Header Ads Widget

Észak-Korea azt állítja, hogy olyan fegyvert hozott létre, amely képes szökőár kiváltására



Észak-Korea csütörtökön (március 23-án) közölte, hogy új ballisztikus drónrendszerrel végzett teszteket víz alatti támadáshoz.

Az észak-koreai kormány szerint a fegyver nukleáris képességekkel rendelkezik, és képes "szuper méretű" radioaktív szökőárat okozni.

Az információ a KCNA állami hírügynökségtől származik.

Az ügynökség szerint a gyakorlatok kedden (március 21-én) kezdődtek és csütörtökön fejeződtek be.

A WPK (Észak-Koreai Munkáspárt) Központi Katonai Bizottsága volt felelős a tesztekért Kim Dzsongun észak-koreai elnök felügyelete alatt.

Az észak-koreai Védelmi Tudományos Kutatóintézet 2012-ben kezdte meg a "Haeil" fegyver fejlesztését.

A drónrendszer az elsüllyedt területeket célozza meg, hogy "radioaktív szökőárat okozzon [...] víz alatti robbanással", hogy elpusztítsák "az ellenséges csoportokat és fő műveleti kikötőiket".

Az észak-koreai ügynökség szerint a fegyvereket hajóval is lehet szállítani, és bármely parton vagy tengeri kikötőben fel lehet használni.

Az észak-koreai hadsereg cirkálórakétákkal és fegyverekkel is teszteket hajtott volna végre, hogy robbanóanyagokat lőjön ki nagy távolságokra és nagy pontossággal.

Az állami ügynökség kijelentette, hogy egyik hadgyakorlat sem volt "negatív hatással Észak-Korea szomszédos országainak biztonságára".

Az ügynökség továbbá kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea "szándékos, tartós és provokatív háborús gyakorlatai" Észak-Korea katonai és politikai helyzetét "visszafordíthatatlanul veszélyes ponthoz" vezették.

2. március 2023-án a dél-koreai és az amerikai hadsereg bejelentette, hogy 11 napig közös katonai gyakorlatokat tartanak, amelyek 13. március 2023-án kezdődtek.

Itt van a hivatalos nyilatkozat (225 KB).

A Szöul és Washington közötti katonai együttműködés nem új keletű. 2. január 2023-án Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök azt mondta, hogy az ország tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal a nukleáris eszközökkel való közös gyakorlatok megtartásának lehetőségéről.

17. február 2023-én Kim Dzsongun kormánya megfenyegette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, ha az országok továbbra is közös hadgyakorlatokat tartanak.

Az állami KCNA hírügynökség által kiadott nyilatkozatban az észak-koreai külügyminisztérium azt mondta, hogy "példátlan" lépéseket fog tenni a két nemzet ellen.

"Ha az Egyesült Államok és Dél-Korea átülteti a gyakorlatba a már bejelentett hadgyakorlat-tervét, amelyet Észak-Korea jogos aggodalommal és okkal tekint egy támadó háború előkészítésének, példátlanul erős és kitartó reakciókkal fognak szembesülni," – áll az észak-koreai nyilatkozatban.