Header Ads Widget

Damaszkusz: Az Egyesült Államok vegyi fegyvereket szállít fegyveres csoportoknak Szíriában hamis zászlós támadásokhoz.



Washington vegyi fegyvereket szállított nyugat-szíriai fegyveres csoportoknak, és kiképezte őket egy esetleges hamis zászlós támadásra, jelentette ki Szíria ENSZ-képviselője a Biztonsági Tanács augusztus 9-i ülésén.

"Az amerikai megszálló erők vegyi fegyverekkel látták el az Al-Tanfban tartózkodó terroristákat, és kiképezték őket, hogy ezeket vegyi fegyverek állítólagos bevetésére használják, hogy később megvádolhassák Szíriát egy ilyen cselekedettel," 

– mondta Dr. Al-Hakam Dandi, Szíria helyettes állandó ENSZ-képviselője az ülésen.

"A Tanács kitartása, hogy havi üléseket hívjon össze az úgynevezett "szíriai vegyi anyagról", annak ellenére, hogy semmilyen fejlemény nem történt, azt a célt szolgálja, hogy lehetőséget teremtsen a jól ismert államok számára, hogy megismételjék vádjaikat," 

- tette hozzá Dandi.

Dandi hozzátette: 

"Szíria elítéli a vegyi fegyverek bármilyen használatát, bárhol, bármikor és bármely fél által."

A Szíriát megszálló amerikai erők 2016-ban hozták létre az Al-Tanf bázist, amely az ország Jordániával és Irakkal közös határának metszéspontjában fekszik, és több mint száz amerikai katonának ad otthont.

David Schenker, a Washington Institute for Near East Policy (WINEP) munkatársa szerint az Egyesült Államok Al-Tanfot szíriai fegyveres ellenzéki csoportok kiképzőbázisaként használta, amely "eszközként szolgál az ország jövőjéről szóló hosszú távú tárgyalásokon".

A szíriai kormány megdöntésére törekvő nyugati nemzetek többször is vegyi támadásokkal vádolták a szíriai kormányt. A vádak azután kezdődtek, hogy Barack Obama amerikai elnök 2012-ben kijelentette, hogy a vegyi fegyverek bármilyen szíriai használata "vörös vonalként" szolgálna, és arra késztetné az amerikai hadsereget, hogy beavatkozzon a konfliktusba.

Ez arra ösztönözte a szélsőséges csoportokat és az őket támogató hírszerző ügynökségeket, hogy hamis zászlós vegyi támadásokat hajtsanak végre Bassár el-Aszad szíriai elnök hibáztatására.

A legkiemelkedőbb a Damaszkusz külvárosában, Gútában egy évvel később, 2013 augusztusában elkövetett vegyi támadás volt, amelyről később kiderült, hogy a Szaúd-Arábia által támogatott szélsőséges csoport, a Jaish al-Islam hajtotta végre.

A nyugati nemzetek ezután megpróbálták átpolitizálni az ENSZ Vegyifegyver-tilalmi Szervezetét (OPCW), és arra használták, hogy jelentéseket készítsenek, amelyek a szíriai kormányt hibáztatják az ilyen támadásokért. Ez az átpolitizálódás leginkább az OPCW 2018-as újabb vegyi támadásának vizsgálatában volt nyilvánvaló Dúmában, Damaszkusz külvárosában.

Az OPCW igazgatói megváltoztatták nyomozóik megállapításait a szervezet által a dúmai eseményekről kiadott jelentésben, majd megpróbálták elhallgattatni azokat a nyomozókat, akik a vizsgálat manipulálásáról beszéltek.

Szíria ENSZ-képviselője, Dandi sürgette, hogy minden fél felelős az "OPCW pályájának kijavításáért és a félretájékoztatástól, a politizálástól és a polarizációtól".

A damaszkuszi figyelmeztetés akkor érkezett, amikor az Egyesült Államok jelentősen megerősítette az északkelet-szíriai olajmezők illegális megszállását, és mivel az ISIS újjáéledt ugyanabban a régióban. Forrás