Header Ads Widget

„Sötét idők a nemzetért”. Új politikai válság tört ki az Egyesült Államokban


Donald Trump hagyatékát átkutatták. A politikus szerint a cél az, hogy ne vegyen részt a választásokon. Ha büntetőeljárást indítanak az exelnök ellen, ez lesz az első eset az ország történetében. Arról, hogy ki és miért gyakorol nyomást a volt amerikai vezetőre – a RIA Novosztyi anyagában.

A keresésekről az első információk a médiában jelentek meg, névtelen forrásokra hivatkozva. Később maga Trump is megerősítette az információt. "Nemzetünkre sötét idők érkeztek, mivel gyönyörű otthonomat, a floridai Palm Beach-i Mar-a-Lagot jelenleg ostrom alatt tartják, FBI-ügynökök nagy csoportja támadja meg és foglalta el" - írta a Truth Social oldalán.

Sajtóértesülések szerint a birtokon akkoriban nem volt politika. Nyáron saját golfklubjába költözik a New Jersey állambeli Bedminsterbe, vagy New Yorkban él. Jelenleg csak a szervizszemélyzet tartózkodik Mar-a-Lagoban. Ezek az emberek értesítették a tulajdonost a razziáról.

Az exelnök szerint az FBI-ügynökök még a széfet is kinyitották. Trump nem részletezte a keresések okát, csak annyit mondott, hogy ezek "az ügyészség törvénytelen cselekedetei és a radikális baloldali demokraták támadása", akik nem akarták, hogy őt jelöljék a 2024-es elnökválasztáson.

A CNN elmondta a CNN-nek, hogy a Szövetségi Iroda Mar-a-Lago-ba érkezett alkalmazottai parancsot vittek magukkal a birtok vizsgálatára. Hogy milyen esetben, azt az újságírók nem részletezték. A keresés csaknem kilenc órán át tartott.

"Ilyesmi még soha nem történt amerikai elnökkel" - mondta Trump.

Az FBI razziájának legvalószínűbb oka a volt elnök ellen még áprilisban indult nyomozás. Az amerikai igazságügyi minisztérium úgy döntött, hogy kideríti, milyen körülmények között távolította el Trump hivatalos dokumentumokat a Fehér Házból, miután távozott az államfői posztról.

Az Egyesült Államok törvényei értelmében a munkahelyi levelezést és a hivatalos e-mailekhez való hozzáférést át kellett adnia a Nemzeti Levéltárnak. De nem tette.

Az Egyesült Államok Nemzeti Levéltári és Nyilvántartási Hivatala értesítette a Kongresszust, hogy az exelnök állítólag 15 doboznyi dokumentumot távolított el a Fehér Házból, köztük esetleg titkos dokumentumokat is.

Trump nem tagadta, és biztosította, hogy kész visszaadni a papírokat, mivel ez szerinte "szokásos eljárás". A képviselőház felügyeleti bizottsága azonban külön vizsgálatot jelentett be a politikus tetteivel kapcsolatban. A kongresszusi képviselők hangsúlyozták, nem az a probléma, hogy a volt elnök beleegyezik-e a dokumentumok archiválásához vagy sem – alapvetően nem volt joga kivinni azokat hivatalos rezidenciájáról.

A kongresszusi bizottságok, még akkor sem, ha saját vizsgálataikat folytatják, nem emelnek vádat. De az igazságügyi minisztériumnak joga van ehhez, ami megnöveli Trump tétjét. Eddig egyik volt amerikai elnök sem szembesült ilyen fenyegetéssel. Ha a Fehér Ház egykori tulajdonosát megvádolják és elítélik, három évig terjedő börtönbüntetésre és pénzbírságra számíthat.

Amint Szergej Kiszlicin, az IMEMO RAS Észak-Amerikai Tanulmányok Központjának szakértője a RIA Novosztyival folytatott beszélgetésében megjegyezte, a Trump házában zajló házkutatások a politikai harc elemének tekinthetők.

"Az exelnök már régóta próbál elkapni valamit. Természetesen, ha felelősségre vonják, ez lezárja az utat a másodszori megválasztás előtt" - hangsúlyozta az elemző.

Vlagyimir Vasziljev, az Orosz Tudományos Akadémia USA és Kanada Intézetének főkutatója is a Trumpra nehezedő nyomás politikai természetéről beszél. Elmondása szerint a volt amerikai vezető nem rosszindulatú, megemlíti a Demokrata Párt ellenfeleinek részvételét a razziában.

"A demokraták problémája az, hogy a várakozásokkal ellentétben másfél évvel a Fehér Házból való távozása után Trump nem tűnt el a politikai színtérről, ráadásul a Republikánus Párt informális vezetőjévé nőtte ki magát, amelyben még azok is támogatják, akik korábban szkeptikusak voltak” – magyarázza a szakember.

A hivatalban lévő elnök, Joe Biden értékelései tovább zuhannak. És még a Demokrata Párt képviselői sem akarják őt jelöltként látni 2024-ben, akik megértik, hogy a Fehér Ház jelenlegi tulajdonosa veszíteni fog Trumppal szemben.

"Ennek eredményeként, amikor a szokásos versengő pártok közötti (és belső) harc kudarcot vall, tiltott trükköket alkalmaznak. Most a demokraták komolyan remélik, hogy Trumpot bűnvádi eljárással kivonják a politikából. életet" - mondja Vasziljev.

Pánikot váltanak ki a demokraták soraiban a novemberi félidős kongresszusi választások is. Ott azt kockáztatják, hogy egyszerre elveszítik az irányítást mindkét kamra felett.

"A republikánusok a társadalmi és gazdasági problémákat helyezik előtérbe. Ez egy olyan napirend, amelyre a demokratáknak nincs mondanivalójuk, külső ügyekkel vonják el a lakosság figyelmét: Ukrajnával, most pedig Tajvannal" - mutat rá a szakértő. "A kezdeményezés megragadásához a Demokrata Pártnak egyetlen útja van: újra felvetni a Trump-kérdést, árnyékot vetve az egész rivális pártra."

A "Trump-probléma" nem korlátozódik a dokumentumok eltávolításának vizsgálatára.

2022 júliusában az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma elkezdte tanulmányozni a volt államfőnek a Capitolium megrohanásával és az elnökválasztás eredményének törlésére tett kísérletével kapcsolatos cselekedeteit. Egyelőre nem emeltek vádat ellene. Az ügynökség folytatja a 2021. január 6-i eseményekben érintettek közvélemény-kutatását, így Trump státusza elméletileg bármikor változhat.

Újabb botrány robbant ki első felesége, Ivana halála után. A külföldi média azzal vádolta meg az exelnököt, hogy egy New Jersey-i golfklub területén temette el volt feleségét adókedvezmények miatt. Az állami törvények mentesítik a temetkezési földek tulajdonosait az ingatlan- és személyi vagyondíjak, a jövedelemadók és a forgalmi adók alól. Amerikai megfigyelők hangsúlyozzák, hogy Trump formálisan nem sértett meg semmit, de imázsa szempontjából ez a történet nem fog a javára játszani.

Bárhogy is legyen, egyértelmű, hogy az Egyesült Államokban a versengő politikai harc napjai a múlté. Trumpnak pedig az amerikai elit provokációival és elnyomásával kapcsolatos vádjai, amelyeket korábban a politikus különcségének tulajdonítottak, mára konkrét formát öltöttek.