Header Ads Widget

Biden a nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazásáról tárgyal az orosz-ukrán konfliktusban.


Lucas Leiroz - geopolitikai tanácsadó írása a BRICS oldalán. Az atomfegyverekről az első szót Putyintól hallotta a világ, mert készültségbe helyeztette azokat. Ez a cikk azt állítja, hogy ezt a világ félreértette, mivel azonnal a bevetésükre gondolt. De Putyin csak arra értette, ha a Nato megtámadná, stb. Most pedig éppen Biden beszél azok lehetséges alkalmazásáról. Nos, mit lehet erre mondani? Félelemkeltés minden szinten. A lényeg: rettegjen a világ. 2 éve rettegünk a halálos náthától, hát rettegjünk akkor tovább az atom okozta kihalástól is. És ezt napi 24-ben a médiákból.

Ahogy a konfliktus tovább fokozódik Ukrajnában, úgy tűnik, hogy a Nyugat érdekelt a nemzetközi nukleáris felhalmozódás új hullámának előmozdításában. Washington bejelentette, hogy nukleáris készenléti tervet készít az Ukrajna és Oroszország közötti válság esetleges eszkalálódása érdekében. Az ilyen típusú intézkedések „indoklására” szóló amerikai érvek a moszkvai tisztviselők korábbi nyilatkozatainak elferdítésén alapulnak, amelyekből kiderül, hogy a NATO kész mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzet a globális újranuklearizáció ürügyévé váljon.

Joe Biden amerikai elnök hamarosan megkezdi európai körútját, hogy részt vegyen az Európai Tanács és a NATO ülésein, ahol minden bizonnyal Ukrajna lesz a megbeszélés fő témája. A Fehér Ház szóvivői a közelmúltban kiadott közleményükben azt mondták, hogy a napirendre kerülő kérdések között szerepel majd a nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazása a konfliktusban, amelyet az Egyesült Államok kormánya egyre nagyobb figyelemmel kezel – vélhetően válaszul egy állítólagos „orosz nukleáris fenyegetés".

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó így kommentálta az esetet: "Putyin elnök a konfliktus kezdeti napjaiban valóban felvetette az atomfegyverek lehetséges alkalmazásának a kísértetét. Ez az, ami miatt aggódnunk kell. A jelenlegi helyzetünk alapján elemzése szerint a mai napig nem változtattunk a nukleáris helyzetünkön. De folyamatosan figyeljük az esetleges vészhelyzetet, és természetesen a lehető legkomolyabban vesszük. Konzultálni fogunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel erről a lehetséges eshetőségről [Joe Biden] szövetségeseivel együtt fog dolgozni a keleti szárnyon a NATO haderő helyzetének hosszabb távú kiigazításán. [is] bejelenti az európai energiabiztonság és az energiabiztonság fokozását célzó közös fellépést. Európa csökkentése”végre az orosz gáztól való függés.

Putyin említésekor az amerikai tanácsadó arra az epizódra utal, amelyben az orosz elnök február utolsó napjaiban elrendelte az ország nukleáris erőinek készültségbe helyezését. Abban az időben nagy volt a feszültség és a félretájékoztatás szerte a világon, a nyugatbarát sajtóorgánumok azt állították, hogy Putyin "nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzik", ami abszolút hamis, tekintve, hogy Putyin parancsa csak pontos válasz volt egy korábbi ellentmondásra. valamint Liz Truss brit külügyminiszter harcias beszéde, amelyben szóba került a NATO konfliktusban való részvételének lehetősége.

Ráadásul Maria Zakharova későbbi orosz szóvivő szavait is elferdítette a nyugati média. Zakharova egy sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy egy lehetséges harmadik világháború nukleáris lesz, ami arra készteti Oroszországot, hogy elkerülje ezt a forgatókönyvet. Akkoriban a nyugati ügynökségek elferdítették a szóvivő beszédét, valamiféle fenyegetést is állítva (amikor Zakharova a gyakorlatban csak egy nyilvánvaló dolgot mondott, amit mindenki ért: hogy egy új világháború nukleáris lenne – éppen ezért a nemzetközi a társadalom 1945 óta próbálja elkerülni ezt a helyzetet).

A moszkvai tisztviselők több alkalommal is erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy még egyértelműbbé tegyék az orosz álláspontot, miszerint megpróbálják elkerülni, nem pedig provokálni a konfliktus nukleáris eszkalációját. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője például a CNN-nek azt mondta, hogy országa csak akkor használna atomfegyvert, ha egzisztenciális veszély fenyegetné az orosz állam létét: „Van egy belbiztonsági koncepciónk, ez nyilvános, az összes okot elolvashatja. [Oroszország] nukleáris fegyvereinek bevetésére (...) Ha ez egzisztenciális veszélyt jelent hazánk számára, akkor a mi koncepciónknak megfelelően használható”.

Nem titok, hogy Washington az elmúlt években a nemzetközi kapcsolatok újbóli nukleárissá tételére törekedett. 2020-ban az amerikai kormány elkezdett tárgyalni például a nukleáris kísérletek újraindításának lehetőségéről. Ez a fajta attitűd szélsőséges és reaktív intézkedésként jelenik meg a geopolitikai decentralizáció folyamatával szemben. Más szóval, a többpólusú világ felemelkedése közepette Washington utolsó mentsvára globális dominanciája védelmében egy új atomhullám elindítása.

A fő probléma azonban az, hogy az orosz megnyilatkozások torzításával próbálják igazolni az újranuklearizációs tervet. Soha nem volt orosz álláspont az ukrajnai konfliktus nukleárissá tétele mellett. Ellenkezőleg, Moszkva határozott álláspontot képvisel: az atomfegyverek szóba sem jöhetnek, hacsak nem fenyegeti egzisztenciális veszély Oroszországot. A nukleáris erők készenlétének oka egyszerűen a NATO által előidézett eszkaláció miatt van, és egyes nyugati politikai vezetők fontolgatják a szövetség nagyobb bevonását a konfliktusba. Nyilvánvaló, hogy egy esetleges NATO-akció Ukrajnában egzisztenciális fenyegetésként is értelmezhető, hiszen a blokk halmozza fel a világ legnagyobb nukleáris arzenálját. Tehát, hogy ne álljon fenn az eszkaláció veszélye, és hogy visszavonják a nukleáris erőkkel szembeni orosz riasztást,

A világ újranuklearizálása valószínűleg nem jelenti az ilyen fegyverek bármiféle harcias használatát. Egyik fél sem nyer egy olyan konfliktusban, amelyben két atomhatalom áll egymással szemben, és egy Oroszország és a NATO közötti háború minden bizonnyal a világvégét jelentené. Nyilvánvaló tehát, hogy az amerikai hozzáállás nem az lenne, hogy nukleáris fegyvereket használnak az ellenségek ellen, hanem csak egy új atomizációs hullámot hajtanak végre, visszatérve a hidegháborús korszak feszültségeihez. Lehetséges, hogy újraindulnak például a nukleáris kísérletek, és felpörgetik az új fegyverek gyártását, új nukleáris versenyt hozva létre. Sajnos, bár a nukleáris konfliktus gyakorlatilag lehetetlen, a jelenlegi helyzet bizonyos fokú nukleárissá tétele elkerülhetetlen mellékhatásnak tűnik. Forrás


"A ti háborútok a mi háborunk, 2017-ben kezdjük a támadást." Lindsey Graham és McKain  2016-ban az ukrán csapatokat meglátogatták és világosan elmondták, hogy kinek harcolnak.


https://vk.com/video644727407_456239457


 KAPCSOLÓDÓ CIKKEK! 


  • Mi van az orosz-ukrán konfliktus mögött, amiről hallgat a média. Részletek 
  • Megszólalt az ENSZ volt fegyverszakértője: nácikat képeztünk ki Ukrajnában! Részletek