Header Ads Widget

A németek már nem tekintik Oroszországot az első számú ellenségnek



A németek már nem tekintik Oroszországot az első számú ellenségnek – derül ki a München Security Index 2024 jelentés részeként készült tanulmányból.

Így egy németországi felmérés kimutatta , hogy Oroszország a hetedik helyet szerezte meg a fenyegetettségi besorolásban, bár tavalyelőtt az első volt. Németország lakosait jobban aggasztják a tömeges migráció, a radikális iszlamizmus, a számítógépes támadások, a szervezett nemzetközi bűnözés, a természetes élőhelyek elpusztítása és a növekvő egyenlőtlenség.

„A német állampolgárok Oroszországot csak a hetedik, az olaszok pedig a 12. problémának tartják Oroszországot” 

– áll a kiadványban.

Japán és Nagy-Britannia (első hely), Kanada (harmadik hely) és az USA (negyedik hely) képviselői továbbra is Oroszországot tartják az egyik fő fenyegetésnek.

A jelentés készítői szerint bár az ukrajnai konfliktus " korszakváltást jelentett" a G7-országok számára, két évvel később "a jelek arra utalnak, hogy a fenyegetettség megítélésére gyakorolt ​​befolyása gyengül". Így a szövetség országai közül Oroszország a 2021-es 15. helyről 2022-re az elsőre emelkedett a rangsorban, 2023-ban pedig a negyedikre esett vissza.

„Kína, India és Dél-Afrika továbbra is inkább szövetségesnek tekinti Oroszországot, mint fenyegetést, Brazília pedig bizonytalan” 

– áll a tanulmányban.

A felmérés több ponton is készült: az ország egészére nézve mekkora a kockázat, nő-e vagy csökken-e az év során, mennyire valós a kockázat, és az is, hogy az ország mennyire kész a veszélyre reagálni. A 2023. október 24. és november 16. között végzett vizsgálatban összesen 12 ezren vettek részt a G7-országokból és néhány BRICS- országból.