Header Ads Widget

Tajvan katonai drónokat mutatott be a Kínával fennálló feszültségek közepette




TAICHUNG, Tajvan – Tajvan bemutatta saját fejlesztésű dróntechnológiáját kedde, miközben egyre erősödik az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy Kína erőszakkal fenyegetőzik, hogy érvényesítse igényét az önkormányzó szigetköztársaságra.

A katonai technológiát fejlesztő Chung-Shan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet ritka pillantást vetett az ellenséges radarok és más pilóta nélküli harci légi járművek megsemmisítésére tervezett Chien Hsiang drónra.

Az egyszer használatos drónok közül egy tucat, hivatalos nevén lotering lőszert egy teherautón szállítanak. A beépített rakétával fellőtt légcsavar motor vezeti őket, mielőtt célpontjaiknak ütköznének.

Minden olyan ország, amely „bizakodik önmagában”, stratégiákat fog kidolgozni és védelmi technológiákat fejleszteni – mondta Chi Li-ping, az intézet Légiforgalmi Rendszerkutatási részlegének igazgatója.

A pilóta nélküli harci légi járművek „a jövő trendje” – mondta Chi. „Ezért folytatunk kutatásokat ezzel kapcsolatban, és néhány stratégiát dolgozunk ki.”

A tajvani hadsereg a múlt hónapban kezdte átvenni az intézettől rendelt 100 helikopteres drón első darabját. Chi hangsúlyozta fontosságukat abban, hogy képeket továbbítsanak a hadsereg parancsnoki és kommunikációs rendszereihez az elemzés és a harci egységekhez való továbbítás céljából.

Tajvan kifejlesztette a Teng Yun-t is, amely az amerikai MQ-9 Reaper pilóta nélküli légi járműre hasonlít, és akár 24 órán keresztül is képes a magasban maradni.

Míg az Egyesült Államok és mások régóta használnak drónokat állítólagos terroristák és mások célpontjaira, ezek különösen fontosnak bizonyultak az Ukrajna elleni orosz háborúban. Moszkva drónokat importált Iránból, Kijev pedig olcsó, Törökországból származó pilóta nélküli Bayraktar TB2 repülőgépekkel aratott sikert, amelyek könnyű, lézervezérelt bombákat szállítanak.

Kína eközben előrelépett saját drónok fejlesztésével, amelyek egy részét exportálták.

Kína augusztusban fokozta katonai fenyegetését Tajvan ellen , válaszul Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök látogatására a szigeten. Rakétákat lőtt ki a sziget felett, és élőtüzelős hadgyakorlatokat tartott hat önjelölt zónában, ami a sziget potenciális blokádjának és inváziójának próbájának tűnt, amely szinte biztosan magához vonzza Tajvan legfőbb támogatóját, az Egyesült Államokat. amerikai szövetségesekkel, köztük Japánnal és Ausztráliával.