fiatalok dühükben felfeszítették a kockaköveket és megdobálták a járőröket, majd számos kirakatot és autóüveget bezúztak. Voltak akik puszta kézzel estek a rendőröknek.

A randalírozás csúcspontján négy-ötszáz fiatal támadt rá a rendőrökre, akik nagy önuralomról bizonyságot téve nem használtak fegyvert. A zavargások során negyven üzlet kirakatát törték be, többet közülük, egy ékszerüzletet és egy mobil telefonokat árusító boltot teljesen kifosztottak. Ezen kívül még hét másik üzletben is fosztogattak a stuttgarti belvárosban. A betört kirakatokat pozdorja lemezekkel torlaszolták el, hogy a további rablásoknak elejét vegyék.

Az erőszakoskodó fiatalok csuklyát és arcmaszkokat viseltek. Tizenkét rendőri járművet is összetörtek. A rendőröknek a több száz fős agresszív tömegből végül mindössze huszonnégy embert sikerült őrizetbe venniük, tizenkét gyanúsított közülük nem német állampolgár.

A rendőrség ezekben az órákban is bizonyítékokat gyűjt, például a biztonsági kamerák felvételeit illetve a járókelők által mobiltelefonnal készített felvételeket. Az eddigi feltételezések szerint az agresszív tömeg a közösségi média eszközeivel szervezte meg magát, többen irányító szerepre tettek szert és a vandál tömeg szabályos alakulatokba rendeződve támad a rendőrökre és törte fel, fosztotta ki a boltokat. Egymást informálták a rendfenntartó alakulatok mozgásáról, egyeztetett taktika alapján tértek ki a rendőri alakulatok elől.

Az összecsapásokban tizenkilenc rendőr sérült meg.

Az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint a zavargás éjfél körül kezdődött, és hajnalig tartott. „Most megpróbáljuk feltárni, hogy mi is volt ez az egész, és mi lehet még belőle” – idéztek egy rendőrségi szóvivőt.

Hozzátették, hogy az utóbbi hetekben is történtek összetűzések többnyire fiatalokból álló csoportok és rendőrök között Stuttgartban, de nem annyira súlyosak, mint szombat éjjel.




Sokan emlékeznek rá amikor tavaly karddal szúrta le volt lakótársát egy 28 éves férfi a Stuttgartban.

A két férfi hangos vitába keveredett egymással a nyílt utcán. Az egyik szemtanúk tucatjai előtt azt kiabálta a társának, hogy „miért csináltad, miért csináltad”, majd elővett egy kardhoz hasonló eszközt, amivel többször megszúrta a másikat. Az áldozat, egy német-kazah férfi belehalt a sérüléseibe

A támadó biciklivel menekült el. A rendőrök nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, a támadót helikopterrel is keresték. Még aznap este sikerült elfogni.

A 28 éves férfi 2015-ben a menekülthullámmal érkezett Németországba, ahol szír állampolgárként regisztrálták. Bolti lopás és rongálás miatt büntetett előéletű volt. Áldozatát, a 36 éves kazah származású német férfit ismerte, korábban lakótársak voltak.