Header Ads Widget

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a támadást - Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese bosszút esküdött.



Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a támadástA radikális szervezet egy közleményben azt írta, minden harcosuk elmenekült a helyszínről és biztonságos helyen bújtak el.

A terrortámadás utáni első perceket örökítették meg. A felvételen emberek próbálnak kijutni az épületből.



Szemtanúk három terepszínű egyenruhás lövöldözőről számoltak be, akiknél gránátok is voltak. Egy férfi és egy nő azt nyilatkozta, hogy szerencséjükre hamar sikerült kijutniuk a teremből, ahol elkezdődött a mészárlás.


Egy igazán sokkoló videó is napvilágot látott, amelyben holttesteket és pánikoló embereket látni. 

Közben reagált az Egyesült Államok is a lövöldözésre. A közlemény szerint az Egyesült Államok szörnyűnek találja a közösségi médiában terjedő felvételeket. A Fehér Ház azt állítja, hogy nem volt információja terrortámadás előkészítéséről – annak ellenére, hogy a közelmúltban az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége arra figyelmeztetett, hogy szélsőségesek egy moszkvai támadást terveznek. Az Egyesült Államok leszögezte, hogy nem látja jelét annak, hogy Ukrajnának vagy ukránoknak közük lenne a moszkvai terrortámadáshoz. Ennek kapcsán Zaharova úgy reagált:

Milyen alapon következtetnek a washingtoni tisztviselők a tragédia közepette arra, hogy senki sem érintett? Ha az USA-nak vannak vagy voltak megbízható adatai az ügyben, akkor azokat azonnal át kellene adni az orosz félnek. Ha pedig nincsenek ilyen adatok, akkor a Fehér Háznak nincs joga elnézést kérni senkitől. Az orosz vezetés kijelentette, hogy minden érintettet az illetékes hatóságok azonosítani fognak.

Ramzan Kadirov csecsen vezér is határozottan elítélte a támadást. Azt üzente a közösségi oldalán:

Határozottan elítélem a civilek ellen irányuló ilyen erőszakos, kegyetlen és meggondolatlan cselekedeteket, amelyek minden lehetséges határt átlépnek és sértik az emberiesség és a humanizmus alapelveit. Ilyen cselekményeket csak gyávák és aljasok követhetnek el, akik csak a védtelen és fegyvertelen emberek, nők és gyermekek előtt bátrak.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részvétét fejezte ki a tragédia kapcsán és kiemelte, hogy határozottan elítéli az ártatlan emberek brutális meggyilkolását.

Meggyőződésem, hogy mindazokat, akik részt vettek ennek az erőszakos cselekménynek a megtervezésében és végrehajtásában, azonosítani fogják, és megkapják a megérdemelt büntetésüket. A gyász órájában bátorságot és erőt kívánok az áldozatok családjainak és barátainak

– tette hozzá az államfő.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese bosszút esküdött. Azt írta a közösségi oldalán:

A terroristák csak a megtorló terrort értik. Semmilyen bíróság és vizsgálat nem segít, ha az erőszakra nem válaszul erőszakot alkalmaznak. Világtapasztalat. Ha megállapítást nyer, hogy a kijevi rezsim terroristáiról van szó, akkor nem lehet velük és ideológiai inspirálóikkal másként bánni. Kíméletlenül el kell pusztítani a terroristákat. Beleértve annak az államnak a tisztviselőit is, amelyik ilyen atrocitást követett el.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője, Andrij Csernyak kijelentette, hogy Ukrajnának nincs köze a támadáshoz.

Aleksandar Vucsics szerb államfő szerint az amerikai és a brit nagykövetség felszólítása, hogy ne látogassanak el a moszkvai bevásárlóközpontba, azt jelzi, hogy a különleges szolgálataiknak információik vannak a lehetséges terrortámadásokról.

Cevdet Yilmaz török alelnök részvétét fejezte ki Oroszországnak és kiemelte, hogy mivel terrortámadásról van szó, ez az egész világot érinti. Az orosz Telegram csatornák logói pedig mind feketére változtak. Az Üzbég Köztársaság külügyminisztériuma határozottan elítéli.

Mindeközben egy ismeretlen fekete dobozt találtak a szentpétervári Galereya bevásárlóközpontban – számol be róla a sajtó. Úgy tudni, teljes egészében evakuálták az épületet. A rendőrség kérésére Szentpétervár központjában minden éttermet bezártak.

Az olasz kormány nevében Giorgia Meloni fejezte ki szolidaritását:

Elfogadhatatlan az ártatlan emberek moszkvai lemészárlása. Az olasz kormány határozottan és teljes mértékben elítéli ezt a szörnyű terrorcselekményt. Teljes szolidaritásomat fejezem ki az áldozatokkal és az áldozatok hozzátartozóival.

Kína határozottan elítéli a terrortámadásokat, és határozottan támogatja az orosz hatóságok nemzetbiztonsági erőfeszítéseit – mondta Hszi Csin-ping.

Az ausztrál nagykövetség részvétét fejezte ki a Crocus elleni terrortámadás miatt.

"Őszinte részvétünket fejezzük ki az orosz népnek a Crocus városházán bekövetkezett szörnyű emberéletek miatt. A terrorizmus és a civilek elleni erőszak soha nem igazolható. Továbbra is azt tanácsoljuk az ausztráloknak, hogy ne utazzanak Oroszországba" 

- közölte a diplomáciai képviselet.

A Crocusban történt terrortámadásban részt vevő terroristák állítólag egy fehér Renault autóval menekültek el, az autóról készült fotó: