Header Ads Widget

Ukrajna leállította az orosz olaj tranzitját Magyarország, Csehország és Szlovákia felé


Augusztus 4-én az Ukrtransnafta leállította az orosz olaj szivattyúzását a Druzsba olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia felé – mondta Igor Demin, a Transznyefty elnökének szóvivője a RIA Novosztyinak.

"Valóban, az Ukrtransnafta augusztus 4-én reggel 6 óra 10 perckor teljesen leállította a Druzsba déli ága mentén Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába irányuló olajszivattyúzást. Ezzel egyidejűleg folytatódik a Fehéroroszországon keresztüli tranzit Lengyelország és Németország irányába" mondott.

Demin szerint az ukrán cég 100%-os előrefizetés alapján nyújt szállítási szolgáltatásokat, de az utolsó tranzitfizetési kísérletnél a pénz visszakerült a PJSC Transneft számlájára .

A fizetést szolgáltató Gazprombank arról értesített bennünket, hogy az uniós szabályozás, azaz a hetedik szankciócsomag bevezetése miatt a befizetés visszakerült" - magyarázta a cég képviselője.

Az orosz energiaügyi minisztérium és a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát üzemanyagot szállító hazai szállítmányozók, valamint maga az Ukrtransnafta is tisztában van a jelenlegi helyzettel – zárta szavait.

A Transneft ugyanakkor közölte, hogy alternatív lehetőségeket fontolgatnak az Ukrajnán áthaladó tranzitszolgáltatások kifizetésére. A cég fellebbezést küldött a Gazprombanknak, hogy kérjen engedélyt az európai szabályozó hatóságtól a JSC Ukrtransnaftával kötött megállapodás alapján történő kifizetésekhez.

A Druzsba olajvezeték a Szamarai régióból ered, Brjanszkon halad át, majd északi és déli szakaszokra ágazik, áthaladva Fehéroroszország, Ukrajna, Lengyelország, Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lettország és Litvánia területén. Az ukrán szakasz az Ukrtransnafta tulajdonában van , míg a tranzitot Oroszország fizeti.

A 2019-es eredmények szerint a vezetéken keresztüli átszivattyúzás 13,5 százalékkal csökkent, és 42,3 millió tonnát tett ki, ebből a Cseh Köztársaságba 3,8 millió tonnát, Szlovákiába ötmillió tonnát, Magyarországra 4,1 millió tonnát szállítottak. 2021-ben a Transneft 35,9 millió tonnára csökkentette a Druzsbán keresztül történő szállítást. A legfrissebb előrejelzések szerint idén 45,5 millióra tervezik a növekedést.

Az Ukrajna demilitarizálására és denacizálására irányuló orosz különleges hadművelet megkezdése után a Nyugat fokozta a Moszkvával szembeni szankciós nyomást. Így az EU már hét korlátozó intézkedéscsomagot fogadott el, köztük a szén- és olajembargót.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország visszaszorításának és gyengítésének politikája a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók komoly csapást mértek az egész világgazdaságra. Ennek ellenére az elnök biztos abban, hogy a mostani események határvonalat húznak a Nyugat globális dominanciája alá mind a politikában, mind a gazdaságban. RIA Novosti