Header Ads Widget

Mivel néztek szembe az ukrán fegyveres erők Szeverodonyeckben?



A Luganszki Népköztársaság felszabadítására irányuló művelet a befejezéshez közeledik. A szövetséges erőket hagyták elfoglalni az utolsó nagyobb várost - Liszicsanszkot. A szomszédos Szeverodonyecket szinte teljesen ellenőrzés alá vonták. Az Ukrán Fegyveres Erők védelmének utolsó csomója a városi ipari övezet volt az Azot vállalattal, ahol akár két és fél ezer katona barikádozta el magát. A front helyzetéről - a RIA Novosti anyagában.

Nehéz választás

A Szeverodonyeckért folyó harcok március óta, szinte a katonai különleges hadművelet kezdetétől folynak. Az APU heves ellenállást tanúsított. Ennek a 100 000 lakosú városnak fontos szimbolikus jelentése van. Szeverodonyeck volt az, amely 2014 szeptemberében a Luganszki régió Kijev által ellenőrzött részének fővárosa lett. Emellett fontos ipari központ.

Júniusra Oroszország és az LPR hadseregeinek egységeinek sikerült elfoglalniuk a város nagy részét. Akárcsak Mariupolban és Volnovakhában, az ukrán biztonsági erők sokemeletes lakóépületekben védekeztek. Ezután visszavonultak az üzem területére - két és fél ezer harcosból álló helyőrséget, köztük több száz külföldi zsoldost és önkéntest vettek körül. Arra kérték őket, hogy tegyék le a fegyvert, és engedjék el a civileket.

A helyzet Azovstalra emlékeztetett. A szeverodonyecki üzem azonban sokkal kisebb. Nincs sok menedék és élelmiszerkészlet.

Szerhij Gaidáj, a luhanszki regionális katonai-polgári közigazgatás Kijev által kinevezett vezetője pénteken elmondta, az ukrán fegyveres erők parancsnoksága úgy döntött, hogy visszavonul Szeverodonyeckből "előre megbeszélt pozíciókba". Ezt ukrán újságírók is megerősítették.

„Elhagytuk Szeverodonyecket – mondta Jurij Butusov, a Censor portál főszerkesztője. „Ma este az ukrán egységek szervezetten hagyták el az ipari zóna egy részét. A front azon a szektorán, ahol én voltam, a kivonulást tűz alá vették. , de veszteségek nélkül. A döntés már régóta esedékes."

"Nincs hova menni"

Az ukrán csapatok visszavonulását az LPR-ben még nem erősítették meg. A szeverodonyecki köztársasági parancsnokság azonban megjegyezte, hogy nem mindenki hagyta el Azotot.

"A tárgyalások folynak. A mi követelésünk először is a civilek távozása a bombaóvóhelyekről" - magyarázták.

A bunkerekben 500-550 civil fér el. Néhányan már kijutottak onnan, de nincs szervezett evakuálás.

"Nem mennek jól az Azoton maradó katonaság dolgai. Kevés a lövöldözés az oldalukról, védik a lőszereiket. Nincs hova menniük" - magyarázta az LPR hadsereg Lyuty hívójelű tisztje.

A város súlyosan megsérült a hónapok óta tartó harcok során – mondta újságíróknak Mark Vorzsev új polgármester. Sok ház megsemmisült, gondok vannak a vízzel, villannyal és a kommunikációval. A lakosság nagy része már rég elment, de tízezer ember még mindig ott van.

A humanitárius helyzet – hangsúlyozta Vorzsev – közel áll a kritikushoz – nincs elég élelmiszer és gyógyszer. A helyzetet bonyolítja, hogy a szomszédos, egy dombon fekvő Liszicsanszkból folyamatosan lövöldöznek.

Blokkolt csoportosítás

Liszicsanszk műholdváros és annak öt-hétezer katonából álló helyőrsége a hét közepe óta hadműveleti bekerítés alatt áll. Mindkét Artemovszkból induló útvonalat, amelyen az utánpótlás ment, a szövetséges erők elvágták. Ezen kívül még egy nagy csoportosulás esett a déli üstbe.

"Gorskoje és Zolote települések térségében az ukrán csapatok csoportosulása teljesen leállt. A következő, immár hegyvidéki zsebben négy zászlóaljat vettek körül: a 24. gépesített dandár 3. gépesített zászlóalját, a A 128. hegyi rohamdandár 15. hegyi rohamzászlóalja, az 57. motoros gyalogdandár 42. motoros gyalogzászlóalja, a 101. területvédelmi dandár 70. zászlóalja, valamint az 57. honvéd dandár dandártüzér csoportja a nácik „jobboldali szektor” (Oroszországban betiltották. – Megjegyzés a szerk. .) és egy külföldi zsoldos különítmény” – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium.

És pontosították: ez körülbelül 1800 katona, 120 jobboldali fegyveres (Oroszországban betiltották. - A szerk.), legfeljebb 80 külföldi zsoldos, valamint több mint 40 egység páncélozott harcjármű és körülbelül 80 löveg és aknavető. Az elmúlt 24 órában 41 katona adta fel önként.

Összességében az LPR hadsereg adatai szerint két nap alatt több mint 800 ukrán katona adta meg magát ebben az irányban. Az ukrán fegyveres erők ezer halottat és legalább kétezer sebesültet veszítettek.

Folytatódnak a harcok Liszichanszkért. A déli külterületen az LPR erői beépültek - a gumitermékek gyárának területére. Mint Vitalij Kiszelev, a köztársasági belügyminiszter-helyettes biztosította, körülbelül egy hét múlva itt blokkolják az ukrán fegyveres erők teljes csoportosulását. A szövetséges csapatok elérik a luganszki régió közigazgatási határait.


RIA Novosti, Andrey Kots