Header Ads Widget

Brüsszel ellopná a tagállamok jogköreit - Az európai parlamenti balliberális többség döntése alapján, elvennék a szuverenitáshoz való jogot a tagállamoktól.



Élesen bírálták a lengyel képviselők az európai parlamenti balliberális többség döntését, amely elvenné a szuverenitáshoz való jogot a tagállamoktól, és egyetlen brüsszeli kézbe adnák azokat.

Vita zajlott kedden az Európai Parlamentben az Alkotmányügyi Bizottság (AFCO) jelentéséről, amely az uniós szerződések módosítását javasolja. A fő javasolt változtatás az egyhangú szavazás szabályának megszüntetése az EU Tanácsában, összesen 65 területen.

„Ne tegyenek úgy, mintha Európa javát akarnák! Ez a javaslat a német koalíciós megállapodás 7. pontja szerint készült. Márpedig amikor Németország felelősséget akart vállalni, annak mindig tragédia lett a vége mind számára, mind Európa számára. Önök egy újabb katasztrófába vezetik Európát”

– mondta a javaslat vitáján Patryk Jaki, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt európai parlamenti képviselője. Párttársa, Beata Szydlo korábbi lengyel kormányfő pedig arról beszélt, hogy nemet kell mondani az Európai Egyesült Államokra. Mint mondta, Európa különböző népekből, különböző kultúrákból, különböző hagyományokból és nyelvekből áll. Egy bizonyos ponton az európai országok úgy döntöttek, hogy együttműködnek, hogy nagyobb biztonságot, együttműködést és jólétet nyújtsanak polgáraiknak. Megállapodtak azonban abban, hogy mindezt saját szuverenitásuk és sokszínűségük tiszteletben tartása mellett teszik, és így született meg az Európai Unió.

„Ma ebben az ülésteremben az európai polgárokról volt szó. Nincs olyan, hogy európai állam, még akkor sem, ha jelenleg a baloldali-liberális többség megpróbálja elhitetni az európaiakkal, hogy törődik az ügyeikkel. Nem! Az európaiaknak kell eldönteniük, hogyan nevelik fel gyermekeiket, mit tanulnak az iskolában, hogyan védik meg magukat, ha ellenség van a határon túl. A mi érdekünk azonban, hogy olyan EU-t építsünk, amely éppen azért erősebb, mert tiszteletben tartja a tagállamokat. Tiszteli a sokféleséget, és ebben a sokféleségben egységet épít”

– tette hozzá Beata Szydlo. A szintén lengyel kormánypárti Ryszard Legutko kiemelte, hogy a javaslat egyetlen célja elvenni a tagállamokhoz tartozó jogköröket és egyetlen brüsszeli kézbe venni azokat.

„Ez a javaslat megmutatja, mennyire veszélyessé vált az EU. Ez Dr. Frankenstein történetére emlékeztet, aki csodálatos emberi létet akart teremteni, de helyette egy szörnyeteget teremtett. Ez a tagállamok összes fontos hatáskörének ellopásáról szól”

– szögezte le Legutko. Párttársa, Jacek Saryusz-Wolski ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a javasolt reform egy olyan szuperállamot hoz létre, amely a tagállamokat régiókra bontja.

„Mindezt a bővítésre való felkészülés hamis ürügye alatt teszik, de nem marad más, mint a bővítéssel szembeni vétó. Ez a képmutatás csúcsa”

– mondta, majd hozzátette, hogy a javaslat jogellenes, mivel a nagy népességű országoknak kedvez, és nem felel meg az uniós tagállamokkal szembeni egyenlő bánásmód elvének, függetlenül azok népességétől. Úgy fogalmazott: „Azért is antidemokratikus, mert a döntéseket elvonja a tagállamoktól, ahol a demokrácia a legjobban működik, és európai szintre helyezi át, ahol a legnagyobb a demokratikus deficit, és ahol nincs európai demokrata”.


Fotó: Prof. Ryszard Legutko / szerző: Fratria