Header Ads Widget

Ukrajna Brüsszel jóváhagyásával fenyegethette meg Magyarországot, hogy leállítja a Barátság kőolajvezetéket.



A történet minden egyes mozzanata felháborító – hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán a fejleményekre Hortay Olivér, Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban azt javasolta miniszterelnök-helyettesének, hogy Ukrajna robbantsa fel a Barátság kőolajvezetéket és ezzel tegye tönkre a magyar ipart. A hír nem akárhol jelent meg, hanem Amerika legfontosabb politikai lapjában a Washington Postban. Néhány nappal később a MOL jelezte, hogy a vezetéket üzemeltető ukrán vállalat egy hivatalos feljegyzésben fenyegette meg a céget, hogy ha Magyarország nem enyhíti a gabonabehozatali korlátozást, leállítja a szállítást. A legsúlyosabb, hogy az ukrán vállalat vezetője kerek-perec közölte, hogy a vezeték leállítását Brüsszel is jóváhagyta.

– A sorozatos fenyegetések több szempontból is felháborítóak. Egy: a Barátság vezeték nemcsak Magyarország, de az egész régió – például Szlovákia, vagy Csehország – ellátását is biztosítja. A leállítása pedig – mivel nem áll rendelkezésre a pótláshoz szükséges infrastruktúra – nemcsak az ipart, de a lakosságot is súlyosan veszélyeztetné. Köztük azt a többezer ukrán menekültet, akiket ezek az országok nap mint nap befogadnak – hangsúlyozta az üzletágvezető.

Kettő: a vezeték felrobbantása a NATO elleni terrorcselekménynek minősülne. Egy ilyen lépéssel Zelenszkij azt a szövetséget támadná meg, ami lényegében az egyetlen támogatója és amihez csatlakozni szeretne. 

 Három: mégis mi köze van a gabonatilalomnak a kőolajszállításokhoz? A korlátozással Magyarország – az importot tiltó egyéb országokhoz hasonlóan – nem sérti Ukrajna érdekeit, hiszen a szabad tranzit biztosításával a gabona továbbra is eljuthat a korábbi célországokba. Ez önmagában egy segítség. Az importtilalom mindössze azoknak az élelmiszeripari óriásvállalatoknak anyerészkedését akadályozza meg, amik veszélyeztetik a magyar gazdákat és fogyasztókat, ráadásul el is lehetetlenítikaz eredeti cél teljesülését. Ugyanis, ha az ukrán gabona Magyarországon ragad, akkor nem tud eljutni a fejlődő országokba. 

– Végül, a legaggasztóbb a lehetséges brüsszeli jóváhagyás. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jól ismeri a Barátság kőolajvezeték regionális jelentőségét, hiszen egy éve pontosan azért jött személyesen Magyarországra, hogy erről meggyőződhessen. Éppen azért sikerült kiharcolnunk az olajembargó alóli mentességet, mert bemutattuk, hogy a vezetéknek – rövidtávon – nincs alternatívája  – magyarázta Hortay Olivér. 

 A szakértő szerint teljesen világos, hogy az egyre súlyosabb fenyegetések célja belekényszeríteni Magyarországot a háborúba. Csakhogy a magyar emberek többízben világossá tették, hogy ebből nem kérnek. 

– Abszurd, hogy ezt az álláspontot a szövetségeseink most fenyegetéssel próbálják megfordítani. Európában ez nem szokás – tette hozzá az üzletágvezető.



Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik közös sajtótájékoztatójukról Kijevben 2023. május 9-én. (Fotó: AFP)