Header Ads Widget

Orbán Viktor: Szombat kora délután születik majd döntés a budapesti lépésekről

A védekezést nem szabad abbahagyni – mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.



Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy mostmár többen gyógyulnak meg, ahányan megbetegednek. A védekezést nem szabad abbahagyni – tette hozzá. Most úgy látjuk, hogy Pest megye a vidék sorsára juthat.

Az élet újraindításának a feltételei Budapesten is megvannak

Budapestről azt mondta, hogy a rossz döntések korrigálása ott a legnehezebb. Orbán Viktor kijelentette, ha Budapesten az enyhítés után nőni fog a fertőzöttek száma, akkor ismét visszajutunk oda, ahonnan indultunk. Az élet újraindításának a feltételei Budapesten is megvannak. A védőtávolság megtartása a legfontosabb, és az arc eltakarása is.

Kellő gondossággal és felelősséggel kell eljárni Budapest esetében, szombat délelőtt még a kormányon kívüli szakemberekkel is egyeztetek – mondta Orbán Viktor. Szombat kora délután születik majd döntés a budapesti lépésekről.

Amíg az óvodák és a bölcsődék ügye nincs rendezve, addig nem lehet az iskolákkal foglalkozni

A játszótereket vidéken kinyitjuk – mondta a kormányfő. Az ügyeletet alakítani kell a bölcsődékben és óvodákban, mivel most nem a megszokott helyre kell vinni a gyerekeket – tette hozzá. Az lenne a jó, ha mindenki odavihetné a gyerekeket, ahová tartozik. Meg kell egyezni a polgármesterekkel ebben az ügyben, mivel önkormányzati fenntartású az óvodák jelentős része. Amíg az óvodák és a bölcsődék ügye nincs rendezve, addig nem lehet az iskolákkal foglalkozni – mondta a kormányfő.

Ha mindenki felelősen tud viselkedni, akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszára

Orbán Viktor kijelentette, hogyha a gyermekek esetében mindenki biztosra akar menni, ráadásul a gyerekek hazavihetik a betegséget. Jövő héttől a vidéki helységek belső helységeiben is lehet tartózkodni. Budapest majd kéthetes késéssel követi a vidéki változásokat – tette hozzé. Ha mindenki felelősen tud viselkedni, akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszára.

Orbán Viktor ezt mondta Karácsonyról

Orbán Viktor azt mondta, hogy a főpolgármester minden bizonnyal kiváló tanulmányt ír majd a Pesti úti idősotthonról, de mégis több mint 40 ember meghalt. Senki sem veheti félvállról az újraindítást – tette hozzá.

Valahogy jobban vettük márciusban az akadályokat, mint mások

A miniszterelnök közölte, hogy az ipari teljesítményben az EU egészében 12 százalékot csökkent, míg nálunk 10 százalékos volt a visszaesés. Valahogy jobban vettük márciusban az akadályokat, mint mások. Az április számok borzalmasak lesznek, és remélhetően júniustól kilövünk. Orbán Viktor szerint

a munkahelyek elvesztése a legfőbb probléma, képesnek kell lennünk arra, hogy minden tönkretett munkahely helyére egy új kerüljön.

 

5400 vállalkozás nyújtott be bértámogatási kérelmet

A munkahelyteremtés felé fordulunk, és már korábban sikerült ezen politika révén kijutnunk a bajból – mondta Orbán Viktor. Folyamatosan nézzük, hogy melyik eszköz mennyit hozott. A közfoglalkoztatás terén 200 ezer főig tudunk keretet nyitni most, a honvédség megkezdte a toborzást, bevezettük a bértámogatást. 5400 vállalkozás nyújtott be ilyen kérelmet, és ez 74 ezer embernek segítenek.

Orbán Viktor: A járvány elleni első csatát megnyertük

A kormányfő szólt arról, hogy több jelentős adócsökkentés is történt az elmúlt időszakban. A beruházások támogatásával és ezen munkahelyvédelmi eszközöknek az alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi elpusztult. A járvány elleni első csatát megnyertük – mondta a kormányfő. A részadatok alapján sikerült a járványt megfékezni.

Forrás: Origo