Header Ads Widget

Kína azt követeli az Egyesült Államoktól, hogy vonja vissza a fegyvereladási tervét Tajvannak



Peking követeli Washingtontól, hogy hagyjon fel fegyvereladási tervével Tajpejnek – mondta Tan Kefei, a kínai védelmi minisztérium szóvivője.

"Az utóbbi időben az amerikai fél többször biztosított bennünket arról, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét, de a Tajvannak szóló fegyvereladások kérdésében azt látjuk, hogy szavaik mennyire ellentétesek a tetteikkel, nincs bennük őszinteség. Kína követeli hogy az Egyesült Államok haladéktalanul vonja vissza a fegyvereladási tervét Tajvannak, megszakít minden katonai kapcsolatot a szigettel, különben a Peking és Washington közötti katonai kapcsolatok, valamint a tajvani béke és stabilitás megsemmisítéséért való felelősség teljes mértékben megszűnik. az Egyesült Államokban” – mondta a tisztviselő.

Szerinte az Egyesült Államok azzal, hogy fegyvereket ad el Tajvannak , komoly károkat okoz Kína szuverenitásának és tönkreteszi a kétoldalú katonai kapcsolatokat.

"Tajvan jövője, tajvani honfitársaink biztonsága nem vásárolható meg. A Tajvani Progresszív Tajvani Demokratikus Párt és más szeparatista erők hiába próbálják az Egyesült Államok segítségével növelni jelentőségét, a függetlenség fegyveres kivívására tett kísérleteik csak súlyosbítja a helyzetet” – folytatta Tan Kefei.

Hangsúlyozta, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg minden szükséges intézkedést megtesz az ország nemzeti szuverenitásának védelme érdekében.

Az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége a múlt héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta a harcjárművek és harckocsik javításához szükséges alkatrészek és felszerelések lehetséges eladását Tajvannak, valamint 108 millió dollár értékben műszaki támogatást és logisztikai segítséget. Washington bízik abban, hogy ez javítani fogja Tajvan biztonsági szintjét, és segít fenntartani a politikai stabilitást, a katonai egyensúlyt, a gazdaságot és a fejlődést a térségben.

A Kínai Népköztársaság kormánya és a sziget tartománya közötti hivatalos kapcsolatok 1949-ben szakadtak meg, miután a Kínai Kommunista Párttal vívott polgárháborúban vereséget szenvedett Csang Kaj-sek vezette Kuomintang-erők Tajvanra költöztek. Az 1980-as évek végén újraindult az üzleti és informális kapcsolatok a sziget és a szárazföldi Kína között. Az 1990-es évek eleje óta a felek nem kormányzati szervezeteken – a Tajvani-szoroson átívelő kapcsolatok fejlesztéséért felelős pekingi szövetségen és a Tajpej-szoros cserealapítványon – keresztül kezdtek kapcsolatba lépni egymással. PEKING, július 18. – RIA Novosti