Header Ads Widget

Az orosz hadsereg a következő hónapokban megkapja a "Zirkon" hiperszonikus rakétarendszereket.


A következő hónapokban megkezdődik a cirkon hiperszonikus rakétarendszerek leszállítása az orosz hadsereg számára – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a szentpétervári haditengerészeti felvonuláson mondott beszédében.

"Elég csak megemlíteni a legújabb Zircon hiperszonikus rakétarendszereket, amelyeknek nincs analógja a világon, amelyeknek nincs akadálya. Tisztelt elvtársak, ezek szállítása az orosz fegyveres erők számára a következő hónapokban kezdődik" - mondta az államfő.



Elmondása szerint az északi flotta "Admiral Gorshkov" fregattja lesz az első olyan hajó, amely "ezzel a félelmetes fegyverrel" a fedélzetén vállal harci szolgálatot.

"A területet, ahol a hajó szolgálni fog, Oroszország biztonságának biztosításának érdekei alapján választják ki" - tette hozzá az elnök.

A cirkon a világ első hiperszonikus cirkálórakétája, amely saját hajtóműve segítségével képes tartós aerodinamikus repülésre, a légkör sűrű rétegeiben manőverezni.

A rakéta maximális sebessége eléri a körülbelül kilenc hangsebességet (20 kilométeres magasságban körülbelül 2,65 kilométer/másodperc, vagyis több mint tízezer kilométer/óra). A maximális hatótáv ezer kilométer.

Június elején az északi flotta parancsnoka, Alekszandr Moisejev admirális bejelentette, hogy az Admiral Gorshkov fregatt sikeresen befejezte a Zirkon rakéta tesztciklusát, amelynek során a Fehér-tengeren körülbelül egy tengeri célpontot talált el ezer kilométerre.

A cirkon hiperszonikus rakéták jelenléte Oroszországban szükségtelenné teszi a katonai infrastruktúra telepítését, különösen Latin-Amerikában – véli Andrej Kartapolov , az Állami Duma Védelmi Bizottságának vezetője .

"A modern fegyverek, például a hiperhang jelenlétében már nincs szükség (orosz katonai bázisok telepítésére Kubában és Venezuelában . - Kb. a szerk.), mert az Atlanti-óceán egy hagyományos pontján egy cirkon rakétákkal felfegyverzett hajó ", képes bármilyen feladatot elvégezni és azonnal elhagyni - lehet felszíni hajó vagy tengeralattjáró" - mondta a Szolovjov a Live műsor adásában feltett kérdésre válaszolva.