Header Ads Widget

Az orosz Külügyminisztérium közölte, hogy néhány NATO-ország hallgatólagosan támogatja, hogy Ukrajna zsoldosokat toborozzon.



Több NATO-ország hallgatólagosan támogatja Kijev azon akcióit, amelyek célja külföldi állampolgárok toborzása a donbászi ellenségeskedésben – mondta Vlagyimir Tarabrin, az orosz külügyminisztérium új kihívásokkal és fenyegetésekkel foglalkozó osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában.

"Az Orosz Föderáció szorosan figyelemmel kíséri az ukrán hatóságok által az egyes NATO -országok hallgatólagos támogatásával külföldi állampolgárok toborzását, hogy a kijevi rezsim oldalán katonai műveleteket hajtsanak végre Kelet-Ukrajnában" - mondta a diplomata.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem csak civil szervezetek vesznek részt a toborzási folyamatban, hanem Ukrajna külföldi diplomáciai képviseletei is, ez pedig ellentétes a nemzetközi egyezményekkel, különös tekintettel a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezményre.

Mint az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője , Igor Konasenkov rámutatott, az Ukrajnába érkezett zsoldosok nem tekinthetők harcosoknak. Szerinte "a legjobb dolog, ami vár rájuk, a hosszú börtön". Júniusban a DPR vezetője , Denis Pushilin arról számolt be, hogy csökken a Donbászban illegálisan harcoló külföldiek száma , ők igyekeznek elhagyni Ukrajnát.