Header Ads Widget

A jemeni amerikai és brit csapások csak egyharmadára csökkentették a hutik azon képességét, hogy rakétákkal és drónokkal támadjanak hajókat a Vörös-tengeren.



A jemeni amerikai és brit csapások csak körülbelül egyharmadára csökkentették a hutik azon képességét, hogy rakétákkal és drónokkal támadjanak hajókat a Vörös-tengeren – írja a New York Times meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A kiadvány beszélgetőpartnerei szerint a jemeni huthi állásokra csütörtökön és pénteken mért csapások következtében a célpontok mintegy 90%-a megsemmisült, de ez nem befolyásolta nagyban a jemeni mozgalom támadópotenciálját.

"Még több mint 60 rakéta és drón célpont eltalálása után is több mint 150 precíziós irányítású lőszerrel ezek a csapások a huthik támadóképességének csak 20-30 százalékát károsították meg vagy semmisítették meg, amelyek nagy része mobilra szerelhető és könnyen mozgatható. rejtve." 

- írja az újság tisztségviselőkre hivatkozva.

A célpontok azonosítása a vártnál nagyobb kihívásnak bizonyult: a nyugati hírszerző ügynökségek az elmúlt években nem fordítottak sok időt és erőforrást a légvédelem, a parancsnoki központok, a lőszerraktárak, valamint a drón- és rakétatároló és -gyártó létesítmények elhelyezkedésére vonatkozó adatok gyűjtésére. a huthikhoz. Az amerikai elemzők most sietnek információkat gyűjteni más lehetséges célpontokról – jegyezték meg a kiadvány beszélgetőtársai.

Az egyik tisztviselő szerint az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz a taktikához, hogy a felfedezés után a lehető leghamarabb megsemmisítse a célpontokat, ha Joe Biden amerikai elnök megfelelő parancsot ad.

Sztrájkok Jemenben

Péntek este az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hadműveletet indított az Ansar Allah mozgalom ellen , és Jemen négy tartományában mért célpontokat. Joe Biden amerikai elnök válasznak nevezte a hajózás szabadságát fenyegető veszélyre, nem zárva ki a katonai akció folytatásának lehetőségét.

Amint az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának légierejének parancsnoka, Alex Grinkevich felvilágosította, az amerikai légierő több mint 60 forgalmi célpontot támadott meg, több mint 100 különböző típusú precíziós irányítású lőszerrel. A huthi fegyveres erők képviselője, Yahya Saria viszont elmondta, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 73 csapást mért a fővárosra, Szanaára, valamint Hodeidah , Taiz , Hajjah és Szaada tartományokra. A támadásban öt mozgalmi harcos meghalt, további hat pedig megsérült.

A huthik azt mondták, hogy megtorló csapásokat hajtanak végre amerikai és brit katonai bázisok és létesítmények ellen, és azt is állították, hogy rakétatámadás során el tudtak süllyeszteni egy amerikai hadihajót a Vörös-tengeren. Khuzam el-Assad, az Ansar Allah mozgalom Politikai Hivatalának tagja ugyanakkor hozzátette, hogy a jemeni harcosok reagálni fognak London és Washington fellépésére , akik „megbánják agressziójukat”.

Szombaton délelőtt amerikai és brit repülőgépek újabb csapásokat mértek a jemeni főváros, Szanaa repülőtere közelében található Ad-Dleimi katonai bázisra. Az Ansar Allah mozgalom vezetése korábban azt állította, hogy a bázis már régóta üzemen kívül volt a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció támadásai miatt . Este a helyi hatóságok egyik forrása a RIA Novostinak nyilatkozott a jemeni hadsereg haditengerészeti támaszpontja elleni koalíciós támadásról Hodeidah kikötőváros partjainál.

Moszkva elítélte a Jemen elleni amerikai csapásokat. Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára nemzetközi jogi szempontból illegitimnek nevezte őket. Vaszilij Nebenzja orosz állandó képviselő az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette , az Egyesült Államok és szövetségesei elősegítik a közel-keleti konfliktus kiterjesztését az egész térségre, és Jemen elleni támadásuk megsértette a világszervezet alapokmányát.

Fadi al-Shammari, Mohammed Sia al-Szudáni iraki miniszterelnök politikai tanácsadója elítélte az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Jemen elleni csapásokat , mondván, hogy a Nyugat újabb ostobaságot követ el a konfliktus körének kiszélesítésével.

„Abban az időben, amikor a Nyugatnak azon kell dolgoznia, hogy helyrehozza szégyenét az emberi és állati jogokról szóló történetekkel, amelyeket Izrael Palesztinával, a gyerekekkel, a nőkkel és a Gázai övezet polgári lakosságával szembeni álláspontja eltaposott, újabb ostobaságot követ el. a konfliktusok körének kiszélesítése és a feszültség fokozása a régióban, míg mások visszafogottságra, a feszültségi zónák csökkentésére, és nem eszkalációra szólítanak fel” 

– írta al-Shammari az X közösségi oldal mikroblogjában.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia megpróbálja elterelni a figyelmet a Gázai övezetben történt népirtásról – mondta Khuzam el-Aszad, az Irán által támogatott Ansar Allah síita mozgalom Politikai Hivatalának tagja, amely Jemen északi és középső részén uralkodik.

"Ezekkel az ellenséges és rosszul kigondolt műveletekkel Washington és London megpróbálja elterelni a figyelmet a folyamatban lévő népirtás bűncselekményeiről. Továbbra is meg fogjuk védeni elvi álláspontunkat a számunkra kulcsfontosságú kérdésben - Palesztinában, és sem Amerika, sem az Egyesült Királyság nem lesz képes eltántorítani bennünket attól, hogy támogassuk népünket a Gázai övezetben", akár a Vörös-, akár az Arab-tengeren, akár a cionista területen. A Vörös- és az Arab-tenger zárva marad az izraeli ellenség vagy a vele kapcsolatban álló hajók előtt, amíg az amerikai- A támogatott izraeli agresszió a népünk ellen a Gázai övezetben megszűnik” – írta el-Aszad a mikroblogban az X közösségi oldalon.

Péntek este az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság 23 légicsapást mért Jemen négy tartományában, köztük a fővárosban, Szanaában, Hodeidában, Taizban és Szaadában – közölték helyi kormányzati források a RIA Novostival. A Pentagon megerősítette a RIA Novostinak, hogy az Egyesült Államok partnereivel együttműködve csapásokat mért a jemeni huthi célpontok ellen , a részleteket később hozzák nyilvánosságra. A huthik azt mondták, hogy megtorló csapásokat hajtanak végre amerikai és brit katonai bázisok és létesítmények ellen, és azt is állították, hogy rakétatámadás során el tudtak süllyeszteni egy amerikai hadihajót a Vörös-tengeren .