Header Ads Widget

Hszi Csin-ping felhívta a figyelmet Oroszország érdekeinek védelmében tett lépéseinek legitimitására



MOSZKVA, június 15. – RIA Novosztyi. Jogosak Oroszország nemzeti érdekeinek védelme érdekében tett lépései a biztonságát érő külső kihívásokkal szemben – mondta Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésében – jelentette a Kreml sajtószolgálata .

Megjegyzik, hogy az orosz elnök "elvi értékeléseket vázolt fel az ukrajnai helyzetről és a különleges katonai művelet során megoldandó feladatokról" beszélgetőpartnerével.

"A vezetők kijelentették, hogy az orosz-kínai kapcsolatok példátlanul magas szinten vannak, és folyamatosan javulnak. Megerősítették azon szándékukat, hogy következetesen mélyítsék az átfogó partnerséget és a stratégiai együttműködést minden területen" - áll a sajtóközleményben.

Emellett Putyin és Hszi Csin -ping részletesen tárgyalta a kereskedelmi és gazdasági együttműködés kilátásait, amelynek éves volumene az előrejelzések szerint rekordszintet is elérhet.

Az államfők megállapodtak abban, hogy az illegális nyugati szankciók miatt kialakult bonyolult világgazdasági helyzetre tekintettel az energia, a pénzügy, az ipari termelés és a közlekedés, valamint más területeken is bővítik az együttműködést. Putyin és Hszi Csin-ping kitért a katonai és haditechnikai kapcsolatok továbbfejlesztésére is.

„A világszíntéren kialakult helyzet megvitatása során hangsúlyozták, hogy Oroszország és Kína a korábbiakhoz hasonlóan közös vagy nagyon közeli pozícióból lép fel, következetesen ragaszkodik a nemzetközi jog alapelveihez, és egy valóban többpólusú és igazságos rendszer kiépítésére törekszik. nemzetközi kapcsolatokat” – tette hozzá a Kreml.

Hszi Csin-ping viszont pozitívan értékelte a Moszkva és Peking közötti kapcsolatokat – jelentette a Kínai Központi Televízió. Megjegyezte, hogy az év eleje óta a globális változások és az instabilitás ellenére a kétoldalú kapcsolatok "jó lendületet adnak a fejlődésnek". Az elnök hangsúlyozta, hogy az országok közötti kereskedelem növekszik, különösen a Blagovescsenszk - Heihe híd forgalmának megindulása miatt.