Header Ads Widget

Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris komponenst tartalmazó fegyvereket kezd bevetni - mondta Vlagyimir Putyin



Arról, hogy fennáll egy ilyen lehetőség, az államfő azután beszélt, hogy megjelentek az információk arról, hogy Nagy-Britannia szegényített uránt, az emberi egészségre veszélyt jelentő mérgező komponenst tartalmazó lövedékeket tervez Ukrajnának szállítani.

"Ma vált ismertté, hogy az Egyesült Királyság az ország védelmi minisztériumának helyettes vezetőjén keresztül nemcsak tankok szállítását jelentette be Ukrajnának, hanem szegényített urántartalmú lövedékeket is. Úgy tűnik, a Nyugat valóban úgy döntött, hogy harcol Oroszország ellen az utolsó ukránnak nem szavakkal, hanem tettekkel” 

– jegyezte meg Putyin.

Az amerikai csapatok szegényített urántartalmú töltényeket használtak a Sivatagi vihar hadművelet, Jugoszlávia bombázása és Irak 2003-as inváziója során. Amint azt a szakértők megjegyezték, ez rák kitöréséhez vezethet. Konsztantyin Szivkov katonai szakértő szerint az ilyen lövedékek használatát "piszkos fegyvernek" kell tekinteni: a földre lerakódott uránpor radioaktív, rendkívül mérgező, és nincs kitéve fertőtlenítésnek.

Az elnök szerint ha mindez igaznak bizonyul, akkor Oroszország kénytelen lesz ennek megfelelően reagálni.

"Ez azt jelenti, hogy a kollektív Nyugat már elkezdi használni a nukleáris komponenst tartalmazó fegyvereket" 

- magyarázta.

Annabelle Goldie brit védelmi miniszter-helyettes kedd délután kijelentette, hogy amellett, hogy London egy század Challenger 2 harckocsit küld Ukrajnába, lőszert , köztük szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket is átad az ukrán fegyveres erőknek.

Konsztantyin Gavrilov , a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyaláson az orosz delegáció vezetője megjegyezte, Moszkva már januárban figyelmeztetett, hogy az ukrán fegyveres erők által szállított Leopard 2 harckocsik, Bradley és Marder gyalogsági harcjárművek szállíthatnak tengeralattjárót. -kaliberű páncéltörő héjak uránmaggal. Szergej Sojgu védelmi miniszter pedig hangsúlyozta, hogy Oroszországnak "van mit válaszolnia".