Header Ads Widget

Az Egyesült Államok sajnálja, hogy Oroszország kilép az ISS projektből



Az Egyesült Államok sajnálja, hogy Oroszország 2024-ben kilép a Nemzetközi Űrállomás projektből – mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

"Láttuk az orosz bejelentést. Ez egy sajnálatos fejlemény, tekintve az ISS -en folyó kritikus tudományos munkát, és azt az értékes szakmai együttműködést, amelyet űrügynökségeink folytattak" 

- mondta Price a tájékoztatón.

Szerinte Oroszország bejelentése meglepetésként érte Washingtont.

Kedden a Roszkozmosz új vezetője,  Jurij Boriszov , aki nemrégiben Dmitrij Rogozint váltotta, arról számolt be Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy megszületett a döntés Oroszország 2024 utáni kivonásáról az ISS-projektből. A NASA , amely európai partnerekkel együtt 2030-ig tervezi használni az ISS-t, egyelőre nem kommentálta Moszkva azon terveit , hogy 2024-ben kilép az ISS-projektből, mondván, nem kapott hivatalos értesítést Oroszországtól.

Amint azt Vlagyimir Szolovjov , az Orosz Föderáció emberes rendszerek és komplexumainak főtervezője, az RSC Energia vezértervezője kedden megjegyezte , egy új orosz orbitális töltőállomás (ROSS) építése legkorábban 2028-ban kezdődik meg, az új állomást bázisként használják a Holdra tartó repülésekhez , akkor megjelenik egy hozzá "rendelt" holdhajó.


Musk kommentálta Oroszország azon döntését, hogy 2024-ben kilép az ISS projektből.




Elon Musk amerikai vállalkozó, a SpaceX tulajdonosa "boldog utazást" kívánva reagált Oroszország azon döntésére, hogy 2024-ben kilép a Nemzetközi Űrállomás projektből.

"Jó utazást" - írta franciául a Twitter-fiókjában Musk, válaszolva a Space.com profilkiadvány cikkére, amely a Roszkozmosz új vezetőjének, Jurij Boriszovnak a kijelentéséről szól , miszerint Oroszországot 2024 után kivonják az ISS projektből.

 RIA Novosztyi