Header Ads Widget

Gavrilov: Moszkva piszkos bombák bevetésének tekinti a Kijevnek uránt tartalmazó lövedékek szállítását



Moszkva piszkos atombombák bevetésének tekinti a nyugati gyártmányú uránhéjak Kijevbe szállítását – mondta Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyaláson részt vevő orosz delegáció vezetője.

"Figyelmeztetjük a kijevi katonai gépezet nyugati szponzorait a nukleáris provokációk és zsarolások bátorításától. 

Tudjuk, hogy a Leopard 2 harckocsi, valamint a Bradley és a Marder gyalogsági harcjárművek uránmagos páncéltörő lövedékekkel vannak felfegyverezve, ami a terület elszennyeződéséhez vezet, ahogy az Jugoszláviában és Irakban történt . Ha Kijevet ilyen lövedékekkel látják el a NATO nehéz katonai felszereléseihez, akkor ezt piszkos atombombák Oroszország elleni bevetésének tekintjük , annak minden következményével együtt" – mondta diplomata az EBESZ biztonsági együttműködésről szóló fórumán.

Gavrilov hangsúlyozta, hogy a nyugati országok arra kényszerítették Németországot, hogy döntsön páncélozott járművek Ukrajnába való átadásáról.

„Először a szövetségesek nemzetközi elszigeteléssel fenyegették meg Berlint a Leopárdok átadásának megtagadása esetén, majd nem más, mint az amerikai külügyminisztérium képviselője, Ned Price bejelentette a „közelgő hírt” a német „vadállat” irányával kapcsolatban. Kijev Így jön létre a transzatlanti „szolidaritás” – mondta a delegáció vezetője.

Berlin tudatosan döntött amellett, hogy "a német tankok kereszttel a páncéljukon ismét megtámadják az orosz katonákat" - folytatta Gavrilov. Hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg megsemmisíti ezeket a harcjárműveket, ahogy az most a NATO többi fegyverével történik.

Amint Konsztantyin Szivkov , a hadtudományok doktora a RIA Novosztyinak elmondta , a Leopard 2 lőszer rakomány páncéltörő szubkaliberű lövedékeket tartalmaz szegényített uránmaggal. Használatuk a terület szennyeződéséhez és rák kitöréséhez vezet.

A német kormány ma bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők Leopard 2 harckocsikat kapnak. Az első szakaszban Berlin 14 harcjárművet szállít Kijevbe, összesen két zászlóaljat terveznek ellátni. Emellett Németország megszünteti az exportkorlátozásokat, hogy más országok, amelyeknek arzenáljában van Leopard 2, átvihessék azokat Kijevbe.

A német hatóságok sokáig tartózkodtak attól, hogy ilyen típusú fegyvereket szállítsanak Ukrajnának. Más nyugati vezetők példátlan nyomás alá helyezték Olaf Scholz német kancellárt ebben a kérdésben.

Tavaly tavasszal Moszkva feljegyzést küldött az észak-atlanti szövetség országainak az ukrán fegyveres erőknek való fegyverátadás miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta , hogy minden katonai felszerelést tartalmazó rakomány legitim célponttá válik az orosz hadsereg számára.