Header Ads Widget

Az új gyógyszeradagoló nanorészecskék a neurotranszmittereket "útlevelként" használják az agyban.




A Tufts University School of Engineering orvosbiológiai mérnökei apró lipid alapú nanorészecskéket fejlesztettek ki, amelyek neurotranszmittereket tartalmaznak, hogy segítsék a gyógyszerek, nagy molekulák, sőt a génszerkesztő fehérjék szállítását a vér-agy gáton és az egerekben az agyban.

A Science Advances folyóiratban megjelent újítás ( "Neurotranszmitter-eredetű lipidoidok (NT-lipidoidok az intenzívebb agyi szállításhoz intravénás injekció útján" ) képes legyőzni a jelenlegi korlátokat, amelyek a terápiás szerek központi idegrendszerbe juttatásakor jelentkeznek, és megnyitja a lehetőséget olyan terápiák széles körének használatát, amelyek egyébként nem jutnának az agyhoz.

A módszerünk ereje az, hogy rendkívül sokoldalú és viszonylag nem zavaró" - mondta Qiaobing Xu, a Tufts Egyetem orvosbiológiai mérnök docense és a tanulmány megfelelő szerzője. „A molekulák széles skáláját szállíthatjuk úgy, hogy a lipid alapú nanorészecskékbe csomagoljuk őket anélkül, hogy maguk a gyógyszerek kémiai úton módosulnának. A vér-agy gáton át is eljuthatunk anélkül, hogy megzavarnánk a gát integritását. ”

Xu arra figyelmeztetett, hogy további vizsgálatokra és klinikai vizsgálatokra van szükség a szállítási módszer emberben történő hatékonyságának és biztonságosságának meghatározásához.

A vér-agy gát endothelsejtek rétegéből áll, amelyek beburkolják az agyi ereket, és csak egy nagyon kiválasztott molekulasorozatnak engedik át a véráramból az idegsejteket és az agy egyéb sejtjeit körülvevő folyadékba.

Az orvostudományban hosszú ideje kihívás volt az a képesség, hogy a terápiás molekuláris rakományokat a gáton át és az agyba juttassák.

A neurodegeneratív rendellenességek, az agydaganatok, az agyi fertőzések és agyvérzés kezelését korlátozta az a nehézség, hogy kis molekulájú gyógyszereket és makromolekulákat, például peptideket és fehérjéket biztonságosan juttassanak az agyba.

A jelenlegi megközelítések, mint például a gát közvetlen befecskendezése vagy megzavarása a szivárgás érdekében, kockázatokkal járnak, beleértve a fertőzést, a szövetkárosodást és a neurotoxicitást. A vivőanyagok, például a módosított vírusok és a monoklonális antitestek alkalmazása a rakomány agyba juttatására korlátozott, beleértve az előállítási költségeket és a biztonságot is. Más hordozók, például nanorészecskék, nanokapszulák és polimerek ígéretesnek bizonyultak, de a szállítás biztosításához szükséges módosítások bonyolultak lehetnek.

A tanulmány szerzői azt a tényt használták fel, hogy bizonyos neurotranszmitterek rendelkeznek az egész agyhoz való hozzáféréshez szükséges kémiai „útlevéllel”. Ha egy lipid (zsírszerű) molekulát az idegközvetítőhöz köt, a keletkező NT-lipidoid adalékolható lipid nanorészecskékbe (LNP) - apró lipid buborékokba, amelyek más molekulákat is be tudnak kapszulázni, különös tekintettel a terápiás gyógyszerekre.


Forrás


https://twitter.com/nszrt/status/1405399095573987331?s=20