Header Ads Widget

Kína rekordszintre növelte az oroszországi olajimportot. Májusban 8,42 millió tonna olajat importált Oroszországból.



Kína májusban mintegy negyedével növelte az oroszországi olajvásárlást áprilishoz képest, a havi szállítások volumene rekordot döntött - jelentette a Reuters kínai vámadatokra hivatkozva.

A májusi szállítások összesen csaknem 8,42 millió tonnát tettek ki, ami napi 1,98 millió hordónak felel meg. Áprilisban ez a szám napi 1,59 millió hordó volt.

A nyersanyagokat a Kelet-Szibéria - Csendes-óceán vezetéken , valamint tengeri úton szállítják Kínába európai és távol-keleti orosz kikötőkből.

Szaúd-Arábia ezzel a második legnagyobb beszállító lett, májusi mennyisége kilenc százalékkal nőtt tavaly májushoz képest, és 7,82 millió tonnát, azaz napi 1,84 millió hordót tett ki.

Az orosz gáz Kínába irányuló áramlása is növekszik. Amint arról Alekszej Miller , a Gazprom vezetője a SPIEF margójára beszámolt , a vállalat januártól májusig 67,5 százalékkal növelte vezetékes gázszállítását Kínába a tavalyi öt hónaphoz képest. Tisztázta, hogy 2011 és 2021 között Kínában a földgáz iránti kereslet biztosította a globális kereslet növekedésének 32 százalékát.