Header Ads Widget

Az ukrán Antonov teherszállító repülőgép 11,5 tonna fegyverrel és lőszerrel zuhant le Görögországban



A szerbiai Nišből a jordániai Ammánba tartó járata során az ukrán Antonov-gép még a görögországi lezuhanása előtt kigyulladt. A média egyes spekulációival ellentétben a fegyverszállítás Bangladesnek szólt.

Händelsblatt szerint szombattól vasárnapig éjszaka egy ukrán Antonov teherszállító repülőgép zuhant le az észak-görög Kavala város közelében a Paleochori és Antifilippi falvak közötti mezőkön. Az ERT görög állami műsorszolgáltató szerint a legénység mind a nyolc tagját megölték.

Az osztrák Exxpress szerint Amman felé vezető úton a pilóta üzemanyag-problémákról számolt be, amikor belépett a görög légtérbe, és kényszerleszállást tervezett Kavalában. A gép nem jutott el oda.

Ahogy a Handelsblatt beszámolt róla, a lakosok lefilmezték, hogy a gép már ég a levegőben, azaz a baleset előtt, amit a sötét éjszakai égbolton lehetett volna látni.

Órákkal a baleset után több robbanás történt volna a baleset helyszínén. Médiajelentések szerint a görög erők arról számoltak be, hogy 12 000 kiló mérgező anyag volt a lezuhanó repülőgép fedélzetén.

Az Exxpress szerint a görög tűzoltók kivonultak a helyszínről a mérgező füstök miatt, és 1,000 méteres sorompókört építettek. A lakosoknak azt mondták, hogy zárják be az ablakokat, és maradjanak otthonukban.

Az újság szerint a görög atomenergia-bizottság tagjainak meg kell vizsgálniuk a törmeléket, amelyet kezdetben biztonsági okokból drónok segítségével fognak felmérni.

Vasárnap reggel Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter egy belgrádi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az Antonov An-12-es a szerbiai Nišben indult, és úton van a jordániai Ammán felé. 11,5 tonna lőszert szállított volna aknavető lövedékekhez.

A konferencián Stefanović azt is bejelentette, hogy a lőszert Dakkába, Banglades fővárosába, Dakkába szállítják, ahová a bangladesi védelmi minisztérium el akarta vinni. A lőszert egy szerb cég gyártotta. Stefanović szerint a gép rendelkezett minden szükséges engedéllyel ehhez a lőszerszállításhoz.

A RadioFreeEurope/RadioLiberty jelentése szerint a szerb védelmi miniszter azt is megerősítette, hogy a tulajdonos ukrán légitársaság volt, és hogy a fegyvereket a Valir szerb magán fegyvergyártó küldte. A RadioFreeEurope szerint Stefanović azt is elmondta:

"A gép világító aknavető bombákat és aknákat szállított ... A fegyverek szállításáról a nemzetközi szabályokkal összhangban" megállapodás született a bangladesi védelmi minisztériummal."

A RadioFreeEurope szerint a szerb védelmi miniszter is kommentálta a médiában megjelenő spekulációkat:

"Sajnos egyes médiaorgánumok azt feltételezték, hogy a gép Ukrajnának szánt fegyvereket szállított, de ez teljesen valótlan."

Stefanović azt mondta, hogy ukrán legénységről van szó, de erről nem volt információja. Csak azt, hogy nem lesznek szerbek, mondta a RadioFreeEurope szerint a legénység eredetéről. A RadioFreeEurope/RadioLiberty arról is beszámolt, hogy a Meridian LLC ukrán teherszállító légitársaság főigazgatója, Denis Bogdanovich azt mondta a Deutsche Welle-nek, hogy ukrán legénység tagjai.

Vasárnap reggel Vadim Sabluk, az ukrán nagykövet Thesszalonikiből látogatott el a katasztrófa sújtotta régióba. Az Athéni Hírügynökség arról számolt be, hogy Sabluk felfedte a legénység nyolc tagjának személyazonosságát, és azt mondta, hogy a gép Bangladesbe repült.

További információk a témáról - Kijev elutasítja az amerikai fegyverszállítások felügyeletére irányuló igényt


Forrás: test.rtde.website