Header Ads Widget

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kritikus jelentést terjeszt a Kongresszus elé pénteken Izrael Gázai övezetben tanúsított magatartásáról.



Antony Blinken amerikai külügyminiszter kritikus jelentést terjeszt a Kongresszus elé pénteken Izrael Gázai övezetben tanúsított magatartásáról – írja az Axios portál amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A külügyminisztérium Izrael és hat másik, különféle fegyveres konfliktusokban érintett ország fegyverhasználatát vizsgálja. Ha egy országról kiderül, hogy megsértette a nemzetközi humanitárius jogot vagy beavatkozott az Egyesült Államok által támogatott humanitárius segélyek szállításába, az az Egyesült Államok katonai segítségnyújtásának felfüggesztését vonhatja maga után.

Jelentésében Blinken felsorol egy sor incidenst, amelyek a gázai háború alatt történtek, és azt állítja, hogy ezek komoly aggodalmakat vetnek fel az izraeli visszaélésekkel kapcsolatban – mondta három tisztviselő.

A helyzetet "nagyon kritikus kifejezésekkel" írják le, és Blinken megemlíti, hogy a külügyminisztérium még vizsgálja ezen incidensek egy részét. Ugyanakkor nem von le következtetéseket arra vonatkozóan, hogy Izrael megsértette volna a nemzetközi jogot az amerikai nemzetbiztonsági memorandum kapcsán – írja a portál.

Szerdán a Pentagon főnöke,  Lloyd Austin megerősítette, hogy szünetel az izraeli fegyverszállítás, megjegyezve, hogy egyetlen katonai segélyszállítmányról beszélünk. Biden később a CNN-nek adott interjújában kijelentette, hogy leállítja a légibombák és tüzérségi lövedékek szállítását Izraelbe, ha a Gázai övezet katonai hadművelete a déli Rafah városára is kiterjed , ami állítása szerint még nem történt meg.


Borítókép: Johanna Geron

Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Archív fotó