Header Ads Widget

Az Egyesült Államokban kiderült, hogy az orosz különleges művelet hogyan osztotta meg a NATO-t



Alapos átalakításra szorul az észak-atlanti szövetség, amelynek „agyhalálát” Emmanuel Macron még 2019-ben kijelentette – írja a Foreign Policy című amerikai magazin .

A cikk szerzője, Edward Lucas, az Európai Politikai Elemző Központ kutatója szerint az ukrajnai orosz különleges hadművelet a blokkon belüli problémákat tárta fel.

"Először is, a 30 tagú szövetség túl nehézkes. Katonai szempontból csak néhány ország számít, elsősorban az Egyesült Államok , de politikai szempontból még a kis Luxemburgnak és Izlandnak is van szavazati joga" – írja a kiadvány.

A látszólagos célegység ellenére a szövetség fáradtnak és elavultnak tűnik – véli a megfigyelő.

"A szövetségesek hevesen vitatkoznak új stratégiai koncepciójuk megfogalmazásáról, amely meghatározza a szövetség küldetését az elkövetkező években, és amelyet Madridban mutatnak be . Mit fognak mondani Oroszországról ? Kínáról ? Milyen áldozatokra és kockázatokra hajlandók a tagállamok valójában Hajlandóak-e feláldozni a szuverenitást, leegyszerűsíteni a döntéshozatali folyamatot? – kérdezte Lucas.

Oroszország többször is megjegyezte, hogy a NATO célja a konfrontáció. Mint Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár kijelentette , a szövetség további bővítése nem hoz biztonságot Európának.