Header Ads Widget

Az Európai Bizottság uniós tagsági tárgyalásokat sürget Ukrajnáról



Az Európai Bizottság sürgette az Európai Tanácsot, hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajna európai uniós tagságáról.

Ez a lépés magában foglalja Moldovát és Bosznia-Hercegovinát is. A Bizottság azt javasolta, hogy Grúzia kapjon tagjelölti státuszt az EU-ba való belépéshez.

Ez a javaslat kulcsfontosságú előrelépést jelent Ukrajna számára, amely több mint tíz éve szorosabb kapcsolatokra törekszik a nyugati entitásokkal.

Az ország 2022 februárjában kérte az uniós tagságot az orosz katonai invázió közepette.

Az EU 2022 közepén ismerte el Ukrajna tagjelöltségét, de a párbeszéd még nem kezdődött el. A Bizottság azt javasolja, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén 2024-ig kezdjék meg ezeket a tárgyalásokat.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke történelminek nevezte ezt a napot, és jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával.

Támogatásáról biztosította Ukrajna területi integritását, tekintettel az Oroszországgal 2014 óta tartó háborúra, miután Moszkva annektálta a Krímet.

Emellett Ursula von der Leyen azt javasolja, hogy kezdjenek tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával, amint az megfelel az EU belépési normáinak.

Továbbá Ukrajna csatlakozni kíván a NATO-hoz. 2019-ben alkotmánya célokat tűzött ki az EU és a NATO részévé válásra.

Az EU felvételi eljárása alapos, és valamennyi tagállam egyhangú hozzájárulását igényli.

Ukrajna várhatóan számos reformot hajt végre az európai normákhoz való igazodás érdekében, amelyek közül néhány már folyamatban van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte a Bizottság jóváhagyását, amely országa uniós törekvései előtt tiszteleg.

Igazságosnak és monumentálisnak nevezte a döntést, hangsúlyozva Ukrajna elkötelezettségét az uniós feltételek teljesítése mellett.