Header Ads Widget

Oroszország értesíti az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja a létesítményeket a START ellenőrzési tevékenységből


Oroszország értesítette az Egyesült Államokat, hogy az oroszellenes szankciók miatt ideiglenesen kivonja létesítményeit az ellenőrzések alól a Stratégiai Fegyverzetcsökkentési Szerződés értelmében.

„Az Orosz Föderáció most kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni, mivel Washington kitartóan arra törekszik, hogy hallgatólagosan újraindítsa az ellenőrzési tevékenységeket olyan feltételek mellett, amelyek nem veszik figyelembe a jelenlegi valóságot, egyoldalú előnyöket teremtenek az Egyesült Államok számára, és ténylegesen megfosztják Moszkvát az amerikai földön történő ellenőrzések lefolytatásának joga” – áll a közleményben.

Ilyen intézkedéseket ír elő a START-szerződés ötödik jegyzőkönyve I. szakaszának (5) bekezdése – ismertette a diplomáciai osztály.

Moszkva felhívta Washington figyelmét arra, hogy a szankciók sértik a START-ellenőrzések egyenlőségét, de nem kapott választ. A korlátozások lényegében megfosztják Oroszországot az Egyesült Államokban történő ellenőrzés jogától – magyarázták a diplomaták.

Az osztály ezt a döntést ideiglenesnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy készek a határozat azonnali visszavonására, miután a külföldi kollégák ellenőrzési tevékenységével kapcsolatos összes probléma megszűnt.

A START III, az egyetlen amerikai-orosz nukleáris fegyverzet-ellenőrzési rendszer 2026-ban lejár. Moszkva és Washington elkezdett megegyezni egy új szerződés paramétereiről, de az ukrajnai katonai különleges művelet megkezdése után megszakította a párbeszédet . Ahogy az amerikai külügyminisztérium közölte , Washington kész megfontolni a Moszkvával folytatott stratégiai párbeszéd új fordulójának lehetőségét, de bizonyítékokat akar látni lelkiismeretes megközelítésére.

Dmitrij Medvegyev , az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, aki 2010-ben aláírta a START-3 szerződést június végén rámutatott, a "legalkalmatlanabb" időpontot tartja a meglévő megállapodás meghosszabbításáról vagy egy új megkötéséről szóló tárgyalásokra. RIA Novosti.