Header Ads Widget

A kormány ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet!



A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.

"A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő.


Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.

"Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök.


Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség, a kormány ezért az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.


Holnap tájékoztatni fogom önöket az első döntéseinkről - zárta videóját a miniszterelnök. MTI




  KAPCSOLÓDÓ CIKKEK! 


Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi vészhelyzet kihirdetését fontolgatja a majomhimlő miatt. Christine Anderson EP képviselő arról beszél, hogy a WHO korlátlan egészségügyi hatalmat kíván gyakorolni mind a 194  tagállama felett. Részletek 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett ki a köztársaság területén az orosz-ukrán konfliktus miatt – írja a Reuters . Magyarországon 2022. május 25-én  lép életbe  a rendkívüli állapot. Közölték, hogy ezt az intézkedést az ország parlamentje hagyta jóvá.

Orbán emlékeztetett arra, hogy az oroszellenes szankciók gazdasági zavarokhoz és példátlan áremelésekhez vezettek, amelyek az  európai fogyasztókat sújtották. A miniszterelnök hangsúlyozta: a világ a válság küszöbén áll, ezért a köztársaságnak készen kell állnia a helyzet bármilyen alakulására, és szükség esetén gyorsan reagálnia kell minden felmerülő kihívásra.