Header Ads Widget

Oroszország felerősíti CBDC-jét. Működni fog a Putyin-féle „robotrubel”?



Az "augusztusi átok" idén megkímélte a Kremlt, de ugyanez nem mondható el az orosz központi bankról. Ez a hónap időnként politikai meglepetések helyszíne volt Oroszországban, de Vlagyimir Putyin orosz elnök láthatóan minden kétséget eloszlatott afelől, hogy megtartja teljes hatalmát.

Az alacsonyabb exportbevételek és a magasabb tőkekiáramlás által okozott hatalmas árfolyam-összeomlás azonban sokkal rázósabb hónapot eredményezett a Kremltől egy mérföldre északra, az orosz központi bank központjában. Augusztus 15-én a központi bank 350 bázisponttal 12 százalékra emelte irányadó kamatát, megpróbálva megállítani a rubel leértékelődését és korlátozni az árfolyam infláción keresztüli átgyűrűzését.

És mégis, ugyanazon a napon a bank folytatta terveit saját központi banki digitális pénznemének (CBDC) kísérleti bevezetésére. Három héttel korábban a digitális rubelt egy Putyin által aláírt módosítással felvették a legális nem készpénzes fizetési módok listájára. Az augusztus 15-i tudósításokat beárnyékolta a kamatemelés, de a "robotrubel", ahogy egyesek nevezik, azóta jelentős figyelmet kapott, mind Oroszországon belül, mind azon kívül. Úgy tűnik, hogy a digitális valuta iránti érdeklődés két kérdésre összpontosít: Mit próbál Oroszország elérni CBDC-jével? És működni fog?

Mit próbál Oroszország elérni CBDC-jével?

Az orosz központi bank közel három éves kutatása és feltárása után a jelenlegi kísérleti programok tizenegy orosz város tizenhárom kereskedelmi bankjával együttműködve valósulnak meg, és céljuk a CBDC alapvető működésének tesztelése. Oroszország csatlakozik Indiához, Kínához, Japánhoz, Törökországhoz, Iránhoz és tizenöt másik országhoz, amelyek CBDC-kutatásuk kísérleti szakaszában vannak. Az orosz állampolgárok először használhatják a digitális rubelt, miközben harminc kiskereskedelmi üzletben vásárolnak. Augusztus 15-től a Promsvyazbank lehetővé teszi az alkalmazás felhasználói számára, hogy 0,3 százalékos díj ellenében fizessenek a részt vevő vállalkozásoknak az árukért és szolgáltatásokért digitális rubelben is.

Van néhány érdekes figyelmeztetés, amellyel a központi bank nyilvánosságra került. Anatolij Aksakov, az orosz parlament pénzügyi piacokkal foglalkozó bizottságának vezetője kijelentette, hogy a pénztárcák intelligens szerződéskötési funkciója felhasználható a nemkívánatos fizetések korlátozására. Ezenkívül, bár a Putyin által aláírt törvényjavaslat nem tartalmazott korlátokat vagy korlátokat a kiadásokra, felhatalmazta a központi bankot erre. Oroszország valószínűleg követni fogja a többi központi bankot, amelyek korlátozzák, hogy mennyi pénzt lehet tartani és elkölteni ezeken a számlákon. A központi bank arra is törekszik, hogy 2023 végéig kiterjessze a kísérleti projektet, és 2025-ben teljes mértékben elinduljon.

A határokon átnyúló fizetésekben való felhasználásának lehetőségét a digitális rubel gyors fejlődésének felgyorsítására szolgáló tényezőként vetették fel. A digitális rubelről június végén folytatott vita során Nikolai Zhuravlev, a Szövetségi Tanács elnökhelyettese azt mondta:

"A jelenlegi környezetben fontos, hogy független fizetési eszközökkel és pénzügyi információs csatornákkal rendelkezzünk, amelyek a külföldi partnerekkel folytatott kereskedelmünk részeként használhatók, ami segíthet a nemzetközi átutalások sebességének, átláthatóságának és hozzáférhetőségének növelésében."

Aksakov júliusban azt mondta, hogy a digitális rubelnek cserélhetőnek kell lennie más külföldi CBDC-kkel, sikeres modellként azonosítva a digitális jüant.

Központi banki digitális valutakövető

Zászlóshajónk, a Central Bank Digital Currency (CBDC) Tracker bevezeti Önt a pénz gyors fejlődésébe az egész világon. Az interaktív adatbázis jelenleg 130 országot tartalmaz - ez háromszorosa azoknak az országoknak a számának, amelyeket először azonosítottunk a CBDC fejlesztésében aktívként 2020-ban.

A digitális rubel projektért felelős orosz központi banki tisztviselő, Olga Skorobogatova (akinek kedvező vezetékneve szó szerint azt jelenti, hogy "hamarosan meggazdagodik") kiemelte az országok közötti kétoldalú megállapodások szükségességét, amelyek lehetővé tennék a határokon átnyúló fizetések tényleges lebonyolítását. Eddig egyetlen ország sem fejezte ki nyilvánosan érdeklődését, és az olyan jelentős szereplők, mint Kína és India valószínűleg nem fognak a belátható jövőben. Még a brazil, orosz, indiai, kínai és dél-afrikai BRICS csoport bővítésére vonatkozó újonnan bejelentett tervek sem valószínű, hogy a közeljövőben cselekvésre ösztönöznek. Skorobogatova a SWIFT üzenetküldő rendszer lecserélésének lehetőségét is említette a fejlesztések motivációjaként.

Működni fog?

Tekintettel az Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót követő pénzügyi szankciók mértékére, számos orosz bank SWIFT-rendszerből való eltávolítására és az Oroszországba irányuló kereskedelmi forgalom csökkenésére, egy olyan CBDC kifejlesztése, amely alternatív csatornákat nyithat meg a határokon átnyúló fizetések számára, racionális motiváció az orosz kormány részéről.

De még ha Oroszország képes is lenne tesztelni a határokon átnyúló tranzakciók technikai megvalósíthatóságát, ez nem jelenti azt, hogy globális kereslet lesz a digitális rubel iránt. A digitális rubelekre ugyanazok a gazdasági feltételek vonatkoznak, mint papíralapú társaikra, ami azt jelenti, hogy a csökkenő árfolyamok összességében rossz hírnek számítanak. Ahhoz, hogy egy valutát külföldi tranzakciókban lehessen használni, stabilnak és szabadon cserélhetőnek kell lennie. Ezenkívül bizalmat kell ébresztenie a kormányok és a nagy pénzügyi intézmények részéről.

A rubel digitális vagy papír formában nem helyettesíti a dollárt, az eurót, a fontot vagy a jent a határokon átnyúló tranzakciókban. Valójában, mivel Oroszország arra törekszik, hogy dollármentesítse gazdaságát, valószínűleg a jüan vagy a digitális jüan használata lesz. Tavaly októberben Oroszország lett a világ negyedik legnagyobb jüan offshore elszámolási központja, és ezzel egyidejűleg Kína is részese volt az első tényleges határokon átnyúló digitális valuta tranzakciónak. Oroszország kihasználta Kína szélesebb valutaelszámolási rendszerét a más országokkal folytatott tranzakciókhoz, hosszú távon megoldhatatlan függőségeket hozva létre. Egyelőre a robotrubel nagyon keveset fog elérni Oroszország növekvő gazdasági problémáira.