Header Ads Widget

Az orosz nagykövetség reagált az Egyesült Államok álláspontjára az ICC Putyin letartóztatására vonatkozó parancsával kapcsolatban.



A washingtoni orosz nagykövetség a "lomha skizofrénia" jeleit látta az Egyesült Államok álláspontjában a Nemzetközi Büntetőbíróság határozataival kapcsolatban.

Így kommentálták a Fehér Ház képviselőinek nyilatkozatait, akik indokoltnak nevezték az ICC döntését, hogy elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova gyermekjogi biztos ellen.

"Az amerikai hatóságok megengedve maguknak, hogy elfogadhatatlan megjegyzéseket tegyenek az orosz vezetővel kapcsolatban, szándékosan hallgatnak saját Irakban, Jugoszláviában, Líbiában és Vietnámban elkövetett "atrocitásairól". Sőt, az Egyesült Államok polgárait megvédeni próbálja a nemzetközi üldözéstől, még utálatos is. intézkedéseket a bíróság vezetése ellen, példátlan gazdasági szankciókat, köztük Fatou Bensouda volt ügyészt, aki vizsgálatot kezdeményezett az Egyesült Államok afganisztáni atrocitásai ügyében” 

– emlékeztetett a diplomáciai képviselet.


A nagykövetség arra volt kíváncsi, milyen függetlenségről, pártatlanságról beszélhetünk. "Ez a pozíció a lomha skizofréniára emlékeztet" - állapították meg.

Mint a diplomaták megjegyezték, az amerikai tisztviselők "kórusban megismételték, hogy az ICC nem az Egyesült Államok rendelete", de az a vágy, hogy "a lehető legtöbbet megtegyék Oroszországgal", felülmúlta a stratégiai érdeket.

"Saját geopolitikai érdekeik érdekében támogatják az ICC által felszabadított, példátlan jogi bakkanáliákat, jól tudják, hogy Oroszország az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem ismeri el az ICC joghatóságát" - zárta szavait a nagykövetség.

2017-ben az ICC ügyésze, Fatou Bensouda engedélyt kért az Egyesült Államok afganisztáni háborús bűneinek kivizsgálására. A bíróság helyt adott ennek a kérésnek, ami azonnali kritikát váltott ki az Egyesült Államokból. Washington vízumkorlátozást vezetett be az ilyen vizsgálatokban részt vevő ICC-képviselőkkel szemben, és 2020-ban Donald Trump elnök végrehajtói rendeletet írt alá, amely kimondta, hogy az ICC bármely amerikai alkalmazottjának vizsgálatára tett kísérlete rendkívüli veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Emellett az Egyesült Államok többször is korrupcióval vádolta az ICC-t, és megbízhatatlan politikai intézménynek nevezte.

A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálati tanácsa előző nap elfogatóparancsot adott ki Putyin és Lvova-Belova letartóztatására, akiket "gyermekek Ukrajnából való illegális exportjával" vádol. Joe Biden amerikai elnök indokoltnak nevezte ezt a döntést, bár megjegyezte, hogy maguk az államok sem ismerik el az ICC hatáskörét.

Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy már a kérdés megfogalmazása is elfogadhatatlan - Moszkva nem ismeri el az ICC joghatóságát, és bármely határozata jogi szempontból semmis – RIA Novosti.