Header Ads Widget

Járványveszélyt jelent a migránscsoportok ellenőrizetlen érkezése Olaszországban, ráadásul sorozatosan megszöknek a befogadóközpontokból



Járványveszélyt jelent a migránscsoportok ellenőrizetlen érkezése, ezért újabb karanténhajó működésbe helyezését rendelték el, valamint kaszárnyákat nyitnak meg a bevándorlók elhelyezésére.

Sandra Zampa egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy az olaszországi partokra érkező kisebb migránscsoportok járványveszélyt jelentenek, mivel folyamatosan érkeznek és ellenőrizetlenül kötnek ki.

Nem szabad engednünk, hogy a hatóságok tudta nélkül kössenek ki és szétszéledjenek

– jelentette ki.

Matteo Salvini a lampedusai regisztrációs központban tett látogatása után az újságíróknak azt mondta, hogy a kevesebb mint százfős táborban nyolcszáz embert látott.

„Mindenhol emberek, mindenhol matracok, éjszaka ki is szöknek (...), ez nem migráció, ez káosz, amikor nyolcszázan vannak a tábor épületei tetején” – jelentette ki a jobboldali Liga vezetője.

Salvini hozzátette, hogy majdnem kizárólag fiatal felnőtt férfiakat látott, akik – jegyezte meg – látszatra kiváló egészségnek örvendenek.

A politikus értesülései szerint év eleje óta a múlt hét közepén érkeztek a legtöbben egy nap alatt, mivel majdnem harminc hajó és csónak kötött ki a dél-olaszországi szigeten.

„Így nem tud dolgozni az idegenforgalom, szállodák, éttermek, így nem tudnak élni Lampedusa lakosai, így nem tudják ellátni feladatukat a rendőrök és a (migránsokat segítő) önkéntesek sem” – fejtette ki Matteo Salvini. Megjegyezte, nem felel meg a valóságnak, hogy a Lampedusára érkezőket tüzetesen ellenőrzik, valójában a koronavírus-tesztelés csak szerdán kezdődött el.

184 migráns szökött meg vasárnap a szicíliai Caltanissetta menekülttáborából, ahol a koronavírus miatt elrendelt kéthetes karantént töltötték. Az olasz rendőrség nagy erőkkel indult a keresésükre, hétfő estig 120 migránst elfogtak és visszaszállítottak a táborba, ahol összesen 350 ember tartózkodik. Caltanissetta polgármestere, Roberto Gambino felszólította az olasz kormányt, hogy állítsa meg a várost elárasztó migránsfolyamot. „Ez így nem mehet tovább, a befogadóállomás biztonsági feltételei nem elegendőek ennyi ember kezeléséhez” – jelentette ki a polgármester.

Az érkező migránsokat a járványelőírások miatt nemcsak azonosítják, hanem tesztelik is. A szűrt fertőzötteket eddig a szicíliai partoknál felállított karanténhajón, valamint a migránsközpontok elkülönített részein helyezték el. Calabriában történt először, hogy városon belüli épületekbe vitték őket, kezdetben ellenőrzés nélkül, majd katonai felügyelettel.

Hónapok óta küzd az Észak-Afrikából érkező migránsáradattal Lampedusa is, ahol jelenleg több mint 1000 migráns tartózkodik egy mindössze 20 négyzetkilométeres szigeten. Szombat éjszaka több kis hajón mintegy 200 migráns érkezett Líbia felől. Lampedusa polgármestere, Toto Martello ismét hangoztatta, hogy a migránshelyzet „tarthatatlanná vált” a szigeten. „Ha a kormány nem hirdeti ki a rendkívüli állapotot akkor én teszem meg” – jelentette ki a polgármester. Lampedusán csak egy befogadóközpont található, amely hivatalosan csupán 95 fő befogadására képes.

Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Lega vezetője egy videót posztolt a közösségi médiában, ami a szicíliai Porto Empedocle kikötőjében készült. „Csoportosan szöknek a migránsok az ideiglenes állomásról. Katasztrófa. Míg az olaszokat tesztelik az otthonukban és a strandon, a migránsok azt csinálnak, amit akarnak” – írta a Twitteren.

Az elmúlt hetekben ismét nőtt a tengeri úton Olaszországba érkezett migránsok száma. A hatóságok júliusban eddig több mint 4300 menekültet regisztráltak, szemben a 2019 júliusi mintegy 1000 fővel. Az év eleje óta több mint 11 300 migráns érkezett Olaszországba, csaknem annyi, mint 2019-ben összesen.