Header Ads Widget

Orbán Viktor válasza Jakab kötekedésére az Országgyűlésben: Ma Magyarországon a Jobbik az egyetlen párt, melyet megvettek kilóra (videóval)



Az azonnali kérdések és válaszok órája ismét megmozgatta az Országgyűlést, Jakab Péter, a Jobbik elnöke pedig kapott az alkalmon és bicskanyitogató hangnemben esett Orbán Viktornak, mintha egy kiképzésen lennénk, ahol a komplexusos altiszt kötekszik a közlegényekkel. Jakab pökhendi és lesajnáló hangnemben arról delirált, hogy Orbán Viktor csak koronát akar magának, és azért beszél össze-vissza, mert életében nem dolgozott még, melyet még egyszer meg is erősített, hiszen “látja Orbánon”. A munka hőse természetesen megkapta a választ a miniszterelnöktől, aki rávilágított arra, hogy a Jobbik miért nem jobboldali párt és miért új gazdái nótáját fújja. 

A miniszterelnök a továbbiakban több ízben hangsúlyozta:  elveszti az állását, az három hónapig jogosult a munkanélkülieknek járó segélyre. Mire ez lejár, mindenkinek lesz munkája, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ezután ne kapna munkaajánlatot akár a gazdaságból, akár a magyar államtól.

Ahogy csökken az egykor 20 százalék környékén mozgó Jobbik népszerűsége, úgy nő egyenes arányban Jakab Péter pimaszsága és kötekedő hajlama. A népszerűségük minimális, az arcuk viszont elképesztő mértékű. Az Országgyűlés mai ülésén, az azonnali kérdések és válaszok órájában a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek tett fel kérdéseket, bár ez inkább csak álca volt, hiszen a mocskolódáson kívül sok minden nem hangzott el.

Jakab felszólalásában elmondta, hogy Orbán Viktor nem tudja megoldani a válságot, és azt is hozzáfűzte, hogy Orbán azért beszél összevissza, mert sosem dolgozott még életében. Itt hatásszünetet tartott, jól megnézte magának a miniszterelnököt, majd joviálisan egyetértett magával, hogy látja Orbánon, hogy nem dolgozott még sosem. A kisemberek megmentője azonban nem hagyta ennyiben a történetet és kinyilatkoztatta, hogy Orbán többek között ezért sem tud mit kezdeni a bajba jutott magyarokkal, sőt feltette a kérdést, hogy vajon miért kellett a miniszterelnöknek a felhatalmazás, miért kellett a korona?

AZ OSZTÁLYHARCOS JOBBIK ÉS A KŐKEMÉNY DEMAGÓGIA

A rendkívül mélyen szántó és ízléses gondolatokat Orbán Viktor válasza követte, aki leszögezte, hogy Magyarország egy olyan hely, ahol megállapodás van a munkavállalók és a munkaadók között minden évben, ahogy a minimálbér vonatkozásában is. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy a kormány nem az osztályharcos felfogást teszi magáénak, mint a Jobbik, hiszen nem szembeállítani akarják a munkaadókat és a munkavállalókat. Hozzátette: a mostani baloldali egység számára – melybe a Jobbik is beletartozik – a szembeállítás a fontos, a kormány számára azonban nem. Orbán Viktor elmondta, hogy válság idején nem a vádaskodás az ország érdeke, nem a pártpolitikai ambíciók a célravezetők, az azonban a miniszterelnök szerint egyértelművé vált, hogy ha az ország bajban van, az ellenzékre nem lehet számítani.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. MTI/Kovács Tamás

A JOBBIK MÁR BALLIK

Jakab Pétert egy perces viszontválasz illette meg, a Jobbik elnöke pedig a korlátlan hatalmat és az ezzel járó korlátlan felelősséget emlegette, majd a kormány és a miniszterelnök szemére vetette, hogy semmit nem ér a szava, hiszen egy hónap alatt 51 ezer munkanélküli lett az országban és magyarok tömegei mennek tönkre közben, miközben Orbán Viktor rokonsága és üzlettársai csak szórják a pénzt. A demagógia feketeöves bajnoka természetesen kihagyta a koronavírus-járvány okozta problémákat, és delirálása közben kifelejtette, hogy Magyarországon volt uniós viszonylatban is a legkevesebb munkanélküli. Úgy látszik azonban, hogy Jakab számára a koronavírus csupán múló kellemetlenség, hiszen az ország problémáit nem a vírus okozza, hanem Orbán Viktor.
A miniszterelnök válaszában alaposan kiosztotta a törpepártot és elnökét, hiszen elmondta, hogy
ma Magyarországon a Jobbik az egyetlen olyan párt, melyet kilóra megvettek és ezt mindenki tudja.
Orbán hozzátette, hogy ha Jakab közadakozni akar, akkor beszélje meg a gazdáival, hogyan oldják ezt meg, illetve új szövetségeseivel, a vörös bárókkal is válthat erről néhány szót. Végül kitért arra, hogy vajon miért viselkedhet így a Jobbik, hiszen szerinte egyértelmű, hogy a párt már régen nem jobboldali, így inkább Balliknak kéne nevezni, Jakabnak pedig gratulált ahhoz, hogy az ő vezetése alatt lett véglegesen baloldali a párt.

MESTERHÁZY MEGLEPTE ORBÁNT

A folytatásban a szocialista Mesterházy Attila  elmondta, hogy szurkol, hogy a kormány intézkedései sikeresek legyenek. Szerinte egy válság sok esetben veszélyt és lehetőséget is jelent, ezért most a lehetőségekről akar beszélni. Mesterházy azt mondta, egy lehetőség szerinte, hogy újratervezzék Magyarországot is, ezzel kapcsolatban pedig kíváncsi volt Orbán Viktor véleményére.
Orbán erre a következő választ adta:
Kétségkívül zavarba hozott, hiszen azt mondta, hogy szurkol az intézkedés sikerességéért (…) Túllőttem a céllal, amikor önt egy kalap alá vettem a Jobbikkal, ezért elnézést kérek
A miniszterelnök hozzátette azt is, hogy a kormány készen áll arra, hogy az ellenzéki párttal egyeztessen, és érdemi párbeszédet folytasson a magyar gazdaságpolitika jövőjéről. Mesterházy válaszában egy rendkívül komplex újragondolásról beszélget, amely érinti az egészségügyet, a szociális szférát, erre pedig egyfajta jövőbizottság javasolt, ahol a kockázatokat is elemezve juthatnának konszenzusra. Orbán Viktor elmondta, hogy szívesen elfogadja a javaslatot.


Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. MTI/Kovács Tamás

A DK IS MEGVILLANT

A DK-s Arató Gergely szerint a kormány stratégiai partnerei leépítenek, a kormány nem törődik az emberekkel és azt sem tudják, hogy hány munkanélküli van ma hazánkban:
Ha bevallanák a munkanélküliség valódi mértékét, akkor számot kellene adniuk arról, hogy miért nem segítenek az embereknek
A miniszterelnök válaszában egyszerűen kiosztotta Aratót, hiszen szerinte 2010-ben Gyurcsányék gazdaságpolitikájának köszönhetően közel egymillió emberrel kevesebb dolgozott, mint most, ezért elmondta, hogy nem bocsátkozik részletes vitába. Arató nyilvánvalón nem tudott erre mit mondani, így kötekedését azzal fejezte be, hogy szerinte nincs szánalmasabb annál, amikor tíz év kormányzás után valaki az előző kormányra mutogat vissza. Orbán Viktor válaszában leszögezte: továbbra is él az a vállalásuk, hogy amennyi munkahelyet elvesz a válság, annyit fognak teremteni.

MINDENKINEK LESZ MUNKÁJA

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a már munkanélkülivé vált 60 ezer ember sorsa további 100 ezerre várhat még. A munkaadók csak nagyjából két hónapig tudják tartani a jelenlegi létszámukat, miközben korábbi bevételeiket leghamarabb hat hónap múlva nyerhetik vissza – mutatott rá, hozzátéve: szakemberek szerint gyenge a kormány gazdasági csomagja.
Azt kérdezte: a kormány miért nem foglalkozik azokkal, akik már elvesztették az állásukat?
Orbán Viktor miniszterelnök úgy felelt:
aki elveszti az állását, az három hónapig jogosult a munkanélkülieknek járó segélyre. Mire ez lejár, mindenkinek lesz munkája – szögezte le -, nem lesz olyan ember Magyarországon, aki ezután ne kapna munkaajánlatot akár a gazdaságból, akár a magyar államtól.
Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) olyanok példáit sorolta, akiknek szerinte nem segít érdemben a kormány. Katás vállalkozókat említett a turizmusból, a vendéglátásból vagy a filmiparból, akiknek március óta nincs munkája, így számlát sem tudott adni. Milyen segítséget ajánl azoknak, akik a tartalékaik végén járnak? – kérdezte a kormányfőtől.
Orbán Viktor megismételte korábbi válaszát:
az álláskeresési támogatás három hónapja után mindenki állás- és munkalehetőséghez jut majd.
A vállalkozókról szólva közölte: támogatásukra egy 50 milliárd forintos alapot nyitott a kormány, amelynek összege növelhető. Úgy fogalmazott: az Európai Unió, ha pénzt nem is adott, de azt megengedte, hogy ezeket a vállalkozásokat az állam a költségvetésből támogassa.

PESTI ÚT: LESZ MIT TENNI A JÁRVÁNY UTÁN

Harangozó Tamásnak (MSZP) adott válaszában a miniszterelnök arról beszélt, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Pesti úti idősotthonban történtek ne uralják a magyar belpolitikát, politikai vitát akkor kell folytatni, ha túl vagyunk a járványon.
Mégiscsak egy intézményből került ki a halottak 10 százaléka. Írjuk fel magunknak, hogy lesz mit tenni a járvány után
– mondta.
Székely Sándor (független) arról beszélt, hogy pénzt kell adni az embereknek a jelenlegi helyzet enyhítésére. Magyarországon már a járvány kitörése előtt is szociális válság volt, ez most egyre súlyosabb, az álláskeresők száma nőtt, a leépítések megkezdődtek – közölte. Azt mondta, valószínűleg eléri majd a 10 százalékot a munkanélküliségi ráta, és a magyar lakosság a tartalékaiból nem tudja átvészelni a válságot.
Orbán Viktor közölte: az ellenzék folyamatosan arról beszél, hogy pénzt kellene osztani munkafedezet nélkül, de a kormány inkább munkahelyeket fog teremteni, így az emberek megkereshetik azt a jövedelmet, amelyre a megélhetéshez szükség van. Nem segélyalapú, hanem munkaalapú gazdaság kell – fűzte hozzá Székely Sándor feltette a kérdést, hogy mikor lesz olyan ebben az országban, hogy az emberek normális munkáért normális bért kapnak.
Orbán Viktor közölte: 2010-ben Magyarországon a munkanélküliségi ráta 12 százalék volt, a mostani járvány előtt pedig 3,3 százalék. Ez az evidens különbség alapot ad, hogy megpróbálják azzal a módszerrel orvosolni a gazdasági válságot, amellyel az elmúlt időben is sikerrel tették, nincs ok a változtatásra a munkaalapú gazdaság felépítését célul kitűző politikán – jelentette ki.

pestisracok.hu