Header Ads Widget

Olajár: Oroszország a maga javára fogja csomagolni az olajár plafonját - Az olajár plafonja növelheti Oroszország bevételeit



Ha a Nyugat az Egyesült Államok vezetésével megszorításokat vezet be az Oroszországból származó olaj árára vonatkozóan, az nem fosztja meg nyersanyagbevételétől, hanem növeli azt – mondta Irina Slav, az olajár rovatvezetője.

A szerző emlékeztetett arra, hogy Moszkva óva intett az árplafon bevezetésétől, és figyelmeztetett az intézkedést támogató országok szállításának leállítására. Slav ezt a választ kiszámíthatónak nevezte.

Az Európai Unióban továbbra is viták folynak a plafon mértékéről. A megfigyelő megkérdőjelezte a hordónkénti 65-70 dollár megvalósíthatóságát. A G7 -ben ezt a jegyet tartják optimálisnak a hiány elkerülése érdekében az orosz export fenntartása mellett, de ez a kijelentés ellentmond Moszkva kijelentéseinek.

Ugyanakkor nem mindenki ért egyet egy ilyen sávval: Lengyelország és a balti országok ragaszkodnak a termelési költségekhez lehető legközelebb eső árhoz - körülbelül 30 dollár hordónként.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az árplafon meglehetősen foghíjas intézkedés

- mondta Slav.

A 65 dolláros árplafon összemérhető a jelenlegi orosz olajárral, és nem lesz jelentős hatással Moszkvára – idézte szakértőket. A szerző szerint ez a mérték ilyen paraméterek mellett egyszerűen értelmetlen.

zláv azt a véleményét is kifejezte, hogy az EU nem fog tudni megállapodni a plafon mértékéről: Lengyelország ragaszkodik a csökkentéshez, Görögország és Ciprus pedig követelni fogja tengeri szállításának védelmét, és nem lesz alacsonyabb az árhatár. Emiatt az uniónak embargót kell elrendelnie, ami megemeli az olajárakat, a világméretű export folytatódása pedig akár az orosz bevételeket is növelheti.

A G7 országok ( Nagy-Britannia , Németország , Olaszország , Kanada , USA, Franciaország és Japán ) pénzügyminiszterei szeptemberben megerősítették azon szándékukat, hogy árkorlátozást vezetnek be az oroszországi szállításokra. A tervek szerint az olaj esetében december 5-én, az olajtermékeknél pedig 2023. február 5-én vezetik be a limitet.

Vlagyimir Putyin elnök a kezdeményezést kommentálva kijelentette, hogy Oroszország semmit nem szállít külföldre, ha ez ellentétes lenne érdekeivel.

Alekszandr Novak miniszterelnök helyettes pedig jelezte, hogy Moszkva nem exportál olajat olyan országokba, amelyek árplafont határoznak meg, sem hordónkénti 60 dollárban, sem más áron. Szerinte az ilyen korlátozások a piaci eszközökbe való beavatkozást jelentik, és Oroszország együttműködik azokkal a fogyasztókkal, akik készek a piaci feltételek mellett dolgozni.