Header Ads Widget

Hatalmas erejű földrengés Törökországban, rengeteg a halott Szíriában is + fotók, videók



Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat – közölték a helyi hatóságok.

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte.

A térség számos településén házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Adana polgármestere szerint a városban két toronyház is összedőlt.

Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és halálos áldozatai is vannak.


Túlélőket keresnek a romok alatt. Fotó: EPA/REFIK TEKIN

Malatya tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a tartományban  23-an meghaltak és 420-an megsérültek a katasztrófában. Sanliurfa kormányzója tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség arról adott hírt, hogy Osmaniye tartományban öten vesztették életüket.

Összeomlott egy négyemeletes ház Indiában, sokan rekedtek a romok alatt. Nem sokkal korábban 5,9-es erősségű földrengés rázta meg Észak-Indiát, melynek központja Nepálban volt.

A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. Aleppó, Hama és Latakia városokban 42 emberéletet követelt a katasztrófa, és több mint 200-an megsérültek

– közölte a Sana állami hírügynökség az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett. A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Azonnal megkezdődött a mentés. Fotó: EPA/REFIK TEKIN


Szíriában több mint száz halottja van a földrengésnek

Több mint száz ember vesztette életét a hétfő hajnali földrengésben Szíria északi és nyugati részén, százak megsebesültek– jelentette a szíriai állami televízió. A tévében felszólították az embereket, hogy autójukkal segítsenek eljuttatni a sérülteket a kórházakba. 

A katasztrófa által különösen érintett Aleppóban az összedőlt épületek romjai alatt emberek várják a kimentésüket, és sebesültek nagyobb csoportjai tartanak a kórházakba – közölte egy helyi egészségügyi tisztségviselő a Reutersszal. A fővárosban, Damaszkuszban és a libanoni fővárosban, Bejrútban és Tripoliban az emberek az utcára siettek és beültek autójukba, hogy elmenekülhessenek, ha összedőlnének az épületek – közölték szemtanúk.

Megszületett a térkép, ami megmutatja, hol a legesélyesebb földrengés Magyarországon. A földrengésbiztos építkezéshez nyújthat segítséget, ezzel óriási károkat elkerülve.

Olaszországban szökőár veszélyére figyelmeztettek

Esetleges szökőár veszélyére figyelmeztette a lakosságot az olasz katasztrófavédelem hétfőn reggel a Törökország és Szíria határvidékén történt erős földrengés miatt.

A hatóság azt javasolta az olaszoknak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait. 

A katasztrófavédelem szerint fennáll a valós veszély lehetősége, főleg a tengerszintnél alig valamivel magasabb vagy annál alacsonyabb tengerparti szakaszokon. – Már egy félméteres hullám is veszélyes áradásokat és erős áramlásokat okozhat – hívta fel a figyelmet a hatóság.


Borítókép: Elképesztő pusztítást végzett a földrengés (Fotó: EPA/REFIK TEKIN)

Forrás: MTI