Header Ads Widget

Budai Gyula fölmosta a padlót Czeglédy Csabával

Jogerősen is elvesztette az általa indított személyiségi jogi pert Czeglédy Csaba. A hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt, korábban kétszer már elítélt balliberális önkormányzati képviselő-ügyvéd Budai Gyulát perelte be, mert szerinte a fideszes politikus megsértette az ő állítólagos „jóhírnevét” (sic!), a Fővárosi Ítélőtábla azonban elhajtotta őt. Sőt, mintegy kétszázezer forintnyi perköltséget és illetéket is ki kell fizetnie.

Czeglédy még 2018-ban perelte be Budai Gyulát, amiért a fideszes parlamenti képviselő, a külügyminisztérium külpiacok fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa egy áprilisi sajtótájékoztatóján a következőket mondta:

Kész Zoltánnak, Veszprém országgyűlési képviselőjének válaszolnia kell arra, hol van az a pénz, amelyet Czeglédy Csaba szocialista politikustól kapott 2014-es választási kampányának finanszírozására. Egyre nyilvánvalóbb, hogy Czeglédy és bűnszervezete támogatja a baloldali és álfüggetlen jelöltek kampányát, köztük Kész Zoltánét is, akinek 50 millió forintot adott erre a célra. Az a kérdés, hol van ez a pénz, mire használta fel ezt az összeget Kész Zoltán. Fölvetődik a kérdés, hogy Kész egyeztetett-e Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével, valamint az MSZP vezetésével kampánya finanszírozásával kapcsolatban. Két, egymástól független tanú állítása szerint a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy pénzzel támogatta Kész kampányát, az érdekeltségébe tartozó Human Operátor Zrt. által foglalkoztatott diákok pedig munkájukkal segítették a kampányt.

Gyurcsány Ferenc kedvenc ügyvédje szerint az alperes valótlan kijelentéseivel megsértette az ő „jóhírnévhez” (ne tessék nevetni!) fűződő személyiségi jogait, ezért egymillió forintos sérelemdíjat követelt a fideszes politikustól. (Eredetileg Kész Zoltán is felperes volt, de az ő ügyét leválasztották Czeglédyéről.) A Budapest Környéki Törvényszék tavaly november 7-ei elsőfokú, nem jogerős ítéletében teljes egészében elutasította a keresetet. Ráadásul Czeglédyt 63 ezer 500 forintos perköltség és 60 ezer forintnyi kereseti illeték megfizetésére kötelezték.


Ám Czeglédy Csaba nem hagyta annyiban a dolgot, föllebbezett. Kár volt. Ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla idén áprilisban kelt és a napokban kézbesített jogerős ítélete helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését. Nem mellesleg: további 25 ezer forint (plusz áfa) perköltség, illetve 48 ezer forintnyi fellebbezési illeték megfizetésére kötelezte Czeglédyt. Az első fokon kirótt összegekkel együtt így nagyjából kétszázezer forintnak inthet érzékeny búcsút Gyurcsány ügyvédje. (Mondjuk: akit hatmilliárdos költségvetési csalással vádolnak, talán ki tud izzadni magából ennyit. Ha mégsem, akkor majd a végrehajtó segít…)

A Fővárosi Ítélőtábla többek között kimondta:

„az alperes politikusként kampányidőszakban, illetve parlamenti felszólalás keretei között közérdeklődésre számot tartó témában tette meg közléseit. Másrészt ezek ténybeli alapja nem vitásan sajtóinformációkon, a sajtóban szereplő riportalany, illetve más személyek nyilatkozatain nyugodott. (…) A másodfokú bíróság megítélése szerint sem tekinthető a véleményszabadság szükséges és arányos korlátozásának a személyiségi jogi szankciók alkalmazása a perben kifogásolt közlések kapcsán. Az elsőfokú bíróság ezért helyesen döntött a kereset elutasításáról.”


CZEGLÉDY NEM BÍR BUDAIVAL

Többször beszámolt róla a Pestisracok.hu, hogy Budai Gyula sorozatban nyeri a pereket Czeglédy Csaba, illetve Czeglédy ügyvédi irodája ellen, ám a korábban már kétszer is elítélt balliberális politikusról mentegető cikkek sorozatát író balliberális sajtó azokról gyakorlatilag soha sem számol be.

  • 2018 júniusában az MSZP vesztett pert Budai ellen, s annak eredményeként immár bárki jogkövetkezmény nélkül közzéteheti: az MSZP-s Czeglédy Csaba bűnszervezetet működtetett, s a szálak az MSZP-hez és a DK-hoz vezetnek.
  • 2018 decemberében teljes egészében elutasította a Fővárosi Ítélőtábla a Czeglédy ügyvédi irodája által képviselt Gyurcsány-párt személyiségi jogi keresetét. A DK azt sérelmezte, hogy a volt elszámoltatási kormánybiztos összefüggésbe hozta őket Czeglédy Csaba csalási ügyével, ám az ítélőtábla nem talált kivetni valót a fideszes politikus szavaiban. A táblabíróság leszögezte: Budai nem állított valótlanságot azzal, hogy Czeglédy egy olyan bűnszervezetet irányított, amely több milliárd forintot tüntetett el, és kampánypénzt gyártott az MSZP-nek és a DK-nak.
  • Tavaly februárban írta meg a Pestisracok.hu: hiába perelte be Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus rágalmazásért és becsületsértésért a volt elszámoltatási kormánybiztost, a bíróság megszüntette az eljárást. A verdiktből következően ezentúl nyugodtan kijelenthető: a súlyos korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított Czeglédy Csaba pénzelte 2014-ben az MSZP kampányát Kunhalmi Ágnesen keresztül.
  • Tavaly áprilisban azért szüntette meg a bíróság a DK személyiségi jogi perét Budai ellen, mert a Gyurcsány-pártot képviselő Czeglédy ügyvédi irodától senki sem ment el a tárgyalásra.

KÉTSZER IS ELÍTÉLT BŰNÖZŐ

Ismert: Czeglédy Csabát, a DK és a Gyurcsány-família kedvenc ügyvédjét, akinek a Szemkilövető családi cége mintegy kétszázmilliós kölcsönt adott törvénytelenül, hatmilliárdos kárt okozó bűnszervezet vezetésével vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a 2011-től működő, Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

  • Czeglédyt egyébként más bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélte a bíróság. Gyurcsányt és az ellenzéket azonban láthatóan nem zavarja egy ilyen rovott múltú bűnöző jelenléte az ellenzéki összefogásban. Sőt, Szombathelyen önkormányzatiképviselő-jelöltként indították, és mandátumot is szerzett tavaly október 13-án. Azóta pedig egyre-másra jönnek a hírek arról, mely balliberális vezetésű önkormányzatok stafírozzák ki Czeglédy ügyvédi irodáját különféle megbízásokkal.

Forrás: Pestisracok.hu