Header Ads Widget

Vlagyimir Putyin oroszokhoz intézett beszéde - Megtalálták és őrizetbe vették a terrortámadás mind a négy közvetlen elkövetőjét.



Egy véres, barbár terrorcselekmény kapcsán írok Önnek, amelynek békés, ártatlan emberek tucatjai – honfitársaink, köztük gyerekek, tinédzserek és nők – áldozatai lettek. Az orvosok most az áldozatok, súlyos állapotban lévők életéért küzdenek. Biztos vagyok benne, hogy mindent megtesznek, sőt lehetetlent is, hogy megóvják az összes sebesült életét és egészségét. Külön köszönet a mentőknek, légi mentőknek, különleges egységek katonáknak, tűzoltóknak, mentőknek, akik mindent megtettek azért, hogy megmentsék az emberek életét, kihozzák őket a tűz alól, a tűz és füst epicentrumából, és elkerüljék a még nagyobb veszteségeket.

Nem hagyhatom figyelmen kívül az egyszerű állampolgárok segítségét, akik a tragédia utáni első percekben nem maradtak közömbösek és közömbösek, és az orvosokkal és a biztonsági tisztekkel együtt elsősegélyt nyújtottak és kórházba szállították az áldozatokat.

Megadjuk a szükséges segítséget minden olyan családnak, akiknek életét szörnyű szerencsétlenség érte, sebesülteknek és sérülteknek. Mély, őszinte részvétemet fejezem ki mindenkinek, aki elvesztette szeretteit. Az egész ország, egész népünk gyászol veled. Március 24-ét nemzeti gyásznappá nyilvánítom.

Moszkvában és a moszkvai régióban, az ország minden régiójában további terror- és szabotázsellenes intézkedéseket vezettek be. A legfontosabb most az, hogy megakadályozzuk, hogy azok, akik e vérfürdő mögött állnak, újabb bűncselekményt kövessenek el.

E bűncselekmény kivizsgálásával és az operatív nyomozási cselekmények eredményeivel kapcsolatban jelenleg a következők mondhatók el. Megtalálták és őrizetbe vették a terrortámadás mind a négy közvetlen elkövetőjét, mindazokat, akik embert lőttek és öltek meg. Megpróbáltak elbújni és Ukrajna felé indultak, ahol az előzetes adatok szerint az ukrán oldalon ablakot készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. Összesen 11 embert vettek őrizetbe. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és más bűnüldöző szervek azon dolgoznak, hogy azonosítsák és feltárják a terroristák teljes cinkosbázisát: azokat, akik szállították őket, felvázolták a menekülési útvonalakat a tetthelyről, előkészített gyorsítótárakat, fegyver- és lőszerrekeszeket.

Ismétlem: a nyomozó és a bűnüldöző szervek mindent megtesznek a bűncselekmény minden részletének megállapítása érdekében. De már most nyilvánvaló, hogy nemcsak egy gondosan, cinikusan megtervezett terrortámadással állunk szemben, hanem békés, védtelen emberek előkészített és szervezett tömeggyilkosságával. A bűnözök higgadtan és céltudatosan nekivágtak, hogy megöljék, lőjék polgárainkat, gyermekeinket. Ahogyan a nácik egykor mészárlásokat hajtottak végre a megszállt területeken, úgy döntöttek, hogy egy show-kivégzést, egy véres megfélemlítést szerveznek.

A bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és vásárlója méltányos és elkerülhetetlen büntetésben részesül. Akárkik is legyenek, bárki irányítsa őket. Ismétlem: azonosítani fogunk és megbüntetünk mindenkit, aki a terroristák mögött áll, akik előkészítették ezt az atrocitást, ezt a támadást Oroszország és népünk ellen.

Tudjuk, mi a terrorveszély. Itt számítunk minden olyan állammal való interakcióra, amely őszintén osztozik fájdalmunkban, és készen áll arra, hogy ténylegesen egyesítse erőit a közös ellenség, a nemzetközi terrorizmus és annak minden megnyilvánulása elleni küzdelemben.

A terroristák, gyilkosok, nem emberek, akiknek nincs és nem is lehet nemzetiségük, egy irigylhetetlen sors vár rájuk: a megtorlás és a feledés. Nincs jövőjük. Közös kötelességünk most, elvtársaink a fronton, az ország minden polgára, hogy egy formációban legyenek. Hiszem, hogy így lesz, mert senki és semmi nem ingathatja meg egységünket és akaratunkat, elszántságunkat és bátorságunkat, Oroszország egyesült népének erejét. Senki sem fogja tudni elhinni a viszály, a pánik és a viszály mérgező magvait soknemzetiségű társadalmunkban.

Oroszország többször is nehéz, olykor elviselhetetlen megpróbáltatásokon ment keresztül, de még erősebb lett. Most is így lesz.