Header Ads Widget

A baloldali elit magazin, a The Economist a héten egy rovatában a kokain legalizálására szólított fel


A baloldali elit magazin, a The Economist a héten egy rovatában a kokain legalizálására szólított fel, bírálta Joe Biden amerikai elnököt azért, mert nem áll ki nyíltan az ügy mellett, ugyanakkor méltatta Gustavo Petro marxista kolumbiai elnököt, aki az ENSZ-ben is a kokainkereskedelem dekriminalizálását javasolta.

A baloldali beállítottságú The Economist hetilap egy cikkben reagált az ENSZ egyik lesújtó jelentésére, amely szerint a kokaintermelés világszerte “rekordmagas”. A kábítószer előállításához használt kokacserje több mint hatvan százaléka Kolumbiából származik.

A termelés az egekbe szökött, miután 2016-ban Bogotá város és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC), egy marxista terrorszervezet között létrejött egy “békeszerződés”, amelyet a korábbi kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kormánya a Kongresszuson keresztül erőltetett – de a kolumbiai nép egy országos népszavazáson elutasított.

A The Economist azonban nem a FARC-ot hibáztatta a kokain legalizálására vonatkozó felhívásában, helyette inkább a 2016-os “békeszerződést” követő hirtelen megugró kokaintermelésért Richard Nixont okolja.

“Mióta Richard Nixon fél évszázaddal ezelőtt elindította a “drogok elleni háborút”, a kokain beáramlása az Egyesült Államokba megugrott. A globális termelés a legfrissebb adatok szerint 2020-ban elérte a rekordot (1 982 tonna), bár ez valószínűleg alulbecsült adat”

– állítja a cikk szerzője. Csakhogy a kokaingyártás és a túladagolásos halálesetek drámai megugrása Amerikában 2016-ban, a FARC “békeszerződés” évében kezdődött, nem pedig az 1970-es években – derül ki az ENSZ 2020-as kábítószer-világjelentéséből. A magazin cikke szerint egyszerű a képlet: a tiltás nem működik és ezt a kokain esetében lehet a legszembetűnőbb módon látni, ezért van szükség a legalizálásra.

“Két elnök, a kolumbiai Gustavo Petro és a perui Pedro Castillo a változásért kiált. Petro úr azt javasolta, hogy a rendőrséget irányítsák el a kokaintermesztőktől azáltal, hogy dekriminalizálják a kokalevéltermelést, és lehetővé teszik a kolumbiaiak számára a biztonságos kokainfogyasztást”

üdvözölte a két elnök véleményét a szerző, aki megjegyezte ugyanakkor hogy a kokainbandák mindaddig erősek maradnak, amíg a termékük illegális a legtöbbet fogyasztó gazdag országokban, például az Egyesült Államokban.

Az igazi válasz a teljes legalizálás, amely lehetővé teszi, hogy a nem bűnözők egy szigorúan szabályozott, magasan megadóztatott terméket szállítsanak, ahogyan a whisky- és cigarettagyártók teszik

– írja a szerző. Gustavo Petro többször is azt állította, hogy a kokain kevésbé veszélyes, mint a fosszilis tüzelőanyagok és a cukor. Szeptemberben, az ENSZ Közgyűlésében tartott első beszédében azzal érvelt, hogy a kokain nem is olyan veszélyes.

Mi mérgezőbb az emberiségre nézve, a kokain, a szén vagy az olaj?” kérdezte Petro, majd elmagyarázta, hogy a fosszilis tüzelőanyagok azért veszélyesebbek és halálosabbak, mert a teljes emberiségre veszélyt jelentenek.



Európában is van olyan politikai erő, amely a drogok legalizálása mellett kardoskodik. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, a szövetségi kormány azt tervezi, hogy részben engedélyezi a kannabisz használatát, és bizonyos üzletekben bevezeti a kábítószer ellenőrzött forgalmazását felnőttek számára fogyasztási céllal. Az erről szóló törvényjavaslatot az év végén nyújtják be. A berlini zöldpárti politikusok szerint mindez kevés, úgy vélik ugyanis hogy nemcsak a kannabiszt kellene legalizálni, hanem meg kellene szüntetni a fővárosban a kemény partidrogok, mint a kokain, az ecstasy és az amfetaminok kriminalizálását is.

“A mámorhoz való jognak természetesnek kell lennie egy olyan szabad városban, mint Berlin”

állítja Werner Graf zöldpárti frakcióvezető. A Zöldek nevű párt szerint Berlinben ennek megfelelően el kell törölni a büntetőeljárást a kemény drogok kisebb mennyiségének birtoklása esetén is – ahogyan azt például a marihuána és a kannabisz esetében is teszik. Néhány más szövetségi államban ez a gyakorlat egy gramm kokain vagy kis mennyiségű ecstasy esetében is bevett gyakorlat.

Graf szerint azt pedig végképp meg kellene tiltani, hogy elkobozzák a kábítószert csak azért, mert valaki rágyújt egy füvescigarettára a parkban. Graf szerint a jelenlegi büntetőjog “rossz válasz az ártalmatlan füvezőkre”. A kábítószer-fogyasztók kriminalizálása a múlt évezredből származó reliktum, és véget kell vetni annak”. A zöldpárti frakcióvezető szerint a drogosok “nem elkövetők, hanem áldozatai egy tiltó politikának, amely láthatóan kudarcot vallott.”

Berlinben a jelenlegi törvények szerint ha a rendőrség marihuánát talál valakinél, vizsgálatot indít. Ha azonban a talált mennyiség kevesebb, mint 10 gramm, az ügyészség általában megszünteti a nyomozást. A Zöldek frakciója most ezt szeretné felemelni 15 grammra.