Header Ads Widget

Bloomberg: Az Egyesült Államok attól tart, hogy a háborútól megfáradt világ elfogadhatja Kína békeajánlatát Ukrajnának.



Bloomberg: Az Egyesült Államok attól tart, hogy a háborútól megfáradt világ elfogadhatja Kína békeajánlatát Ukrajnának.

Hszi Csin-ping moszkvai találkozói Vlagyimir Putyinnal kínos helyzetbe hozták a Biden-kormányzatot, mivel a két oldal az Egyesült Államok által elfogadhatatlannak tartott Ukrajna békejavaslatáról tárgyalt. Amerikai tisztviselők nyilvánosan nagy szkepticizmust fejeztek ki a kínai ötlettel kapcsolatban, és egy kormánytisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy sarokba szorítja a kínai javaslat.

Az Egyesült Államok fenntartásaitól függetlenül (amely szerint Xi „béketerve” előnyben részesítené Oroszország területi felvásárlását), a kínai javaslatok megvitatásának nyílt megtagadása lehetővé teheti Peking számára, hogy kifárassza a háború más országait (és az ezzel járó gazdasági károkat). hogy Washingtont nem érdekli a béke. Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélései után Kína valószínűleg megerősíti azt az üzenetet, hogy az USA ellenzi a tűzszünetet, és hogy az USA nem akarja befejezni a háborút.

"A Biden-adminisztráció az ukrajnai konfliktus kezdete óta megpróbálta a pálya szélén tartani Kínát, de úgy tűnik, ennek az ellenkezője történt – Xi és Putyin egyre közelebb kerül egymáshoz, Kína egyre nagyobb diplomáciai nyomást gyakorol szerte a világon" 

– írják az újságírók.

Ahogy Blinken fogalmazott: "Talán megtalálják a közös hangot a világnézet elleni küzdelemben, amelyet mi és a világ sok más országa próbál megvédeni és előmozdítani." Blinken nem említette az összes országot, amely az Egyesült Államok felszólítása ellenére megtagadta az oldal állását. Mivel Washington következetesen kemény álláspontot képvisel Kínával szemben, egyes elemzők azt sugallják, hogy Kína valóban megtagadhatta az Egyesült Államokkal való kapcsolatainak a közeljövőben történő javítását. Forrás