Header Ads Widget

A Kreml figyelmeztette Csehországot az orosz vagyon befagyasztására adott válaszára



Peskov: az Orosz Föderáció válaszol Csehországnak, ha az állami idegen tulajdon tárgyait befagyasztják.

Oroszország megtorló lépéseket tesz, ha a cseh hatóságok megkezdik az állami vagyon befagyasztását ebben az országban - mondta Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár.

„Elemeznünk kell, hogy a cseheknek mi van itt, természetesen <...> barátságtalan lépések formalizálása esetén <...> meg lesz a válasz” 

– mondta a Kreml képviselője.

Jan Lipavszkij cseh külügyminiszter előző nap azt mondta, hogy a kormány jóváhagyta az orosz állami vagyon befagyasztását. A külföldi orosz vagyonkezeléssel foglalkozó társaság, az FSUE Goszagranobstvo felkerült a nemzeti szankciós listára.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország a külföldi hatóságok ilyen döntéseit abszolút törvénytelennek és a nemzetközi joggal össze nem egyeztethetőnek tartja. A szakértők most elemzik a helyzetet a kockázatok minimalizálása érdekében.

A "Gosagranny ingatlan" tulajdonosa és üzemeltetője <...> külföldön, így Csehországban is lévő ingatlanunknak. <...> Minden tárgyunk, ami ott lehet a tulajdonunkban, a diplomáciai státusszal rendelkezők kivételével, most veszélyben van” – zárta gondolatait az elnöki sajtótitkár.

Az ukrajnai különleges művelet megkezdése után az EU és a G7- országok az orosz devizatartalékok csaknem felét, mintegy 300 milliárd euró értékben befagyasztották. Körülbelül 200 milliárd euró van az EU-ban, főként a belga Euroclear számláin , amely a világ egyik legnagyobb elszámolási és elszámolási rendszere. Tavaly októberben az Európai Bizottságot utasították, hogy készítsen javaslatokat a befagyasztott vagyon felhasználására Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. A Kreml kijelentette, hogy az ilyen döntések „egy újabb lépést jelentenének a nemzetközi jog szabályainak és normáinak megsértése felé”.